Mergi la conţinutul principal

Greva generala bintuie invatamintul brailean

Ieri, prim-ministrul Tariceanu a anuntat ca legea de marire cu 50% a salariilor personalului din invatamint va fi aminata pentru 2 aprilie 2009. Ca argument a adus faptul ca marirea salariilor va insemna anularea unor investitii, intreruperea altora si anularea unor dotari planificate pentru perioada urmatoare, premierul spunind ca sint bani la buget, dar nu pentru marirea salariilor, ca scoala nu se face numai cu salarii. Prim ministrul a spus ca va solicita sindicatelor din fiecare judet sa trimita la Palatul Victoria o lista cu investitiile la care se va renunta. De asemenea, prefecturile trebuie sa intrebe autoritatile locale daca sint de acord cu aceste reduceri si sa fie intrebate si comitetele de parinti din scoli daca sint oportune aceste miscari de fonduri de la investitii la salarii.
Aceasta pozitie a stirnit reactii dure din partea sindicatelor, conducerilor celor patru federatii din Romania spunind ca este incredibil ce se intimpla, ca este o bataie de joc fata de invatamint.
Presedintele Sindicatului Invatamint Braila, Valeriu Partene, a spus ieri ca in urma aminarii aplicarii legii se va convoca de urgenta plenul celor patru consilii nationale ale federatiilor sindicale ca sa se ia o decizie. De asemenea, a precizat ca deja au fost consultati salariatii din invatamint, in proportie de 95% pina ieri la ora 16.30, si ca dintre acestia 99% sint pentru greva. "Mereu se spune ca nu sint bani, dar pina acum, din bugetul de 6% din PIB acordat educatiei s-a cheltuit 32% pentru salarii si 28% pentru infrastructura si dotari. Daca nu sint bani, asa cum ni se spune, unde este restul de 40%?", a spus suparat Valeriu Partene.
Daca reactia sindicatelor din invatamint era cumva previzibila, opinia publica a fost suprinsa ieri de decizia celorlalte sindicate, ale celor din administratia publica si ale celor din sistemul de sanatate, care au spus ca indiferent daca legea de marire a salariilor din invatamint se amina, ei fac in continuare greva pentru a obtine salarii marite cu 50%.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro