Trei suspiciuni de gripă, peste 500 de infecţii respiratorii şi aproape 300 de pneumonii, acesta este bilanţul de săptămâna trecută al îmbolnăvirilor sezoniere ale brăilenilor. Cu toate că la Brăila nu a existat, deocamdată, nicio suspiciune de gripă nouă, dozele de vaccin care conţin şi tulpina împotriva virusului AH1N1 aproape s-au epuizat. Specialiştii estimează însă că numărul cazurilor de infectare cu virusul gripei porcine din România va creşte în perioada următoare. Cu toate acestea, consilierul Ministrului Sănătăţii, prof. dr. Geza Molnar, a considerat că nu se poate vorbi, cel puţin deocamdată, despre o epidemie.
Până la data de 16 ianuarie, în cadrul campaniei de imunizare gratuită demarată de Ministerul Sănătăţii, la Brăila au fost vaccinate contra gripei peste 26.600 de persoane, dintre care 13.000 la grupa de vârstă de 65 ani şi peste. Stocul primit de către Direcţia de Sănătate Publică Brăila pentru acest sezon a fost de 28.600 doze de vaccin antigripal. Faţă de perioada anterioară, în săptămâna 10-16 ianuarie, s-a înregistrat o uşoară creştere a numărului de infecţii ale căilor respiratorii superioare, numărul acestora ajungând la 569, în timp ce numărul cazurilor de pneumonii a fost de 278. Cei mai afectaţi de viroze au fost copiii cu vârste între 0 - 4 ani. În acelaşi interval s-au înregistrat şi 3 suspiciuni clinice de gripă, iar probele biologice recoltate şi trimise la Institutul "Cantacuzino" au avut rezultate negative.
Anul acesta, în România s-au înregistrat 13 cazuri de infectare cu virusul gripei porcine şi trei decese, printre care şi cel al unei tinere gravide, potrivit datelor făcute publice de Ministerul Sănătăţii. Concret, au decedat din cauza gripei porcine un bărbat în vârstă de 61 ani, din judeţul Iaşi, care a călătorit în afara ţării şi 2 persoane de sex feminin, de 29 ani (Iaşi) şi respectiv 23 ani (Prahova). Niciuna dintre cele trei persoane cu AH1N1 decedate nu a fost vaccinată împotriva gripei, deşi se încadrau în grupele cu risc crescut de a dezvolta gripa sau complicaţii ale acesteia, au precizat reprezentanţii ministerului. Medicii recomandă populaţiei vaccinarea antigripală, vaccinul pentru acest sezon conţinând şi tulpina pandemică A/H1N1, precum şi respectarea măsurilor de igienă personală. Specialiştii atenţionează că antibioticele nu sunt eficiente în cazul gripei şi sfătuiesc populaţia să se prezinte la medic de îndată ce apar simptomele de boală (febră, rinoree, tuse, dureri de cap, dureri musculare şi articulare). În 2009-2010, în România s-au înregistrat 7.000 de cazuri de infectare cu virusul gripei porcine (AH1N1) şi 124 de decese.