Mergi la conţinutul principal

Gripa aviara loveste doi directori

Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a cerut, ieri, Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) destituirea de urgenta a conducerii Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Braila, pentru slaba implicare in gestionarea crizei generate de aparitia focarului de gripa aviara din localitatea Scarlatesti, comuna Ciresu. In urma acestei cereri au fost demisi directorul executiv, Cezar Vinatoru si directorul executiv adjunct, Gicu Dragan. In plus, ministrul Flutur a dispus trimiterea celor doi in comisia de disciplina.
Lucrurile nu s-au oprit insa aici. Extrem de nemultumit de cum s-a actionat la Scarlatesti, Gheorghe Flutur a dispus amendarea cu
20 milioane de lei vechi a medicului veterinar concesionar din comuna Ciresu, dr. Luxita Radu. Aceasta este invinuita ca nu a trimis la timp, catre Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala (IDSA) Bucuresti, pentru analiza, probele prelevate de la pasarile moarte. Pentru stabilirea cu exactitate a vinovatilor si lamurirea tuturor aspectelor de la Scarlatesti, Flutur a decis demararea unei anchete amanuntite, persoana desemnata a se ocupa de acest caz fiind Marius Zeno Popa, consilier în cadrul Ministerului Agriculturii. Conform unor precizari de ultima ora primite de la Serviciul Comunicare din cadrul ANSVSA, Marius Zeno Popa va efectua ancheta impreuna cu un expert sanitar veterinar, desemnat de Autoritate. Cei doi au sarcina de a investiga toate aspectele negative sesizate de mass media. Rezultatele anchetei vor fi inaintate structurilor abilitate ale ANSVSA si Ministerului Agriculturii, care vor lua masurile ce se impun conform normelor in vigoare.

"Au fost pasari arse de vii"

Purtatorul de cuvint al Ministerului Agriculturii, Adrian Tibu ne-a declarat ca Gheorghe Flutur a fost extrem de nemultumit de modul in care a fost gestionata actiunea de la Scarlatesti, mai ales in ceea ce priveste uciderea si incinerarea pasarilor. Imaginile prezentate de televiziuni au ingrozit opinia publica, iar Comisia Europeana a luat pozitie. "Au fost pasari arse de vii iar Comisia Europeana a sesizat lucrul acesta. Este inadmisibil si consideram ca vinovati sint cei doi directori care nu au facut un instructaj prealabil cu persoanele implicate in aceasta actiune. In plus, probele au ajuns la Bucuresti cu mare intirziere, mai bine de o saptamina. Medicul veterinar din localitate a prelevat probele, le-a analizat, a diagnosticat holera aviara, si s-a oprit aici, nu a mai continuat actiunea in sensul verificarii daca este vorba si despre gripa aviara. Abia dupa o saptamina, s-au efectuat analizele si pentru gripa aviara. La Bucuresti au fost confirmate ambele boli. Deci nu este vorba despre un diagnostic gresit, ci incomplet", a precizat Tibu.

"Nu am gresit cu nimic"

Ambii directori demisi sustin ca decizia ministrului Flutur nu este corecta, din punctul lor de vedere, la Scarlatesti actionindu-se conform normelor. In plus, directorul Vinatoru dezminte si faptul ca probele au fost analizate si trimise la Bucuresti cu intirziere.
"Am fost informat privind demiterea, dar din punctul meu de vedere nu am gresit deloc in gestionarea crizei. La Braila au fost aduse probele si analizate in data de 23 noiembrie. Testul nostru rapid pentru depistarea influentei aviare a iesit pozitiv si, in dupa amiaza aceleiasi zile, am trimis probele la laboratorul central. E prea devreme sa comentez, dar lucrurile nu vor ramine asa, voi incerca sa am o discutie la ANSVSA pentru ca din punctul meu de vedere nu am gresit cu nimic. Probabil sintem acuzati pentru gainile care s-au vazut la televizor in groapa de incinerare, insuficient gazate", a precizat Cezar Vinatoru, director executiv al DSVSA Braila.
"Sint in focar, nu stiu amanunte, probabil pentru ca s-au vazut la televizor in groapa de incinerare cele doua pasari vii. Deocamdata lucrez, pina nu vad hirtia nu comentez. Nu este adevarat ca am lasat cetatenii sa umble cu pasarile, fara echipament minim de protectie. Cel putin manusi a primit toata lumea implicata, probabil s-au rupt, dar de avut au avut" a precizat Gicu Dragan, director adjunct al DSVSA Braila.

Liliana Nicoleta Stefanu propunerea pentru viitorul director interimar

Imediat dupa anuntul ministrului Flutur privind demiterea celor doi, autoritatile locale au inceput sa caute inlocuitori. Propunerea transmisa de la Braila catre ANSVSA, cel putin pentru functia de director executiv interimar, in locul lui Cezar Vinatoru, se refera la Liliana Nicoleta Stefanu. La ora inchiderii editiei, Stefanu nu avea nici un raspuns de la Bucuresti privind numirea ei in aceasta functie, un comunicat oficial fiind asteptat astazi, cel tirziu miine. Liliana Stefanu are 37 de ani si este absolvent al Facultatii de Medicina Veterinara Iasi, promotia 1996. In prezent este inspector de specialitate in cadrul Serviciului de Igiena Alimentara a DSVSA Braila.
Gripa aviara a fost depistata la Scarlatesti, simbata, 26 noiembrie.
Duminica, in sat, au fost instituite primele masuri de izolare si stingere a focarului, principala masura constind in uciderea si incinerarea tuturor pasarilor domestice.
Deoarece Scarlatesti se afla la o distanta mai mare de 3 kilometri de orice alta localitate, masurile de ucidere a pasarilor se vor aplica doar pe raza satului. ÃŽn Scarlatesti sint inregistrate circa 15.000 pasari domestice in 400 de gospodarii.
De la depistarea primului focar de gripa aviara din Delta Dunarii, in judetul Braila, au fost verificate 249 de probe, prelevate de la pasari domestice si migratoare. Probele au constat atit in teste de singe recoltat de la pasari vii cit si in mostre de tampoane cloacale si traheale recoltate de la pasari moarte (gaini, rate, giste, prepelite, vrabii, rate salbatice, porumbei si un cufundac polar). Pina simbata, toate aceste probe au iesit negative.

Exista riscul ca tirgurile de animale sa nu fie deschise pina in Craciun

Dupa uciderea tuturor pasarilor, urmeaza dezinfectia intregii localitati si introducerea puilor santinela. Abia dupa 21 de zile de la introducerea lor, daca nu vor fi probleme de sanatate, focarul va fi stins iar lucrurile vor intra in normal. Numai ca, vremea rea ar putea da complet peste cap actiunea de dezinfectie si deci stingerea focarului. Pina atunci insa, masurile impuse de Comandamentul Antiepizootic central ramin in vigoare. Dintre acestea, o masura care va afecta foarte mult populatia, mai ales ca se apropie sarbatorile, este cea privind inchiderea tirgurilor si oboarelor de animale vii pe raza intregului judet. Cezar Vinatoru ne-a confirmat, ieri, ca daca focarul de Scarlatesti nu se va stinge in cel mai scurt timp, este posibil ca restrictiile sa se mentina iar comertul cu animale vii, deci si cu porci, sa nu fie reluat pina in Craciun.

Ouale si carnea de pui nu ar trebui sa se scumpeasca

Daca pentru satenii de la Scarlatesti gripa aviara este un blestem, in municipiu, deja au aparut primii speculanti. Ieri, la redactie, am primit mai multe telefoane prin care cetatenii ne informau ca de duminica, in unele zone, ouale se vind cu 6.000 lei/buc. Cel putin pina in prezent, o asemenea masura, nu poate fi decit pura speculatie, DSVSA neimpunind, deocamdata, restrictii privind tranzitul si transportul de pasari vii si produse de pasare. "Legal si oficial, pina in prezent, nu am impus nici o restrictie pentru unitatile avizate sanitar veterinar. Ele isi continua activitatea in limitele stabilite inca de la depistarea primului focar din Romania. Nu am primit de la Bucuresti nimic in acest sens. Ce-i drept, dupa depistarea focarului de la Scarlatesti, cele doua societati din domeniu (o exploatatie de gaini ouatoare si un abator) care activeaza pe teritoriul judetului nostru si-au sporit masurile de biosecuritate, dar consider ca problema nu este foarte grava, ele sint situate la o distanta mai mare de 10 km de focar, deci nici macar in zona de supraveghere. In teren am trimis echipe de inspectori care vor verifica magazinele care vind carne de pasare. Mesajul nostru catre cetateni este sa se aprovizioneze numai din unitatile avizate sanitar veterinar si sa respecte toate normele de igiena la prepararea hranei", a spus Vinatoru.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro