Greu cu matematica! 1 din 2 elevi brăileni a luat sub 5 la simulare | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Greu cu matematica! 1 din 2 elevi brăileni a luat sub 5 la simulare

* este vorba despre simularea la nivel local organizată în ianuarie de Inspectoratul Școlar Județean Brăila * la Evaluarea Națională, promovabilitatea este de 49%, iar la BAC de 54,14% * elevii brăileni au timp până la examenele din vară să își îmbunătățească rezultatele

 

 

 

Prima simulare a examenelor naționale, organizată în luna ianuarie, la nivel local, de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Brăila, a arătat că elevii întâmpină probleme la matematică. Vorbim atât de elevii de clasa a VIII-a, cât și de cei de clasa a XII-a, în ambele cazuri doar circa jumătate dintre candidați reușind să obțină minim nota 5 la această disciplină.

Simularea județeană s-a desfășurat pe 16 și 17 ianuarie. Elevii de clasa a VIII-a au susținut Evaluarea Națională la limba română și matematică. Cei de clasa a XII-a au susținut simularea la două probe din cadrul Bacalaureatului: proba la limba și literatura română și proba obligatorie a profilului și specializării (matematică sau istorie).

 

49% promovabilitatea la matematică, la Evaluarea Națională

Potrivit datelor centralizate și comunicate de ISJ Brăila, la simularea Evaluării Naționale la clasa a VIII-a, au fost așteptați 2.663 elevi, însă doar 2.325 au susținut proba la matematică. Dintre aceștia, 1.118 elevi au luat note sub 5, ceea ce înseamnă o promovabilitate (note peste 5) de 49%. Puțini sunt cei care au reușit să obțină note mari: 157 note între 8 și 8,99; 86 note între 9 și 9,99 și s-au obținut și două note de 10.

Rezultatele sunt mai bune la simularea probei de limba și literatura română, promovabilitatea fiind de 75,90%. La probă au participat 2.337 elevi din totalul de 2.662, iar la această disciplină s-au luat mai multe note mari: 391 între 8 și 8,99; 237 note între 9 și 9,99 și s-au luat și patru note de 10.

 

Matematica, cea mai grea probă pentru elevii de la tehnologic

Și în cazul simulării examenului de Bacalaureat, cele mai slabe rezultate sunt la

proba de matematică, unde au fost așteptați 1.151 elevi, dintre care s-au prezentat 1.049 elevi. Per total, promovabilitatea este de 54,14%, însă rezulatatele sunt diferite în funcție de profilul la care studiază elevii: mate-info, științele naturii, pedagogic și tehnologic. Elevii de la mate-info au o promovabilitate de 68%, cei de la științele naturii au înregistrat o promovabilitate de 62%, iar cel mai bine s-au descurcat cei de la profilul pedagogic - 93%. La Matematică, cele mai slabe rezultate sunt la elevii de la liceele tehnologice - 33,25%. La această disciplină s-au obținut 12 note de 10.

La proba de limba și literatura română, rezultatele arată o promovabilitate de 81,99%. La probă au fost așteptați 1.771 elevi, fiind prezenți 1.666 elevi. Pe cele patru profiluri, statistica se prezintă astfel: real - 93,80%, uman - 92,47%, pedagogic - 100%, vocațional - 77,72%, tehologic - 57,40%. La română sunt 11 elevi cu nota 10.

În final, la istorie, probă susținută de candidații de la profilul uman, promovabilitatea este de 79,54%. La testare s-au prezentat 562 elevi din cei 602 înscriși. Rezultatele arată că s-au luat 3 note de 10.

 

Și anul trecut, elevii au pornit cu stângul la matematică. Promovabilitatea a crescut enorm la examen

Nu este pentru prima dată când elevii brăileni obțin rezultate slabe la Matematică, la prima simulare. În anul școlar precedent, promovabilitatea la  simularea din ianuarie a fost de 47%, însă la examenul din vară procentul aproape s-a dublat - 85,30%. Așadar, elevii au tot timpul să se pună cu “burta pe carte” și să obțină note mai mari la vară.

De altfel, inspectorul școlar general, prof. Elena Tudor, ne-a declarat că deja s-au luat măsuri pentru ca școlile să aibă rezultate mai bune.

“Aceste prime rezultate nu trebuie privite cu îngrijorare. De altfel, rezultatele sunt mai bune față de prima simulare de anul trecut. Noi deja am stabilit un plan de măsuri și vom monitoriza și ajuta școlile unde promovabilitatea este sub 50%. Nu am nicio îndoială că rezultatele se vor îmbunătăți până la examene”, ne-a declarat aceasta.

Până la examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat din vară, elevii brăileni vor mai trece prin două simulări: una națională (în martie) și una județeană, care se va organiza, cel mai probabil, în luna mai.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro