Inmultirea virusurilor se realizeaza foarte rapid: la 8 ore dupa intrarea in caile respiratorii a unei particule virale concentratia acestora atinge 103, iar la finalul primelor 24 de ore -1023 , iar perioada de incubatie este de numai 1-2 zile. La multiplicarea foarte rapida a virusului contribuie si faptul ca o singura celula contaminata raspindeste mai multe sute de virioni. Ca urmare a invadarii cailor respiratorii, virusul gripal lezeaza epiteliul respirator si astfel bacteriile patrund cu usurinta in plamini aparind astfel pericolul dezvoltarii unei suprainfectii bacteriene (de exemplu pneumonia, bronsita, etc.).
Care sint simptomele gripei?
De obicei, gripa are un debut acut. Perioada de incubatie dureaza in general 1-3 zile, dar se poate prelungi pina la 5-8 zile. Este urmata de perioada manifestarilor clinice acute, iar severitatea afectiunilor depinde de mai multi factori: starea generala de sanatate a organismului, virsta, contactul anterior cu virusul respectiv. In functie de factorii implicati, bolnavul poate sa dezvolte una din cele 4 forme de gripa: usoara, medie, severa sau maligna. In cazul formei usoare, de gripa, temperatura corpului poate ramine in limite normale sau poate sa creasca, nu mai mult de 38o C, simptomele infectioase fiind slab pronuntate, sau chiar sa lipseasca. In cazul formei medii de gripa, temperatura este de pina la 38,5-39,5o C si este insotita de simptomele clasice ale bolii. Simptome locale: tuse seaca, stranut, nas infundat, rinoree, dureri de git, care apar rapid, de la citeva ore la 3 zile dupa ce persoana a fost infectata.
In cazul in care gripa nu este insotita de complicatii, simptomele acute dureaza 3-5 zile. Acestea sint urmate de perioada de convalescenta, in care persista manifestari ca: astenie, subfebrilitate, tuse. In aceasta perioada este crescuta receptivitatea la infectii bacteriene, ca urmare a scaderii capacitatii de aparare a organismului.
dr. Ileana Brinza, presedinte al Asociatiei Medicilor de Familie Braila