Efectivul de pasari inregistrat la Tataru este de 14.900 capete.
Amenzi usturatoare promise primarilor comunelor in care nu sint respectate regulile
Totodata, directorul DSVSA Braila a atras atentia conducerilor Comandamentelor Locale Antiepizootice ca problema raspindirii virusului gripei aviare este extrem de periculoasa, mai ales ca , a spus Stefanu, in ultima vreme s-a constatat o scadere a vigilentei atit din partea autoritatilor locale, cit si a cetatenilor. Ea a avertizat pe toti cei implicati in supravegherea filtrelor de dezinfectie sa nu faca rabat de la reguli, pentru ca sanctiunile vor fi drastice. "Am constatat in ultima vreme ca lumea nu mai este atit de vigilenta, ca masurile de prevenire a raspindirii virusului nu sint intotdeauna respectate. Daca pina acum aveam de luptat numai cu mentalitatea cetatenilor, care, trebuie sa recunoastem, nici acum nu au inteles cit de importanta este masura privind inchiderea pasarilor, acum au mai aparut si probleme la filtrele de dezinfectie si privind respectarea masurilor de carantina. Zona in care a fost depistata gripa aviara in judetul Braila este o zona plina de lacuri si balti, iar acestea sint inca pline de pasari migratoare. Asta inseamna ca pericolul nici pe departe nu a trecut. Sintem ingrijorati si va garantam ca acolo unde vom constata abateri de la norme, sanctiunile vor fi aspre, iar primul care va fi sanctionat va fi seful Comandamentului Local, nimeni altul decit primarul comunei", a precizat Liliana Stefanu.
Conform precizarilor sefului DSVSA Braila, la Scarlatesti s-a incheiat cea de a doua dezinfectie, s-a efectuat primul test de sanitatie care a fost trimis deja la Bucuresti pentru confirmare. Daca testul iese pozitiv, in citeva zile, in gospodariile din Scarlatesti in care a fost depistat virusul H5N1 vor fi introdusi puii santinela. Oricum, DSVSA a facut comanda pentru 100 de pui care neaparat, a spus Stefanu, trebuie sa provina din judete cit mai indepartate de Braila.
In data de 12 , respectiv 13 decembrie, a fost finalizata cea de a doua dezinfectie si la Dudescu si Bumbacari, respectiv Ciocile si urmeaza recoltarea probelor de sanitatie.
Noi restrictii pentru evitarea raspindirii virusului H5
Dupa Tulcea si Braila, ieri, a venit rindul altor patru judete sa impuna masuri aspre de prevenire a raspindirii virusului H5 al gripei aviare. Astfel, ieri, Comandamentul Central Antiepizootic a anuntat, ca, dupa semnalarea unor noi focare in judetele Calarasi si Buzau, va fi interzisa vanatoarea la toate speciile in judetele Calarasi, Ialomita, Buzau si Vaslui. In plus, tot ieri, in zonele in care a fost depistata gripa aviara, autoritatile romane au dispus interzicerea accesului in unitatile avicole a angajatilor care locuiesc in satele afectate. Masura se refera intr-o prima faza la Avicola Calarasi si Avicola
Rusetu, deoarece, spun oficialii, exista pericolul patrunderii virusului in unitatile avicole, ceea ce ar putea duce la moartea unui numar mare de pasari si la infectarea lucratorilor.
Masuri mai blinde privind circulatia porcilor vii
Conform Ordinelor ANSVSA nr. 26 si nr. 98/2005 si Ordinul MAPDR nr. 311, inspectorii veterinari braileni au operat citeva modificari privind circulatia animalelor vii in interiorul si in afara judetului Braila. Astfel, in interiorul judetului Braila, este permisa circulatia porcilor si a pasarilor intre diferite exploatatii agricole (inclusiv gospodariile populatiei) si catre unitatile de sacrificare, cu certificate sanitar-veterinare de transport si documente care sa ateste proprietatea, cu exceptia localitatilor din zonele de protectie si cele de supraveghere. Tirgurile si oboarele ramin, insa, in continuare inchise. In zona de protectie este interzisa miscarea tuturor speciilor de animale si pasari pina la ridicarea masurilor de carantina si stingerea focarelor, iar in zona de supraveghere este interzisa circulatia pasarilor si a porcilor.
Zona de protectie cuprinde localitatile: Scarlatesti, Dudescu, Bumbacari, Ciocile, Zavoaia si Tataru.
Zona de supraveghere cuprinde localitatile: Ulmu, Ciresu, Jugureanu, Vultureni, Batogu, Ionesti, Dudesti, Pribeagu, Liscoteanca, Insuratei, Florica, Coltea, Odaieni, Chichinetu, Chioibasesti, Rosiori si Baraganu.
In afara judetului Braila, circulatia animalelor se desfasoara conform Deciziei nr. 9/18.10.2005, a Comandamentului Antiepizootic Central, astfel: este interzisa miscarea pasarilor si porcilor din exploatatii neautorizate sanitar-veterinar (respectiv din gospodariile populatiei), iar fermele de pasari si porci autorizate vor solicita in scris aprobare la Comandamentul central pentru obtinerea unui culoar de transport. Dar numai in cazul in care fermele respective nu sint incluse in zona de protectie sau supraveghere vor primi aceasta aprobare. Aceleasi restrictii se aplica si produselor de origine animala.