Mergi la conţinutul principal

Gropeneanu, o nouă concesiune pentru Lacul Blasova

Consiliul Judeţean Brăila a finalizat procedura licitaţiei pentru concesionarea Complexului Lacul Blasova din Insula Mare a Brăilei, însemnând aproape 310 ha de teren, plus 375 ha de luciu de apă. Astfel, pentru următorii 15 ani, administratorul acestui obiectiv - aflat în domeniul public al judeţului - este firma SC "Gropeneanu Com", proprietatea omului de afaceri Aurel Gropeneanu. Potrivit informaţiilor prezentate de către autoritatea contractantă, la licitaţia organizată luna trecută au participat 4 firme: SC "Orestagro" SRL Galaţi, SC "Gropeneanu Com" SRL Brăila, SC "Micatis Prod" SRL Brăila şi SC "Octombrie" SA Brăila. De asemenea, atribuirea s-a făcut la preţul final global de 335 tone de grâu anual pentru întregul complex aflat pe raza comunei Frecăţei.

Odată cu anunţul privind noul concesionar, Viorel Mortu, vicepreşedintele CJ Brăila, a dezvăluit faptul că autoritatea judeţeană are şi alte planuri ce se leagă de zona fostei tabere de la Blasova: "Acum, după ce s-au rezolvat problemele de adjudecare a licitaţiei, pregătim pentru Blasova o ofertă mai complexă şi mai benefică pentru Brăila. Vrem să oferim Ministerului Sporturilor oportunitatea de a dezvolta la Blasova o bază nautică de antrenament. Se pare că Lacul Snagov nu mai poate primi astfel de antrenamente. De asemenea, Lacul Vidraru nu are toate dotările de care ar fi nevoie. Noi am pregătit şi proiect, şi tot ce este necesar pentru ca ministerul să fie interesat de această temă. Locul fostei tabere poate să fie un spaţiu de investiţii pentru ceea ce e necesar bazei nautice: hotel, cazare sportivi, săli de forţă, de gimnastică, restaurant. Toate acestea, în parteneriat cu CJ Brăila. (...) Lacul are tot ce îi trebuie, şi dimensiune, şi lungime pentru a oferi o foarte bună bază de antrenament. De asemenea, această activitate nu împiedică cu nimic proiectul economic al celui care a licitat şi a câştigat (n.r. - SC "Gropeneanu Com" SRL). E o zonă liniştită, o zonă cu primăveri timpurii şi toamne târzii, ierni blânde. Ministerul Sporturilor caută un astfel de loc. Mai sunt şi alte oferte în ţară, dar credinţa noastră este că Brăila va fi cea care va câştiga. Acest proiect face parte şi din pachetul de oferte de dezvoltare a turismului la Brăila", a explicat sursa citată.
În completare, vicele de la CJ Brăila a mai spus că şi drumul de acces spre complexul de la Blasova va fi cât de curând terminat pe întreaga lungime, astfel încât brăilenii care vor să ajungă la lac să nu-şi mai rupă maşinile în gropile din şosea.

"Gropeneanu" are concesiunea de la Blasova încă din 2005

Întreaga procedură de licitaţie desfăşurată în ianuarie anul curent s-a organizat în contextul în care, pe final de 2015, a expirat contractul de concesiune încheiat pe o perioadă de 10 ani cu firma SC "Gropeneanu Com" SRL. Mai precis, în data de 9 decembrie o comisie din partea CJ Brăila a venit să perfecteze pe malul lacului protocolul de predare-primire a bunurilor ce-i aparţin în complexul Blasova. În mod curios, deşi firma "Gropeneanu" i-a invitat pe toţi consilierii judeţeni să asiste la întreaga procedură, mai ales că subiectul stârnise discuţii aprinse în şedinţele publice ale CJ, nici un ales local nu a venit la vremea respectivă pe malul lacului. Într-un final, la şedinţa din luna noiembrie 2015 s-a hotarât că cel care va câştiga licitaţia pentru Blasova va avea la dispoziţie o perioadă de 15 ani, dar asta cu condiţia de a accesa fonduri europene. Dacă nu, perioada concesionării se va diminua la 10 ani.
Reamintim că în urma unei hotărâri de guvern din 2004 au fost transmise din domeniul public al statului în cel al judeţului Brăila şi administrarea Consiliului Judeţean, un teren de 309,87 ha şi alte 375 ha reprezentând lacul Blasova. În 2005, lacul a fost concesionat în suprafaţă totală prin licitaţie, pentru o perioadă de 10 ani, către SC "Gropeanu Com" SRL. O statistică a CJ Brăila arată că media anuală a redevenţei încasate de instituţie, calculată pe perioada de contract a fost de 61.850 lei.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro