• ca formă de protest, judecătorii din cadrul Tribunalului Brăila au hotărât purtarea de banderolă albă pe durata şedinţelor de judecată
Judecătorii din cadrul Tribunalului Brăila au intrat în grevă japoneză. Aceştia poartă banderolă albă în timpul şedinţelor de judecată.
Potrivit unui comunicat transmis de reprezentanţii instanţei, în data de 27 februarie a avut loc şedinţa Adunării Generale a Judecătorilor din cadrul Tribunalului Brăila, pe ordinea de zi fiind discutarea situaţiei generate de adoptarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 7/2019, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 137 din 20 februarie 2019. “Sprijinim eforturile Consiliului Superior al Magistraturii pentru rezolvarea situaţiei create prin adoptarea OUG nr.7/2019. Până la remedierea situaţiei, ca formă de protest, judecătorii din cadrul Tribunalului Brăila au hotărât purtarea de banderolă albă pe durata şedinţelor de judecată”, se arată în comunicatul semnat de preşedintele Tribunalului Brăila, judecător Vasile Viorel.
Totodată, ni s-a adus la cunoştinţă faptul că Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Tribunalului Brăila a hotărât exprimarea unui dezacord ferm cu privire la adoptarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 7/2019, având în vedere următoarele motive:
1. Adoptarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 7/2019 fără avizul
Consiliului Superior al Magistraturii, impus de prevederile art. 9 alin. 1 din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, încalcă în mod grav şi nescuzabil principiul cooperării loiale între cele trei puteri exercitate într-un stat democratic: legislativă, executivă şi judecătorească, evocat în mod constant de către Curtea Constituţională a României în jurisprudenţa sa.
2. Introducerea unui nou caz de eliberare din funcţia de judecător prin
Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 7/2019, respectiv prin “neîndeplinirea condiţiei privind buna reputaţie, dacă în acest din urmă caz se apreciază că nu se impune menţinerea în funcţie”, reprezintă o subminare a independenţei judecătorului, în condiţiile în care textul normativ nu este clar şi predictibil, nefiind menţionate şi explicate criteriile legale care să corespundă conceptului de “bună reputaţie”.
3. Principiul separaţiei carierelor, instituit prin art. 1 alin. 2 din Legea nr.
303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, care fost introdus prin Legea nr. 242/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, a fost nesocotit în mod flagrant prin modificările aduse de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 7/2019.
4. Faţă de modul în care este reglementată desemnarea conducerii Secţiei
de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, care conform ordonanţei va avea conducerea desemnată de entităţi politice, deşi Legea 207/2018 a dat această competenţă Consiliului Superior al Magistraturii şi având în vedere că această secţie, este exceptată de la controlul ierarhic, magistraţii din cadrul Tribunalului Brăila solicită desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie.
5. Înlăturarea dispoziţiilor privind hotărârile ce se pot lua de către
Colegiile de conducere, având în vedere că acestea sunt puse în situaţia de a nu mai putea activa, de multe ori fiind necesar a se da hotărâri care vizează managementul instanţei în situaţii neacoperite de lege sau regulament.
“Solicităm abrogarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 7/2019, cu excepţia dispoziţiilor care au fost adoptate ca urmare a sesizării Consiliului Superior al Magistraturii (aspecte privind admiterea în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii şi modalitatea de notare a candidaţilor la concursul de promovare în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie). Adoptarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.7/2019 nu justifică o urgenţă imperioasă care să corespundă unei nevoi stringente de modificare a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciară şi Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, în contextul în care toate aceste 3 legi au fost modificate de către Parlament în toamna anului 2018”, este mesajul transmis de Tribunalul Brăila.