Loc predilect pentru promenadă şi o ieşire la aer liber, pe malul Dunării, faleza brăileană ajunge la sfârşit de săptămână un adevărat furnicar de oameni. Pentru mii de brăileni este aproape un automatism să se preumble pe faleză (ca odinoară pe Regală!), iar mulţi dintre ei sunt împătimiţi de "o bere, mici şi manele". Aşa că, dacă, spre asfinţit, nu bate vântul, în zilele caniculare atmosfera devine irespirabilă din cauza norilor de fum de la grătare, ce se lasă peste faleză ca un smog. Pe lângă fumul gros, o plimbare pe aleea principală e un adevărat act de curaj, din cauza aglomeraţiei, a puzderiei de biciclete sau a minipocnitorilor aruncate pe asfalt de indivizi puşi pe farse de prost gust. Cine vrea să scape de toate astea se refugiază pe aleea secundară de pe malul Dunării, chit că aici trebuie să te apleci sub unele sălcii plângătoare netoaletate.
Tot pe aleea principală, mizeria şi gunoaiele sunt la ele acasă, strânse în saci uriaşi, pândiţi de maidanezii casei sau aruncate pur şi simplu pe spaţiul (cândva, verde) aflat la baza treptelor de granit ce duc spre Primărie. Cei care şi-au întins terasele pe faleză nu au pubele, preferând să-şi expună la proastă vedere stivele cu ambalaje, scaune, navete şi diverse ciorciobote aruncate vraişte. Se pot vedea, totuşi, câteva pubele pe malul apei, în dreptul unor restaurante plutitoare. Din păcate, sunt pline ochi şi degajă o duhoare insuportabilă de la resturile alimentare. Acest focar de infecţie este depăşit, însă, ca amploare, de halda de deşeuri formată în spatele unui fost chioşc, unde inclusiv brăilenii care locuiesc în zonă aruncă tot felul de resturi. O pată neagră pe obrazul unui oraş ce aspiră să devină capitală culturală europeană...
I-am expus situaţia viceprimarului Doiniţa Ciocan, care, supărată, ne-a declarat: „I-am atenţionat mereu pe cei de la SUPAGL şi Braicata, care sunt obligaţi să asigure cu sprijinul Poliţiei Locale, ordinea şi curăţenia pe faleză. Cum? Simplu: prin exigenţă, controale sistematice, încheierea de contracte şi ridicarea operativă a gunoaielor. Chiar dacă nu toată lumea are, cum ar fi normal, pubele..."
Luni, cei de la salubritate au ridicat "în mare" gunoaiele, lăsând, însă, pentru tura a doua restul de ambalaje, seminţe, pet-uri aflate lângă şi pe sub bănci (toate, rodul nesimţirii unor brăileni) dar şi coşurile de gunoi pline cu vârf.