Ţin să precizez din capul locului că nu îmi sunt antipatici avocaţii. Unii chiar sunt ok, chit că au făcut facultatea pe la o particulară gen Fabrica de Diplome SRL.
Dar, mă rog, dacă au fost primiţi în Barou în urma unui examen, atunci să le fie de bine. Felicitări!
Problema este că am văzut că (până şi) avocaţii au intrat în grevă. Una japoneză, dar tot grevă se numeşte.
La Brăila, ca în toată ţara, avocaţii au spus că aşa nu se mai poate, că primesc prea puţini bani pentru dosarele din oficiu în care intră. Şi dacă am înţeles eu bine, un astfel de “oficiu” ar fi remunerat (limita de jos) cu numai 650 de lei.
E puţin, ţinând cont că un astfel de proces se poate prelungi chiar şi 1 an de zile.
Dar, să fim serioşi, avocatura este o profesie liberală în care intră cine vrea şi rămâne cine poate! Adică, rămân cei pricepuţi, capabili să pledeze pentru cauza clienţilor lor, care ştiu să devină profitabili la sfârşitul lunii.
Da, e adevărat că, la începutul activităţii lor, avocaţii sunt cumva obligaţi să ia dosare din oficiu (adică să îi apere pe cei care nu au bani să îşi angajeze avocat/apărător). Dar nu îi obligă nimeni pe avocaţi să stea numai în aceste “oficii”, adică să rămână la mâna statului care le dă 650 de lei pe dosar.
Aceşti avocaţi pot foarte bine ca, în paralel cu “oficiile”, să aibă clienţii lor, să pledeze şi pe onorarii de 10.000 de lei per dosar, dacă găsesc pe cineva dispus să le achite astfel de onorarii.
Aşa că nu înţeleg unde e problema. Vor cumva şi avocaţii să devină bugetari, să fie dependenţi de contractele cu statul? Păi dacă nu vor aşa ceva, atunci la muncă, bre, nu la întins roba la buget! (Avocatul DIAVOLULUI)