Groapa ecologică de gunoi de la Ianca este gata | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Groapa ecologică de gunoi de la Ianca este gata

Autorităţile judeţene au fost ieri prezente la Ianca pentru vizitarea noii investiţii din localitate - depozitul conform de gunoi şi staţia de sortare - realizate în cadrul Proiectului "Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Brăila". Investiţia a constat în construirea unui depozit nou, conform standardelor UE, închiderea celui vechi din aceeaşi localitate şi construcţia unei staţii de sortare. Toate aceste facilităţi sunt proiectate pentru a deservi toată zona de Sud şi Vest a judeţului, în noua locaţie urmând a fi aduse deşeurile din Ianca, Însurăţei şi comunele Bărăganu, Berteştii de Jos, Bordei Verde, Ciocile, Cireşu, Dudeşti, Galbenu, Gradiştea, Gropeni, Jirlău, Mircea Vodă, Movila Miresii, Racoviţa, Râmnicelu, Roşiori, Surdila Găiseanca, Surdila Greci, Stăncuţa, Şuţeşti, Traian, Tufeşti, Ulmu, Unirea, Victoria, Vişani, Viziru şi Zăvoaia. Practic, este vorba despre deşeurile provenite de la circa 112.600 de brăileni din localităţile enumerate anteior. Noul depozit, cu o capacitate de 12.000 t/an, este gândit să primească deşeuri în următorii 26 de ani, până când se va umple. Prima celulă, finalizată deja, are o suprafaţă de 1,17 ha şi o capacitate de 72.500 mc, existând posibilitatea realizării a încă alte două astfel de celule.
Cea de a doua componentă a investiţiei este realizarea unei staţii de sortare. Aceasta are o capacitate de 5.000 de tone pe an şi se întinde pe o suprafaţă de 0,15 ha. Instalaţia cu care a fost dotată are un grad mediu de mecanizare - toate fracţiile, în afara metalelor care vor fi colectate cu ajutorul magneţilor, vor fi sortate manual şi vorbim aici despre plastic, hârtie şi sticlă.
În fine, a treia componentă a investiţiei a fost închiderea vechiului depozit neconform de la marginea oraşului, dinspre calea ferată, unde se oprise încă din iulie 2009 activitatea de depozitare a deşeurilor. Conform prevederilor conţinute în avizul de mediu, închiderea depozitului s-a făcut respectând Normativul tehnic privind depozitarea deşeurilor aprobat prin Ordinul 757/2004.
Contractul pentru aceste 3 paliere ale investiţiei de la Ianca a fost în valoare finală de 22,1 milioane lei, fără TVA, atribuit, prin licitaţie deschisă, asocierii "Iridex Grup Construcţii" SRL, SC "Hidroconstrucţia" SA şi "Argif Proiect" SRL. Ordinul de începere a lucărilor a fost dat în data de 18 august 2014, cu termen de finalizare iunie 2016.

Un buget generos, de peste 117,5 milioane lei

Proiectul "Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Brăila" este finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Mediu 2007-2013 şi co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în urma semnării în 2013 a unui contract de finanţare între Ministerul Mediului, în calitate de Autoritate de Management, şi Consiliul Judeţean Brăila, în calitate de beneficiar. Prin acest proiect se asigură amenajarea unor facilităţi pentru depozitarea, sortarea, compostarea, transferul deşeurilor şi achiziţia unor bunuri utilizate în gestiunea deşeurilor, măsura fiind completată cu activităţi de informare şi conştientizare a publicului şi încheiată de delegarea gestiunii investiţiilor realizate. Totodată, Proiectul îşi propune implementarea unui sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Brăila, în conformitate cu standardele UE, în scopul eliminării impactului asupra mediului şi a riscurilor asupra sănătăţii umane date de modul necorespunzător de gestionare a deşeurilor din prezent.
Valoarea totală a proiectului este de 117,51 milioane lei, inclusiv TVA, din care 103,18 milioane lei reprezintă finanţare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională şi din bugetul de stat, iar 1.042.269 lei - contribuţia beneficiarului din bugetul local.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro