Skip to main content

Gripa, dusmanul de temut in sezonul rece

Virusul gripal se transmite cu usurinta prin picaturile minuscule de saliva eliminate de bolnavi cu respiratie sau accesul de tuse (picaturi Flugge), picaturi ce pot fi purtate la distanta de curentii de aer. De asemenea, este posibila si infectarea prin obiecte de intrebuintare curenta, contaminate. In timpul zilei, prin caile respiratorii ale omului trec aproximativ 15.000 litri de aer, al carui continut microbian este filtrat depunindu-se pe suprafata celulelor epiteliale. Contaminarea microbiana este periculoasa numai in prezenta virusurilor si bacteriilor patogene, care sint raspindite de catre bolnavii si purtatorii infectiilor respiratorii. Prin tuse, stranut, vorbit, din rinofaringele bolnavului sau al purtatorului de virus sint eliberate particule de secretii cu microflora patogena, inclusiv virusul gripal. Dupa infectare, virusurile sint retinute la nivelul epiteliului cailor respiratorii si sint "maturate", prevenind astfel infectia. Uneori, virusurile ocolesc mecanismele primare de aparare ale organismului si apare gripa.
Inmultirea virusurilor se realizeaza foarte rapid: la 8 ore dupa intrarea in caile respiratorii a unei particule virale concentratia acestora atinge 103, iar la finalul primelor 24 de ore -1023 , iar perioada de incubatie este de numai 1-2 zile. La multiplicarea foarte rapida a virusului contribuie si faptul ca o singura celula contaminata raspindeste mai multe sute de virioni. Ca urmare a invadarii cailor respiratorii, virusul gripal lezeaza epiteliul respirator si astfel bacteriile patrund cu usurinta in plamini aparind astfel pericolul dezvoltarii unei suprainfectii bacteriene (de exemplu pneumonia, bronsita, etc.).

Care sint simptomele gripei?

De obicei, gripa are un debut acut. Perioada de incubatie dureaza in general 1-3 zile, dar se poate prelungi pina la 5-8 zile. Este urmata de perioada manifestarilor clinice acute, iar severitatea afectiunilor depinde de mai multi factori: starea generala de sanatate a organismului, virsta, contactul anterior cu virusul respectiv. In functie de factorii implicati, bolnavul poate sa dezvolte una din cele 4 forme de gripa: usoara, medie, severa sau maligna. In cazul formei usoare, de gripa, temperatura corpului poate ramine in limite normale sau poate sa creasca, nu mai mult de 38o C, simptomele infectioase fiind slab pronuntate, sau chiar sa lipseasca. In cazul formei medii de gripa, temperatura este de pina la 38,5-39,5o C si este insotita de simptomele clasice ale bolii. Simptome locale: tuse seaca, stranut, nas infundat, rinoree, dureri de git, care apar rapid, de la citeva ore la 3 zile dupa ce persoana a fost infectata.
In cazul in care gripa nu este insotita de complicatii, simptomele acute dureaza 3-5 zile. Acestea sint urmate de perioada de convalescenta, in care persista manifestari ca: astenie, subfebrilitate, tuse. In aceasta perioada este crescuta receptivitatea la infectii bacteriene, ca urmare a scaderii capacitatii de aparare a organismului.

dr. Ileana Brinza, presedinte al Asociatiei Medicilor de Familie Braila

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu