* zilele acestea, navele Flotilei Fluviale "Mihail Kogălniceanu" Brăila au desfăşurat activităţi de instruire în cadrul exerciţiului "FN Danube Protector" * exerciţiul se înscrie în sfera măsurilor de consolidare a nivelului de reacţie al militarilor români pentru contracararea unor acţiuni ostile în zona fluvială şi în Delta Dunării * la bordul navelor de luptă s-au aflat şi studenţi din anul III, de la Academia Navală "Mircea cel Bătrân"
Marinarii fluviali brăileni, pregătiţi în orice clipă să apere teritoriul naţional. Potrivit unor surse din cadrul Forţelor Navale Române, navele din compunerea Flotilei Fluviale "Mihail Kogălniceanu" Brăila au desfăşurat, în perioada 27-29 iunie a.c., ample activităţi de instruire la cheu şi pe fluviu, în cadrul exerciţiului "FN Danube Protector".
Astfel, Grupul de Luptă Fluvial, considerat vârful de lance al Flotilei Fluviale "Mihail Kogălniceanu" Brăila, a desfăşurat pe Dunăre, în raionul km. 180-186, un exerciţiu complex având ca temă principală siguranţa căilor de navigaţie într-un raion desemnat. Principalele obiective urmărite, precizează sursa citată, au constat în creşterea nivelului de instruire al echipajelor navelor, consolidarea deprinderilor militarilor de a deservi aparatura şi sistemele de artilerie de la bord, executarea misiunilor specifice într-un cadru tactic, precum şi dezvoltarea procedurilor de protecţie a căilor de transport fluvial din zona de responsabilitate, actualizarea bazei de date pentru navigaţia fluvială în sectorul de marş şi crearea unei imagini complete a situaţiei fluviale. Exerciţiul de la finele lunii iunie a.c. se înscrie în sfera măsurilor de consolidare a nivelului de reacţie a militarilor români pentru contracararea unor acţiuni ostile în zona fluvială şi în Delta Dunării. Concomitent, s-a realizat şi o evaluare, de către superiori, a Grupului de Luptă Fluvial.
"În cadrul exerciţiului, o comisie formată din specialişti de la Centrul de Instruire Simulare, Evaluare şi Jocuri de Război al Forţelor Navale şi Comandamentul Forţelor Întrunite "General Ioan Emanoil Florescu" a evaluat capabilităţile operaţionale ale Grupului de Luptă Fluvial din rotaţia iulie-decembrie 2022. Echipa a urmărit evaluarea procedurilor de manevră în formaţie, dragaj, respingerea atacului inamic şi menţinerea vitalităţii navelor. În urma evaluării, a reieşit faptul că marinarii fluviali au ridicat nivelul de profesionalism demonstrat la evaluările anterioare şi că sunt o structură specializată a Forţelor Navale, adaptată nevoilor specifice noului context de securitate regional", precizează surse din cadrul Forţelor Navale Române.
150 de ani de învăţământ superior de Marină
Demn de amintit este faptul că, în timpul exerciţiului de antrenament de pe Dunăre, la bordul navelor fluviale de luptă s-au aflat şi studenţi din anul III, de la Academia Navală "Mircea cel Bătrân" Constanţa, care efectuează stagiul de practică. Aceştia au urmărit "cu sufletul la gură" secvenţele tactice executate de navele de luptă, s-au familiarizat cu viaţa la bordul navelor fluviale şi au executat recunoaşteri ale reperelor costiere.
În anul în care se împlinesc 150 de ani de învăţământ superior de Marină, Academia Navală "Mircea cel Bătrân" Constanţa îşi adaptează permanent programele de învăţământ la nevoile Forţelor Navale Române, structură care beneficiază, în final, de absolvenţi bine pregătiţi, aflaţi la un nivel similar de instruire cu colegii lor din marinele ţărilor NATO, a mai precizat sursa citată.