Grupul statuar Traian are nevoie urgentă de reabilitare | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Grupul statuar Traian are nevoie urgentă de reabilitare

• Primăria Brăila organizează selecţie de oferte pentru atribuirea unui contract de reabilitare pentru a se evita accentuarea degradării acestui obiectiv simbol al oraşului nostru • pentru lucrările ce se impun, municipalitatea este dispusă să plătească maxim 6.900 euro, fără TVA

 

La 6 ani de la terminarea primelor lucrări de restaurare a întreg grupului statuar din Piaţa Traian, Primăria Brăila a decis că se impun acolo şi lucrări de reabilitare a acestui monument - simbol al oraşului, amplasat în plin centrul urbei. Zilele trecute, autoritatea locală a lansat în SEAP (sistemul electronic de achiziţii publice) o invitaţie de participare în vederea selectării ofertei de preţ privind achiziţia publică “Lucrări de reabilitare a grupului statuar Traian”. În conţinutul invitaţiei se face precizarea că aceste lucrări se impun în regim de urgenţă, pentru a se evita accentuarea degradării grupului statuar, fiind enumerate aproape toate elementele şi reperele exterioare: statuia bunicului, cea a copilului, postamentul pe care sunt aplasate cele două, suporturile treptelor, frizele din bronz (aici se doreşte etanşeizarea spaţiului de contact a frizelor şi aplicelor cu soclul menumentului), cununa cu lauri, lupa capitolină, aplicele, harnaşamentul de legionar, bustul lui Traian, treptele soclului şi soclul monumentului (desalinizarea şi îndepărtarea murdăriei acumulate pe suprafaţa soclului). Valoarea estimată a lucrărilor estre de 31.510 lei, fără TVA (echivalentul a circa 6.900 euro), termenul limită de înscriere la procedură expirând astăzi, 20 octombrie. Selecţia firmei ori a specialistului căruia îi va fi încredinţat contractul se va face după criteriul “preţul cel mai scăzut”.

Reamintim că în august 2011, în cadrul manifestărilor dedicate “Zilelor Brăilei”, a fost inaugurat grupul statuar Traian, care fusese supus unui intens proces de restaurare, la care s-au folosit chiar şi tehnologii unicat în sud - estul Europei, în sensul că piatra soclului a fost curăţată cu un laser special, ceea ce a permis protejarea materialului. De asemenea, au fost restaurate şi statuile şi a fost amenajată şi zona verde din jurul grupului statuar. Întregul proces a costat, la vremea respectivă, 260.000 lei, iar lucrările au fost realizate de un specialist brăilean, Dumitrel Pandrea.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro