• membrii Sindicatului Judeţean “Sanitas” au purtat banderolă albă în semn de protest faţă de nivelul scăzut al salariilor personalului TESA, precum şi al angajaţilor din DSP-uri, asistenţă socială şi personalul medical din creşe şi grădiniţe • protestele vor continua până pe 31 octombrie, când sindicaliştii vor intra în grevă generală
Grevă japoneză în spitalele din Brăila. Ieri, membrii Sindicatului Judeţean “Sanitas” din Spitalul Judeţean, Spitalul de Pneumoftiziologie şi Spitalul de Psihiatrie, precum şi angajaţii din DSP-uri, Direcţia de Asistenţă Socială Brăila şi personalul medical din creşe şi grădiniţe au purtat banderole albe şi vor continua să le poarte până la declanşarea grevei generale programată pe 31 octombrie.
Principala nemulţumire a sindicaliştilor este legată de nivelul scăzut al salariilor personalului tehnico-administrativ - TESA din spitale şi DSP-uri, personalul din sectorul de asistenţă socială şi cel din creşe şi grădiniţe.
Analizând organigrama şi statul de funcţii ale Spitalului Judeţean Brăila, aprobate de Consiliul Judeţean în luna august, observăm că cele mai mici venituri brute le înregistrează un muncitor necalificat - în jur de 1.300 lei şi un liftier - circa 1.500 de lei. La polul opus, cel mai mare venit brut îl are un economist - peste 4.500 lei, un jurist - peste 3.000 lei ori un contabil - 2.550 lei.
Membrii “Sanitas” cer majorarea salariilor tuturor categoriilor de personal enunţate anterior şi vor să fie reduse urgent diferenţele majore de salarizare dintre spitalele clinice şi cele neclinice. De asemenea, ei solicită eliminarea diferenţelor salariale dintre asistenţii cu facultate şi cei cu studii postliceale, în contextul în care aceştia au aceeaşi fişă a postului şi prestează aceeaşi muncă. Totodată cer calcularea tuturor sporurilor la nivelul salariului din 2016 pentru toate categoriile de salariaţi.
Până la declanşarea grevei generale din 31 octombrie, sindicaliştii au anunţat că pe 19 octombrie vor intra în grevă de avertisment, activitatea lor fiind suspendată timp de două ore.
Studiu: Peste 60.000 de asistente medicale se simt discriminate salarial
La circa 1.000 de lei poate ajunge diferenţa de salariu dintre asistenţii medicali cu postliceală şi cei cu studii superioare. Un studiu al Federaţiei “Solidaritatea Sanitară” arată că asistentele medicale absolvente de postliceală reprezintă peste 85% din asistentele medicale care lucrează în unităţile sanitare, iar diferenţele foarte mari ale nivelelor de salarizare generează la ora actuală cea mai mare problemă a acestei categorii de personal.
“Circa 60% dintre respondente au indicat faptul că se simt discriminate salarial faţă de asistentele medicale cu studii superioare. Argumentele utilizate: „deşi fac aceeaşi muncă, salariul este diferenţiat”, „lipsa unui proces de echivalare a competenţelor deja dobândite pentru a trece la un nivel de şcolarizare egal cu facultatea” şi „distribuţia egală a responsabilităţilor la locul de muncă”, se arată în studiul Federaţiei “Solidaritatea Sanitară”.