Mergi la conţinutul principal

Gropeneanu: «Sunt oricând la dispoziţia consilierilor cu lămuriri pe tema Blasova»

Ieri, am fost vizitaţi la redacţie de Aurel Gropeneanu, actualul concesionar al exploataţiei piscicole de la Blasova. El a ţinut să-şi facă publică opinia potrivit căreia ar fi necesară o perioadă de contractare mult mai mare, de cel puţin 15 ani, pentru ca viitorul concesionar să poată accesa fonduri europene pentru consolidarea şi dezvoltarea afacerii Consiliului Judeţean Brăila în lacul respectiv. "Acolo sunt necesare o serie de investiţii importante, iar asta nu se poate face decât prin atragerea de fonduri europene pe acvacultură. Este necesară însă o perioadă de cel puţin 15 ani, cu posibilitatea prelungirii cu încă cinci, pentru a fi eligibili la accesarea fondurilor. Am încercat în anul al doilea de concesiune să fac un proiect, însă mi-a fost respins tocmai din cauza perioadei de doar 10 ani, cât aveam contractul la Blasova. Investiţiile sunt necesare acolo, indiferent dacă firma mea va câştiga sau nu viitoarea licitaţie. Până la urmă, dacă va câştiga altcineva nu-i nicio problemă, îmi plăteşte producţia de peşte existentă acum în lac, mai departe achit Consiliului Judeţean partea de profit ce i se cuvine din asta, ne-am strâns mâna şi ne vedem fiecare de drumul nostru", a declarat sursa citată, adăugând că le stă oricând la dispoziţie consilierilor judeţeni cu informaţii pe tema exploataţiei piscicole Blasova. "Dacă dumnealor consideră oportun, mă pot chema să le dau informaţii, vin şi dumnealor cu propriul expert şi lămurim lucrurile. Să se intereseze mai întâi care sunt perioadele de concesionare pentru alte exploataţii piscicole similare din ţară şi să vadă că discutăm acolo despre 20 - 25 de ani sau chiar mai mult. Blasova este a III-a exploataţie ca mărime din ţară, adică este o chestiune serioasă acolo şi planurile de afaceri rentabile pentru proprietar, adică CJ Brăila, nu se fac pe 5 - 7 sau 10 ani, ci pe perioade mult mai lungi", a încheiat Gropeneanu.
Reamintim că proiectul de hotărâre legat de stabilirea unor criterii pentru concesionarea lacului Blasova a picat la vot şi va fi reluat, cel mai probabil, într-o viitoare şedinţă a CJ Brăila. Asta după ce subiectul a reprezentat "mărul discordiei" în şedinţa ordinară a CJ Brăila de miercuri, 28 octombrie, în sensul că s-au purtat discuţii în contradictoriu, iar procesul legislativ a devenit de-a dreptul haotic. Potrivit proiectului de hotărâre supus spre aprobare, redevenţa anuală minimă propusă pentru lacul Blasova a fost de 20% din profitul brut al concesionarului, realizat din activitatea de pescuit şi acvacultură, dar nu mai puţin de 100.000 lei pe an. De asemenea, concesiunea să se facă pe 15 ani. La momentul votului în plen, proiectul a picat cu doar 21 de voturi "pentru" faţă de 22 cât era necesar.
Lacul a fost concesionat în 2005 prin licitaţie, pentru o perioadă de 10 ani, către SC "Gropeneanu Com" SRL Brăila.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro