Gripa pune pe jar autorităţile. Măsuri stricte în şcoli şi în Spitalul Judeţean | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Gripa pune pe jar autorităţile. Măsuri stricte în şcoli şi în Spitalul Judeţean

* Inspectoratul Şcolar a transmis directorilor ca în fiecare zi să se facă dezinfecţie şi triajul epidemiologic al copiilor * până în prezent nu a fost confirmat niciun caz de gripă în rândul elevilor, însă cursurile în două clase dintr-o şcoală din municipiu au fost suspendate din cauza numărului mare de viroze * şi în Spitalul Judeţean s-au impus măsuri de protecţie specială pentru prevenirea răspândirii virusului gripal

 

 

Cazurile de gripă care se înmulţesc în ultima perioadă au pus pe jar autorităţile brăilene. Deşi în judeţul nostru încă nu a fost confirmată vreo îmbolnăvire din cauza gripei, Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Brăila şi Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Brăila au luat măsuri pentru a preveni răspândirea virului gripal.

Astfel, prof. Viorel Botea, inspectorul şcolar general, a cerut directorilor de şcoli ca în fiecare unitate de învăţământ să se respecte regulile de igienă, să se facă dezinfecţia sălilor de clasă şi triaj epidemiologic în fiecare zi. Până acum nu s-a pus problema închiderii şcolilor, însă cursurile au fost suspendate pentru două clase de elevi de la Şcoala Gimnazială “Dr. Luca”, acolo unde peste jumătate din cei 64 de şcolari s-au îmbolnăvit de viroze şi răceli.

Având în vederea recomandările Ministerului Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei prin adresele prin care le-a trimis, am discutat cu directorii şi am dispus ca la nivelul şcolilor să se ia toate măsurile de prevenire a cazurilor de gripă, şi anume: dezinfectare, acţiuni de igienă, curăţenie, spălat pe mâini, urmând ca atât la începutul programului, cât şi la sfârşitul programului, să anunţăm ministerul, pe baza unei matriţe pe care o primim, despre situaţiile de răceli, viroză şi gripă. Pentru că în marea majoritate a şcolilor sunt viorze şi răceli. Dacă este cazul, nu vom avea nicio reţinere în a închide şcoli”, a spus prof. Viorel Botea.

Pentru a vedea dacă măsurile de prevenire a răspândurii virusului gripal au fost puse în aplicare de către directorii de şcoli, şeful ISJ Brăila a mers, vineri, în control în trei unităţi de învăţământ din municipiu. Acesta a declarat redactorilor “Obiectiv” că va continua seria verificărilor şi săptămâna viitoare, atât în şcolile din municipiu, cât şi în cele din judeţ.

 

Reguli stricte pentru aparţinători în Judeţean, din cauza gripei

 

Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila anunţă că programul vizitelor în unitatea sanitară a suferit modificări din cauza virusului gripal care face victime la nivel naţional, în timp ce aparţinătorii au noi reguli de respectat. Măsura preventivă a intrat în vigoare de joi, 30 ianuarie. Astfel, în secţiile de Terapie Intensivă, vizitele sunt permise doar în intervalul orar 11.00-12.00, iar sâmbătă şi duminică accesul aparţinătorilor este permis de două ori pe zi, în intervalele orare 11.00-12.00 şi 16.00-17.00. La Neonatologie, Pediatrie, Boli Infecţioase, Oncologie şi Hematologie, vizitele au loc doar după amiaza, între 16.00 şi 17.00, iar pentru weekend este valabil programul menţionat pentru secţiile ATI.

În restul secţiilor şi compartimentelor Spitalului Judeţean, aparţinătorii pot veni în vizită de luni până vineri în intervalul orar 15.00-17.00, iar în weekend şi de sărbătorile legale accesul este permis între orele 10.00-12.00 şi, respectiv 15.00-17.00.

Aşa cum am menţionat şi mai sus, unitatea spitalicească a stabilit şi câteva reguli stricte pentru vizitatori, în această perioadă. De exemplu, aparţinătorii trebuie să poarte echipamentul de protecţie corespunzător (halat, mască, botoşi) la intrarea în secţie/compartiment şi să-şi dezinfecteze mâinile la intrarea şi ieşirea din salon. Cei care prezintă simptome ale unei boli infecto-contagioase (în special viroză respiratorie, boală diareică acută, boală eruptivă etc) nu au voie să viziteze pacienţii din spital. O altă regulă este aceea că pacienţii internaţi în Terapie vor primi doar vizitele membrilor familiei, cu condiţia ca vizita să se facă individual sau cel mult două persoane, cu respectarea procedurilor interne. “Numărul de vizitatori pentru un pacient internat într-un salon cu mai mult de 3 paturi nu poate fi mai mare de 3 persoane şi pot fi vizitaţi maximum 2 pacienţi în acelaşi timp”, se mai menţionează în documentul emis de spital.

Toate aceste măsuri preventive vin în urma creşterii numărului de infecţii respiratorii acute în rândul brăilenilor şi a virusul gripal periculos care, anual, face victime omeneşti.

Reamintim că, potrivit celei mai recente informări a Direcţiei de Sănătate Publică Brăila, în săptămâna 20-26 ianuarie, infecţiile respiratorii acute au afectat deja aproape 400 de brăileni, în timp ce alte 94 de persoane au fost diagnosticate cu pneumonie. Alte 29 de cazuri de gripă clinică au fost raportate Direcţiei, patru persoane ajungând la spital pentru tratament. Evoluţia stării de sănătate a fost favorabilă, dovadă că deja doi din cei patru pacienţi au fost externaţi. De precizat că, deocamdată, nu vorbim de virusul gripal care face ravagii, an de an, în timpul sezonului rece.

La nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute, gripă clinică, pneumonii a fost de 102.981, cu 23,2% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (134.201) şi cu 26,1% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară (81.646). “Deoarece creşterea numărului de îmbolnăviri faţă de nivelul aşteptat a fost mai mare de 20% şi au fost detectate mai mult de 10% virusuri gripale aparţinând aceluiaşi subtip, din totalul produselor patologice testate, săptămâna 4 (20-26 ianuarie 2020 -n.r.) a fost caracterizată ca prima săptămână epidemică din acest sezon”, se menţionează pe site-ul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

De la începutul sezonului rece 2019-2020 au fost înregistrate 10 decese confirmate cu virus gripal, din care 7 tip A, subtip (H1) pdm09, 2 tip B şi 1 tip A în curs de subtipare.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro