An greu pentru zootehnie | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

An greu pentru zootehnie

Marin Moraru, unul dintre cei mai importanţi actori de pe piaţa producerii şi procesării cărnii de porc avertizează că în lipsa oricăror forme de sprijin, 2010 se anunţă foarte dificil. Omul de afaceri care administrează grupul de firme "Marex" susţine că lipsa subvenţionării sectorului ar putea crea mari probleme întreprinzătorilor în domeniul producerii şi procesării cărnii de porc. Moraru este de părere că vor rezista unui asemenea şoc numai cei care au realizat investiţii în modernizarea şi dotarea la standarde europene cu respectarea cerinţelor minime impuse de comunitatea europeană. "Va fi un an foarte dificil. Există tentaţia ca o parte din vidul financiar creat prin eliminarea formelor de subvenţie să fie reflectată în preţuri. Dar şi aici este o problemă, pentru că nu vor putea fi basculate integral asupra consumatorilor, prin majorări de preţuri, efectele lipsei de sprijin financiar. Iar aceasta pentru că deja suntem în mare măsură aliniaţi din punct de vedere al nivelului preţurilor cu piaţa europeană. O creştere prea mare ar putea însemna o creştere a importurilor de produse similare din UE, care ar deveni astfel mai ieftine. Este posibil să asistăm în domeniul antreprenorial, respectând bineînţeles proporţiile, la o selecţie după principiile teoriei darwiniste, adică supravieţuirea celor puternici şi adaptaţi", a punctat sursa citată. De asemenea, Moraru a apreciat că o parte din vină pentru criza ce se prefigurează o poartă factorul politic, întrucât nu a acordat din timp atenţia cuvenită subiectului legat de eliminarea subvenţiilor în sectorul agricol. "Ni s-a impus realizarea unor investiţii într-un interval de timp foarte scurt, adică 3-4 ani, pe când omologii noştri din comunitatea europeană au avut la dispoziţie chiar şi 40 de ani. Este evident că noi nu ne putem recupera în 3 sau 4 ani investiţiile realizate, iar argumente în acest sens au fost invocate în demersurile patronatelor din domeniu pe lângă factorii decizionali la nivel comunitar. Ţinta este să obţinem un ajutor necesar pentru a supravieţui într-o perioadă de tranziţie", a mai spus omul de afaceri.

Caruz e mult mai pesimist

Preşedintele Patronatului Român al Cărnii de Porc, Gheorghe Caruz, a declarat, după întâlnirea de săptămâna trecută cu ministrul agriculturii, că în lipsa subvenţionării sectorului, toate fermele de porci se vor închide, necesitând fonduri pentru modernizarea staţiilor de epurare. "Dacă nu se vor găsi soluţii de finanţare, toate unităţile se vor închide, în contextul în care este nevoie de ajutoare financiare pentru modernizarea staţiilor de epurare, perioada de tranziţie expirând în 2011", a explicat Caruz. De asemenea, Gheorghe Caruz a mai spus că România dispune, în prezent, de un efectiv de 1,6 milioane capete de porci, iar necesarul se ridică la circa 11 milioane de capete. Astfel, deşi a fost acordată derogare privind exportul cărnii de porc, potrivit lui Caruz, România nu va avea cu ce să iasă pe piaţa externă. Potrivit lui Caruz, în prezent, în lipsa ajutoarelor de stat ce nu mai pot fi acordate începând cu 2010, fermierii vând carnea de porc sub preţul de producţie, situaţie cu care se vor mai confrunta încă 5-6 luni înainte de a-şi închide unităţile.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro