• elevii au fost sfătuiți să rămână și astăzi acasă • procentul angajaților din școlile din municipiu și județ care participă la grevă a ajuns la 86,50% • “Dacă se intră la negocieri și vom obține revendicările, greva se poate opri!”, a transmis Cătălin Ionel Radu, președintele Sindicatului “Învățământ” Brăila
Declanșată ieri, 22 mai, în toate școlile din Brăila și din țară, greva generală în învățământ continuă și astăzi, 23 mai, iar tot mai mulți angajați se alătură protestului. Conform precizărilor făcute de Cătălin Ionel Radu, președintele Sindicatului “Învățământ” Brăila, procentul angajaților din școlile din municipiu și județ care participă la grevă a ajuns la 86,50%.
“Am fost azi (n.r. - ieri) la trei școli din municipiu: Școala Gimnazială «Fănuș Neagu», Școala Gimnazială «Mihai Viteazul» și Școala Gimnazială «Vasile Alecsandri». Am intrat în cancelarie și am făcut o informare asupra activității sindicale. Toată lumea era prezentă în cancelarie, cu afișul «Grevă» pe poarta școlii, iar elevii erau acasă, așa cum a fost și recomandarea federației, ca aceștia să rămână acasă. Vreau să vă spun că tot mai mulți colegi aderă la grevă. Avem tabele de la toate unitățile de învățământ, de la grădinițe până la licee, cu personal didactic, personal auxiliar și nedidactic. În cele trei cancelarii am vorbit cu colegii și sunt hotărâți să meargă mai departe. Greva generală în învățământ este a țării. Nu este a județului Brăila, nu este la școala X sau la școala Y”, ne-a spus liderul sindicaliștilor brăileni.
Ieri, în prima zi de protest, elevii brăileni au stat acasă, iar școlile au anunțat copiii să nu vină la ore nici astăzi. Sindicaliștii anunță că nu vor ceda până când revendicările lor nu vor fi rezolvate.
“În weekend a avut loc întâlnirea dintre reprezentanții federațiilor din învățământ și cei ai Guvernului. A văzut toată țara ce s-a întâmplat la negocieri. Nu se poate așa ceva! Să vii să spui că dai 1.000 lei la debutant! Care debutant? Că nu mai vine nimeni în învățământ pentru 2.400 lei pe care îi primește! Iar referitor la personalul nedidactic, că le dă 5-6 procente, acesta era dreptul lor pe Legea 153, ceea ce aveau de primit până la sfârșitul anului 2022. Nu putem accepta așa ceva sub nicio formă! Dacă nu obținem nimic anul acesta, anul următor este an electoral și conform legii nu se pot acorda majorări de salarii. Așa cum a spus și președintele Federației «Spiru Haret», Marius Nistor, greva nu o poate opri nimeni! Greva o pot opri oamenii care au semnat pentru declanșarea acesteia. Dacă se intră la negocieri și vom obține revendicările, greva se poate opri tot printr-un referendum la nivelul membrilor de sindicat. Ei pot opri greva, nu liderii de sindicat, nici eu, nici altcineva”, a mai precizat acesta.
Cele șapte revendicări ale sindicatelor din Educație
Principalele revendicări ale sindicatelor sunt:
1. Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
2. Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
3. Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
4. Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
5. Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc);
6. Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
7. Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.
Ministrul Educației anunță primele măsuri: majorarea cu 9% a salariilor pentru personalul nedidactic și burse pentru debutanți
Ieri, 22 mai, după prima zi de grevă generală în școli, Ministerul Educației a anunțat că au început demersurile pentru a le oferi sindicaliștilor creșterile salariale cerute.
“Ministerul Educației împreună cu Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Ministerul Finanțelor și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene au început demersurile pentru elaborarea actelor normative care să creeze cadrul legal pentru: salarizarea întregului personal nedidactic din învățământul de stat, la nivelul grilelor prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, pentru anul 2022. Din analiza Ministerului Educației, aceasta înseamnă o creștere de circa 9% a salariului și un impact bugetar estimat la 90 de milioane de lei, până la finalul anului calendaristic, pentru cei aproape 55.000 de beneficiari din învățământul preuniversitar și 10.000 din învățământul superior;
acordarea unui bonus pentru profesorii debutanți; acordarea unor stimulente financiare pentru profesorii care sunt încadrați în unități de învățământ din zone defavorizate”, a transmis Ministerul Educației printr-un comunicat de presă.
De asemenea, ministerul a precizat că “acordarea unor stimulente financiare pentru cadrele didactice care își desfășoară activitatea în unități de învățământ din zone defavorizate este unul dintre obiectivele cuprinse în proiectul Legii învățământului preuniversitar”, dar și că “educația reprezintă o prioritate națională pentru partidele aflate în actuala Coaliție de guvernare”.