Mergi la conţinutul principal

Grupările interlope, sub lupa poliţiştilor

Zile negre pentru interlopi, pentru ţeparii prin metoda "accidentul", dar şi pentru poliţiştii corupţi ori alţi indivizi care ocupă locuri fruntaşe în categoria infractorilor. Chiar dacă mulţi dintre membrii marcanţi ai lumii interlope brăilene au ajuns în puşcărie, poliţiştii sunt în continuare prezenţi în viaţa celor rămaşi în libertate. Reţelele specializate în înşelăciuni prin telefon, care dau lovituri chiar din spatele gratiilor, sunt şi ele sub lupă. Noul şef al Poliţiei brăilene, proaspăt numit în funcţie, susţine că va "lupta" cu infractorii şi nu va trece cu vederea nicio abatere de la lege, siguranţa cetăţenilor fiind prioritară. La acest moment, poliţiştii brăileni, sub coordonarea procurorului criminalist, au în atenţie cazul omorului comis luna trecută, când trupul unei femei de 55 de ani a fost găsit mutilat, pe un câmp între satele Albina şi Valea Cânepii. În urma necropsiei s-a stabilit că brăileanca a fost ucisă cu sânge rece, însă autorul este de negăsit. De asemenea, crima din cartierul Vidin, bărbatul găsit mort pe câmp precum şi agresiunea din clubul Rebel sunt alte provocări pentru lucrătorii din cadrul Inspectoratului.
Într-un interviu acordat în exclusivitate cotidianului "Obiectiv", cms. şef Mircea Vizitiu, care a câştigat concursul pentru ocuparea funcţiei de inspector şef al IPJ Brăila, ne-a vorbit despre problemele identificate la nivelul instituţiei şi obiectivele prioritare pentru acest an.

 

- După câştigarea concursului pentru ocuparea funcţiei de inspector şef al IPJ Brăila, care sunt obiectivele pentru perioada următoare? Vă motivează mai mult această reuşită?
- Evident că mă motivează reuşita, după un an şi jumătate de activitate continuă la nivelul IPJ, prin prisma împuternicirilor de care am beneficiat. Mă motivează pentru că, în această perioadă, am cunoscut şi m-am confruntat cu problemele inspectoratului, probleme reale, am pus umărul alături de ceilalţi la realizarea obiectivelor stabilite. Primul şi cel mai important obiectiv este creşterea gradului de siguranţă al cetăţeanului, atât în mediul urban cât şi în cel rural, unde, în sistem integrat, alături de ceilalţi parteneri cu atribuţii pe ordine şi siguranţă publică, am desfăşurat activităţi susţinute. Mă motivează această reuşită şi prin prisma faptului că am încredere în colectivul din care acum fac parte, că voi primi de la acesta un feed-back pozitiv, lucrătorii înţelegând care sunt priorităţile noastre, obiectivele şi direcţiile de acţiune specifice. Am urmărit remedierea problemelor, specifice oricărei instituţii bugetare, însă nu cred că putem evidenţia nişte probleme deosebite. Au fost disfuncţionalităţi în ceea ce priveşte sistemul însăşi, am corijat şi am corectat dintre acestea, dar îmi place să cred că în cadrul instituţiei se rezolvă problemele, iar în faţa dumneavoastră reies rezultatele şi reuşitele noastre.
- Ce v-aţi propus pentru anul 2014?
- Un obiectiv important în activitatea noastră este documentarea activităţilor ilicite ale membrilor grupurilor infracţionale structurate. Aţi întrebat dacă sunt interlopi la Brăila. Sunt grupuri infracţionale nestructurate, lucrăm şi documentăm activitatea acestora, pentru că ajungem la acelaşi deziderat, siguranţa cetăţeanului, care e foarte importantă. Brăila este recunoscută pentru faptul că a înregistrat în trecut evenimente care au fost produse de membri ai unor grupări infracţionale, generate de diferite motive şi interese. Faptul că a fost un an 2013 normal este şi rezultatul muncii depuse în anii precedenţi, când poliţiştii au documentat activitatea infracţională a acestora, mulţi dintre ei fiind în stare de reţinere sau sub alte măsuri judiciare în acest moment. Vă asigur în continuare că suntem prezenţi în viaţa lor şi că acolo unde este nevoie, vom interveni şi vom aplica legea.
- Ca şi infracţiuni, în ce sectoare s-au constatat creşteri semnificative şi pe ce sectoare s-a redus numărul infracţiunilor?
- Aş menţiona că şi în anul 2013 ne-am confruntat cu acel fenomen al înşelăciunilor prin telefon cu metoda "accidentul", au fost identificate 11 grupuri cu peste 50 de persoane în cadrul acestora care, prin metoda "accidentul", acţiuni iniţiate în special din mediul de detenţie, din penitenciar, au înregistrat mai multe victime pe raza municipiului. Până acum acestor grupuri le-a fost dovedită şi probată activitatea infracţională, fiind deferite justiţiei. Ne provoacă în continuare, dar le avem în atenţie şi desfăşurăm activităţi concrete pentru documentarea activităţilor ilicite. Au fost mai multe persoane reţinute şi arestate în aceste cauze, au fost prinderi în flagrant pe raza municipiului a celor care au profitat de naivitatea cetăţenilor. A fost considerat la modul cel mai serios un fenomen, a făcut obiectul analizelor noastre, dovadă că ne-am aplecat asupra lui este mediatizarea campaniilor de prevenire şi pregătire antiinfracţională a populaţiei, în special a bătrânilor, care cad mult mai uşor victime unor astfel de fapte. Prevenirea înşelăciunilor prin modul de operare "accidentul" rămâne în continuare în atenţie, dar raportat la prima parte a anului precedent, înregistrăm o scădere a numărului de infracţiuni şi pe acest segment.

"Furtul din locuinţe cu autor necunoscut a înregistrat o creştere în mediul rural"

- Cum aţi caracteriza activitatea poliţiei pe anul 2013?
- Cred şi aş miza pe acest termen... Activitatea în 2013 a fost marcată de normalitate, lucrătorii urmărindu-şi realizarea sarcinilor de serviciu. Am reuşit să documentăm activitatea unor grupuri de infractori, am fost atenţi la fenomenele străzii şi toate datele care ne-au rezultat din evoluţia situaţiilor operative şi analiza acestora au condus la organizarea unor activităţi specifice. Aş pune accent pe o scădere semnificativă, de 13% a infracţionalităţii stradale sesizate la nivelul IPJ. Am înregistrat o scădere mică, dar este o scădere, la infracţiunile de furt. În mediul rural, însă, ne-am confruntat cu infracţiuni de furt din locuinţe, mai ales în cele izolate, şi furt din societăţi comerciale, unde s-au înregistrat creşteri, fenomene faţă de care ne-am organizat şi consider că am reuşit să ţinem sub control acest fenoment. Devin şi rămân în continuare priorităţi pentru acest an criminalitatea stradală, infracţiunile contra patrimoniului în special, pentru că acestea sunt cele care aduc atingere în primul rând persoanei şi patrimoniului acesteia.
Rămâne în atenţia noastră segmentul învăţământului primar, gimnazial şi preuniversitar, o zonă în care ne-am desfăşurat activităţile şi în anul precedent, infracţionalitatea în acest segment menţinându-se la o cotă inferioară anilor 2011-2012. Aş menţiona aici şi sprijnul real al sistemului de supraveghere publică, aflat în funcţiune la poliţia locală şi sub supravegherea primăriei şi în ultima perioadă şi sistemele pilot montate în cele 5 licee de către CJ, sisteme de monitorizare video, care sunt de un real folos şi au un rol preventiv în asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică corespunzător.
- Există în Brăila, cartiere în care se înregistrează cu predilecţie infracţiuni? Care sunt, în fond, zonele cu risc ridicat criminogen?
- Nu cred că se poate vorbi la nivelul municipiului de o anumită zonă cu risc ridicat criminogen. Oricum, acolo unde au fost probleme şi s-au concentrat o serie de infracţiuni cu moduri de operare deosebite, distincte, vorbim aici de furturi din locuinţe, din societăţi, infracţiuni cu violenţă în stradă, tulburarea liniştii şi ordinii publice, acolo am acţionat în baza datelor pe care le-am deţinut în vederea detensionării situaţiei şi identificării autorilor. Anul acesta, în luna ianuarie, am probat activitatea a trei autori de furturi din autoturisme, toate cu spargerea geamului, profitând în special de neatenţia şi neglijenţa proprietarilor, care lăsau în interior bunuri. Aceştia sunt deferiţi justiţiei şi sunt în stare de arest. Dovadă că am reuşit să-i identificăm şi să probăm activitatea lor este faptul că în martie deja înregistrăm o scădere semnificativă faţă de lunile precedente pe acest segment. În ceea ce priveşte furturile din locuinţă, avem şi cazuri cu autori neidentificaţi, însă rămâne în sarcina noastră să facem demersurile necesare pentru identificarea lor. Rămân în continuare segmente importante, pe care ne vom axa, pentru că furtul din locuinţe cu autor necunoscut a cunoscut o creştere şi în anul predecent, în mediul rural, unde probabil şi făptuitorii profită că multe locuinţe sunt lăsate în conservare sau proprietarii sunt plecaţi în străinătate pentru perioade mari de timp.
- Care este stadiul cercetărilor în cazul omorului cu autor necunoscut, mă refer la cazul cadavrului femeii găsit pe câmp?
- Această cauză este în stricta supraveghere şi cercetare a Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila. Procurorul criminalist împreună cu lucrătorii Serviciului Investigaţii Criminale au desfăşurat până în prezent o multitudine de activităţi, atât de cercetare cât şi de investigare în teren, folosind o serie de tehnici şi mijloace specifice. Nu am reuşit până acum să ajungem la o concluzie şi să stabilim un făptuitor. Vă asigur că demersurile au continuitate şi sunt desfăşurate într-un ritm susţinut, pentru că acesta este dezideratul important, să reuşim să identificăm autorul în această abominabilă crimă. Este greu să facem o apreciere şi nu vreau să împiedic în niciun fel ancheta. Sunt o serie de ipoteze în lucru, pe care poliţiştii le verifică şi vă asigur că ne-am orientat atât în mediul din care provine partea vătămată, cât şi în tot ce înseamnă ambientul în care aceasta era prezentă, în care se regăsea zilnic. Nu pot să afirm în prezent, cu certitudine, despre cineva, că este autor sau posibil autor pentru că sunt ipoteze multiple care trebuie verificate.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro