Mergi la conţinutul principal

Grevă japoneză în mai multe primării din țară. La Brăila e liniște și pace

* așa cum au anunțat sindicaliștii din administrația locală, astăzi, angajații din primării au protestat față de noua Lege a salarizării unitare, nemulțumiți că aceasta elimină grila de salarizare * potrivit presei centrale, în majoritatea primăriilor din țară angajații poartă banderole albe * la Brăila, Ionuț Bardaș, președintele Sindicatului administrației locale, susține că nu există manifestații * senatorul PSD Ion Rotaru, președintele Comisiei de muncă unde s-a discutat proiectul adoptat ulterior de Senat, a precizat că angajații din primării nu ar avea motive să fie supărați, deoarece legea nu va duce la scăderea salariilor

 

 

Majoritatea angajațiilor primăriilor de la nivel național au intrat, astăzi, în grevă japoneză, în semn de protest față de unele prevederi ale Legii salarizării, proaspăt adoptată de către Senat. După cum au anunțat zilele trecute liderii sindicali din domeniu, oamenii protestează față de legea unică de salarizare, care permite primarilor să stabilească salariile subalternilor după bunul lor plac. Asta în condițiile în care proiectul de lege elimină grila de salarizare la nivel național. Potrivit presei centrale, în mai multe orașe din țară angajații din primării au ieșit astăzi în stradă, iar activitatea a fost blocată la ghișee. De asemenea, aceștia anunță că vor continua protestele și zilele următoare.

La Brăila, deocamdată, lucrurile sunt calme, susține Ionuț Bardaș, președintele Sindicatului administrație locale a salariaților din Primăria Municipiului Brăila. Contactat de către redactorii ”Obiectiv - Vocea Brăilei”, acesta a firmat că nicio organizație din Brăila nu are deschis conflictul de muncă. Chiar și așa, acesta nu a exclus că pot apărea totuși manifestări spontane.

“În principiu, această Lege a salarizării este neconstituțională. Din moment ce Curtea Constituțională s-a pronunțat cu acel salariu la nivel de familie ocupațională, în ceea ce privește egalitatea salarială pe ramură... iar în noua lege a salarizării nu conține o grilă pe administrație, considerăm că e ceva făcut în defavoarea administrației publice. Se dorește să existe o grilă la nivel național pe toate ministerele, la toți bugetarii, iar la administrația locală, care este o parte componentă, să nu dai o grilă de salarizare?! Nu e normal! Când am constatat așa ceva am rămas surprins. (...) Cât despre proteste, momentan nu se întâmplă nimic la Brăila. Din ce am văzut până acum, nu avem nici măcar grevă japoneză. Să vedem ce va fi în zilele următoare. Să vedem exact, organizația sindicală de la București, ce pași a mai făcut”, a declarat Bardaș.

 

Senatorul Ion Rotaru susține că Legea salarizării a fost foarte bine gândită

 

Președintele Comisiei de muncă din Senat, PSD-istul Ion Rotaru, a precizat că nu înțelege motivele de supărare ale angajaților din primării, deoarece noua Lege a salarizării nu impune scăderi de salarii, ci doar acordă posibilitatea primarilor și șefilor de județe să își stimuleze subalternii.

“Legea a trecut marți de Senat. Acum merge la Camera Deputaților. A fost dezbătută atât luni cât și marți. La Comisia pentru muncă au fost câteva zile de dezbateri cu punerea în discuție a tuturor amendamentelor. Au fost peste 300 de amendamente depuse de parlamentari, de comisiile avizatoare. Ele au fost toate luate în discuție. După dezbaterile care au avut loc acolo și după punctele de vedere obținute de la Ministerul Muncii, de la Ministerul Finanțelor - 147 de amendamente au fost adoptate, celelalte au fost respinse. Sigur, pe amendamente au fost chestiuni care țin de acord fin, ca să zic așa, anumite scăpări, anumite formulări, mai multă rigurozitate, unele observații ale consiliului administrativ, deci unele de formă și de exprimare cât mai corectă din punct de vedere al formei juridice. Dar per ansamblu au fost și amendamente cu un ridicat conținut de efect asupra cheltuielilor bugetare. Deci din perspectiva asta, tot ce s-a întâmplat pe amendamentele de la Senat a avut în vedere aspectul principal care ține de sustenabilitate. Plecând de la faptul că orice propunere, orice amendament care a fost prezentat și susținut trebuie să aibă și suportul principal și să genereze posibilitatea de a fi aplicat”, a afirmat Rotaru, cu precizarea că cel mai probabil la Camera Deputaților unele dintre amendamente vor fi susținute în continuare, la fel cum se vor mai putea face modificări dacă va exista nevoia.

Senatorul s-a arătat totuși surprins de protestele angajaților din primării, în contextul în care la Comisia pentru muncă s-au purtat nenumărate discuții cu liderii confederațiilor sindicale de la nivel național.

”Nu văd de unde sunt nemulțumirile. Evident, faptul că vii cu o lege nouă ce modifică cumva filosofia lucrurilor așa cum au stat ele până acum, poate genera o anumită teamă, anumite rezerve în ceea ce privește aplicarea ei. Dar legea este una cadru, care va genera pe de o parte creșteri de salarii și se axează pe niște principii care trebuie să funcționeze. Plecând de la legalitate, sustenabilitate, egalitate, tot ce înseamnă partea de a stimula performanța și așa mai departe. Din ce am înțeles eu, nemulțumirea celor din administrație este generată de faptul că nu au grilă de salarizare. Dar acest lucru se întâmplă, datorită faptului că tot ceea ce înseamnă primari de localități, comune, orașe, municipii, președinți de Consilii Județene, aproape în totalitate au susținut ideea de a crea posibilitatea consiliilor (fie ele locale, municipale, județene) să genereze un mod de plată al salariaților care să se încadreze în limitele bugetare și să nu depășească salariul viceprimarului sau al vicepreședintelui de Consiliu Județean. Și din această perspectivă sindicatele au cerut, de pildă, să își poată da acordul, să poată discuta și să aibă puncte de vedere în momentul când se stabilește modul în care vor fi salarizați. În niciun caz nu se pune problema scăderii salariilor! Se pune problema stimulării performanței, pentru că, să recunoaștem, mai sunt și salariați care nu performează, la fel cum unii muncesc mai bine și mai mult, dar nu prea exista posibilitatea să fie stimulați. Acum există două variante. Prima e aceea pe salarizare care înseamnă consiliul să stabilească o grilă de salarizare proprie - și va exista posibilitatea ca în unele localități să fie salarii mai mari, în altele mai mici -, dar există și acel 5% care e la îndemâna conducătorului instituției care poate fi acordat ca și premiu”, a mai adăugat senatorul.

Reamintim că, săptămâna trecută au protesta și angajații Finanțelor publice, asta după ce, tot pe tema Legii salarizării, nu cu mult timp înainte au fost proteste și din zona comisarilor de mediu. De această dată, sindicatele de la Finanțe s-au liniștit, după cum ne-a declarat chiar Gheorghe Crăciun, preşedintele Sindicatului Finanţelor Publice Brăila.

“Noi nu mai participăm. Ne-am obținut o parte din revendicări. Cu altă ocazie există șanse să protestăm și noi, poate mai obținem câte ceva, pentru că nu suntem pe deplin mulțumiți. Data trecută nu s-a dat curs tuturor revendicărilor noastre. Dar deocamdată ne vedem de ale noastre. Sunt de acord însă că oamenii trebuie să își ceară drepturile, dacă sunt nemulțumiți”, a afirmat Crăciun despre protestele celor din administrația locală.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro