Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Grupul norvegian "Aker" a vindut participatia de 40,1% detinuta la "Aker Yards"

Grupul norvegian "Aker" a anuntat ca a vindut cele 9,1 milioane de actiuni detinute la "Aker Yards", cel mai mare constructor naval din Europa, in urma tranzactiei rezultind un cistig de 2,9 miliarde de coroane norvegiene (475,5 milioane dolari). "Aker" a vindut participatia de 40,1% la "Aker Yards", la un pret de 500 de coroane pe actiune, tranzactie care a survenit in conditiile in care grupul are nevoie de fonduri pentru alte investitii. Participatia detinuta de grup la "Aker Yards" a fost cumparata in cea mai mare parte de investitori din afara Norvegiei. Noua structura a actionariatului se prezinta astfel: in urma tranzactiei, 22% din titlurile "Aker Yards" se afla in proprietatea unor actionari norvegieni, iar restul apartin unor investitori straini. De mentionat este ca in cadrul tranzactiei, "Aker Yards" a rascumparat 400.000 de actiuni.
Compania norvegiana "Aker" anuntase in data de 14 martie ca scoate la vinzare 9,1 milioane de actiuni din pachetul pe care il detine la cel mai mare grup european de firme din domeniul constructiilor navale - "Aker Yards" - din care face parte si santierul naval "Aker Braila" SA. Potrivit presei norvegiene, cele 9 milioane de actiuni, reprezentind 40,1% din capitalul "Aker Yards", au fost scoase la vinzare de catre Kjell Inge Roekke, unul dintre cei mai importanti investitori in cadrul grupului.
"Tranzactia este intr-adevar mare daca luam in calcul ca o actiune la "Aker Yards" este cotata la circa 500 de coroane norvegiene. Pentru organizatia sindicala pe care o reprezint este doar o tranzactie care nu afecteaza activitatea companiei "Aker Braila" SA si nu este nici o problema pentru ca pe noi nu ne intereseaza care este structura actionariatului grupului. Contextul de dezvoltare si stabilitate in cadrul grupului este evident numai daca luam in calcul faptul ca santierele navale care fac parte din grup au asigurate contracte pe mai multi ani, iar forta de munca este cit de cit stabilizata", a punctat Alexandru Gurgu, liderul de sindicat al navalistilor braileni.
"Aker Braila" este controlata de "Scandinor" in proportie de 83,68%, restul actiunilor fiind detinute de SIF Moldova - 11,49% si alti actionari - 4,83 %. De mentionat este faptul ca santierul naval "Aker Braila" a incheiat exercitiul financiar al anului 2005 cu o pierdere de 18,5 milioane de lei, dupa ce in 2004 rezultatul fusese pozitiv, fiind raportat un profit de 2,4 milioane de lei.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii