• echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă a executat o misiune de asanare a terenului de muniţie rămasă neexplodată, după ce un localnic a observat o grenadă • aceasta ar fi fost scoasă din pamânt în primăvara acestui an când a fost reparat gardul cimitirului, dar nu a fost observată
O grenadă neexplodată a fost găsită în localitatea Salcia Tudor, lângă gardul cimitirului. S-a dat alarma iar specialiştii au intervenit şi au preluat, în siguranţă, muniţia neexplodată.
Potrivit informaţiilor transmise de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Dunărea” Brăila, echipa pirotehnică a executat o misiune de asanare a terenului de muniţie rămasă neexplodată în localitatea Salcia Tudor. Un cetăţean din localitate a observat o grenadă, în stare avansată de oxidare. Din informaţiile furnizate specialiştilor inspectoratului, aceasta ar fi fost scoasă din pământ în primăvara acestui an când a fost reparat gardul cimitirului, dar nu a fost observată.
“În urma cercetării zonei nu au fost descoperite şi alte elemente de muniţie. Grenada ofensivă a fost ridicată, transportată şi depozitată în siguranţă, ulterior va fi distrusă în poligonul de specialitate. În momentul descoperirii unor astfel de elemente de muniţie, trebuie anunţate de urgenţă Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, organele de poliţie sau autorităţile publice locale”, a precizat col. Stoian Ştefan, purtător de cuvânt al ISU Brăila.
Pentru evitarea producerii unor evenimente nedorite, se interzice: atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte; ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe; comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase; lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă; introducerea muniţiilor în foc; topirea elementelor metalice ale muniţiilor; tăierea muniţiilor cu fierăstrăul, scule electrice sau prin sudură; folosirea muniţiilor pentru improvizarea diverselor unelte; utilizarea pulberilor şi explozivilor provenite din muniţii în scopuri artizanale; demontarea de la muniţii a focoaselor sau a altor elemente componente; folosirea pentru joacă, de către copii, a elementelor de muniţie.