De câteva zile circulă în sfera internaută mai multe mesaje prin intermediul cărora şoferii sunt îndemnaţi ca în zilele de 17, 18 şi 19 ianuarie să nu cumpere niciun litru de combustibili. Practic, este un îndemn la o grevă a consumatorilor după un model deja consacrat în ţările europene. Cei care au iniţiat protestul fac apel pe internet, folosind cel mai adesea Yahoo Messenger sau Skype şi au început să atragă din ce în ce mai multi adepţi. Iniţiatorii acţiunii propun posesorilor de autoturisme să nu alimenteze la benzinării, în perioada de grevă sau dacă o fac să ia doar câţiva litri pe care să-i plătească, preferabil, cu marunţiş. De altfel, o mişcare de protest de acest gen a avut loc chiar la finele lunii decembrie 2010 în Brăila. "17,18,19 ianuarie nu se cumpără benzină! Protestul de la benzinării trebuie să CONTINUE! Aşa că, români, haideţi să nu ne mai lăsăm călcaţi în picioare de patronii multimiliardari ai industriei petroliere şi să-i facem să vadă ce înseamnă sa PIARDĂ BANI! Fiţi solidari cu noi şi în zilele de 17, 18 şi 19 Ianuarie 2011 NU ALIMENTAŢI , NU INTRAŢI ÎN NICIO BENZINĂRIE! Mergem cu mijloacele de transport în comun,cu bicicletele sau pe jos dar NU MAI ALIMENTAŢI MAŞINILE pentru a nu le mai umple buzunarele! Daţi vă rog mai departe acest mesaj! Vă multumim pentru suport", se arată într-unul dintre mesajele care circulă pe internet.
Prin această formă de protest, şoferii speră că vor da un semnal industriei petroliere din Romania, iar exponenţii acesteia vor aplica o reducere a preţului combustibililor "în limitele bunului simţ, la o valoare decentă dictată de preţul internaţional al petrolului", după cum se explică într-un alt mesaj pe aceeaşi temă. Mai mult, în cazul în care nu obţin reacţia scontată, ţinta protestatarilor este să repete lunar acţiunea.
Analiştii financiari sunt de părere că nu este suficient doar o perioadă de 3 zile de grevă pentru a genera pierderi companiilor petroliere care au forţa financiară să suporte, însă doar pe timp limitat, astfel de mişcări de protest. Analiştii spun că doar acţiuni prelungite, care să dureze o săptămână sau chiar mai mult, vor putea crea cu adevărat probleme companiilor petroliere.
În ultimile zile ale anului trecut protestul şoferilor brăileni s-a derulat după următorul scenariu: au intrat în benzinarie, mai întâi şi-au spălat geamurile, apoi şi-au verificat presiunea la roţi, după care au alimentat doar cu câte doi-trei litri fiecare şi au plătit în monede cât mai mici. În acest mod s-a urmărit blocarea staţiei de benzină timp de peste o oră, răstimp în care, per total, se pot pierde câteva zeci de clienţi care ar fi cumpărat în medie de 1.000 - 1.500 de lei.