Mergi la conţinutul principal
Grefierii, protest spontan în faţa Palatului de Justiţie

Grevă la Tribunal

• personalul auxiliar a întrerupt activitatea timp de două ore • nemulţumirile sunt legate de volumul mare de muncă, de orele suplimentare neplătite sau de inechităţile salariale existente în rândul acestei categorii de personal • protestele vor continua în fiecare zi, timp de două ore, până când solicitările vor fi rezolvate

 

Zeci de grefierii din cadrul Judecătoriei şi Tribunalului Brăila şi-au întrerupt, ieri, activitatea şi au protestat, paşnic, în faţa Palatului de Justiţie. Timp de două ore, între 11.00 şi 13.00, cât a durat acţiunea, şedinţele de judecată au fost suspendate, la fel şi programul cu publicul. Practic, grefierii brăileni s-au alăturat colegilor din ţară, care, încă de săptămâna trecută, au blocat activitatea în instanţele din mai multe oraşe.  

Personalul auxiliar de specialitate este nemulţumit de creşterea continuă şi alarmantă a volumului de activitate din ultimii ani, de sporirea atribuţiilor şi responsabilităţilor acestei categorii de persoanal, de inechităţile salariale existente, chiar între salariaţi aflaţi în situaţii identice, precum şi de imposibilitatea compensării orelor suplimentare efectuate de aceştia peste orele de program legal.

“Problemele semnalate de personalul auxiliar şi conex din instanţele de judecată sunt de multă vreme, le cunoaşte şi Ministerul Justiţiei, dar nu ne-a dat niciun rezultat, niciun răspuns. De aceea noi am formulat un memorandum. Sunt multe probleme adunate, nu neapărat vizavi de salarizare, ca să nu mai spunem că nu s-au respectat dispoziţiile ordonanţei 20/2016 în care era vorba de alinierea sistemului la nivel de       ţară”, ne-a declarat Cornelia Mardale, grefier la Judecătoria Brăila.

Printre nemulţumirile semnale în memorandum se numără şi lipsa unei legislaţii şi a unor reglementări adaptate la realităţile din instanţe şi parchete, neadoptarea unui statut al personalului de specialitate din instanţe şi parchete care să contribuie la eficientizarea activităţii, lipsa unor sedii corespunzătoare desfăşurării activităţii profesionale şi a dotărilor necesare. La acestea se mai adaugă neacordarea pensiei de serviciu la 25 de ani vechime efectivă în funcţie.

“De altfel, cam aceleaşi revendicări au fost şi în 2009. O parte au fost rezolvate, o parte nu. La nivel de Minister se cunosc aceste probleme. Mai departe, aşteptăm să primim un răspuns de la Ministerul Justiţiei, dar după câte observăm se pare că nu vor să comunice cu noi şi în cazul acesta vom protesta timp de două ore, în fiecare zi, până la adoptarea unor măsuri”, a adăugat sursa citată.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro