Grefierii vor primi pensii speciale, după ce împlinesc 60 de ani şi au în spate o experienţă de cel puţin 25 de ani în specialitate.
Articolul 68 din Legea privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti, al parchetelor de pe lângă acestea şi al personalului care funcţionează în cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice cuprinde un nou punct, introdus în vară. Legea a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis în iunie şi publicată în Monitorul Oficial în aceeaşi perioadă.
Astfel, potrivit noului punct introdus, grefierii cu experienţă de cel puţin 25 de ani în specialitate, la împlinirea vârstei de 60 de ani, pot beneficia de pensii speciale de serviciu. Veniturile speciale reprezintă 80% din media salariilor de bază brute lunare realizate, inclusiv sporurile, corespunzătoare ultimelor 12 luni de activitate dinaintea lunii în care a fost depusă cererea de pensionare.
"Vechimea integrală este de 25 de ani de experienţă, dar de această lege pot beneficia cei care au experienţă între 20 şi 25 de ani. Pentru fiecare an în minus se scade câte un procent din pensia specială. Pentru fiecare an care depăşeşte vechimea se adaugă câte 1%", se arată într-un comunicat emis de Casa Judeţeană de Pensii Brăila.
Încă un lucru ce trebuie subliniat: dacă pensia de serviciu calculată este mai mică decât pensia din sistemul de pensii publice, grefierului îi va fi acordată pensia mai mare.