Gropeneanu: se anunţă un an agricol cu preţuri bune la grâu | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Gropeneanu: se anunţă un an agricol cu preţuri bune la grâu

• fermierii ar trebui să fie mai cumpătaţi la încheierea contractelor de valorificare a producţiei de grâu din acest an • se preconizează o cotaţie de 1 leu/kg de grâu pentru toamna acestui an

 

Nu vă grăbiţi să încheiaţi contracte pentru valorificarea grâului din acest an agricol la actuala cotaţie!, este semnalul pe care unii dintre producătorii agricoli locali îl lansează în piaţă. Aceştia au convingerea că preţul grâului din producţia din acest an va urca la cote mult mai avantajoase pentru producători decât preţul care li se oferă la acest moment. “Agricultorii ar trebui să nu facă contractele de vânzare a grâului la cotaţia de acum. Să mai aştepte pentru că se anunţă un an secetos şi preţurile vor fi foarte mari. Cred că undeva în noiembrie cotaţia grâului va ajunge la 1 leu/kg. Sunt mai mulţi factori care mă determină să cred asta pornind de la condiţiile meteo prognozate pentru lunile ce urmează, stadiul lucrărilor de sezon, trendul cotaţiilor internaţionale etc. Cred că se anunţă un an foarte bun pentru producătorii agricoli, la preţuri. Preţul de orz, de exemplu, este deja 0,8 lei/kg la Constanţa, iar la Brăila undeva la 0,73 - 0,74 lei/kg, iar asta în condiţiile în care acest preţ nu a mai fost la acest nivel de mai mulţi ani. Grâul pentru panificaţie a ajuns, de asemenea, la un preţ ridicat. Am avut ofertă cu 0,79 lei/kg şi am decis să mai aştept, să nu-l vând”, ne-a declarat Aurel Gropeneanu, unul dintre fermierii importanţi din judeţul nostru.

Preţurile la grâu şi la porumb cresc pe fondul unor perspective mai restrânse ale producţiei de cereale, potrivit unui comunicat de presă al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO). În luna martie, indicele FAO a înregistrat o medie de 172,8 puncte, cu 1,1% mai mult decât în februarie şi cu 0,7% peste valoarea sa de anul trecut.

Potrivit studiului amintit, indicele FAO pentru preţurile la cereale a continuat pe cale ascendentă, în medie cu 2,7% mai mare decât în februarie şi cu 12,1% peste valoarea din martie 2017. Preţurile la grâu au crescut în special din cauza îngrijorărilor legate de vreme, inclusiv seceta prelungită în Statele Unite ale Americii şi condiţiile umede şi reci în unele părţi ale Europei. Conform estimărilor FAO, producţia de grâu la nivel mondial este de aşteptat să scadă la 750 de milioane de tone, cu aproximativ unu la sută faţă de nivelul record al anului precedent. Prognozele mai sugerează că producţia din SUA şi-ar putea reveni de la declinul din anul 2017, în timp ce producţia în China, India şi Federaţia Rusă ar putea să scadă după un an record.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro