Mergi la conţinutul principal

Grecia intră în faliment! România ce face?


De ce ar trebui să ne preocupe Grecia? Pentru că, dincolo de consecinţele economice şi financiare ale unei eventuale ieşiri din zona euro, mai există şi urmări de natură politică pentru întreaga Uniune Europeană, din care facem şi noi parte.
Spre exemplu, dacă Grecia este exclusă din zona euro pe fondul intrării în incapacitate de plată, Atena ar putea încerca să se răzbune retrăgându-se din NATO, blocând sancţiunile UE asupra Rusiei sau evacuând forţele americane de la baza din Creta, spune amiralul american în rezervă James Stavridis. În acest caz, România ar nimeni în centrul unei regiuni „fierbinţi", cu evoluţii imprevizibile din cauza conflictului din Ucraina, dar şi a incertudinilor legate de posibile acţiuni ale Rusiei în Transnistria.

Riscul identificat de Saxo Bank

În plan economic, dar mai ales financiar, eşecul negocierilor dintre Grecia şi creditorii săi ar putea duce la explozia riscului de creditare în ţările cel mai recent intrate în UE, respectiv România, Bulgaria şi Croaţia, sunt de părere analiştii Saxo Bank. „Eşecul de a securiza o înţelegere de ultim moment se va traduce printr-o cădere cu încă 3%-5% a indicelui DAX şi vom asista la o explozie a riscului de creditare în zona noilor membre UE: România, Bulgaria, Croaţia şi Ungaria", a detaliat economistul şef instituţiei, Steen Jakobsen.
Pe de altă parte, o analiză Bloomberg susţine că România şi Bulgaria, statele din UE cele mai dependente de băncile elene, se bazează pe rezervele de capital şi pe potenţialele linii de swap de la Banca Centrală Europeană pentru a opri ieşirile de capital spre Grecia, în timp ce Serbia şi Macedonia au introdus controale asupra capitalului.Băncile elene şi-au extins influenţa în Balcani, iar aceste legături au afectat luni bursele, monedele şi obligaţiunile statelor din regiune, după ce Banca Centrală a Greciei a recomandat închiderea băncilor şi impunerea de restricţii asupra mişcărilor de capital, în dorinţa de a evita colapsul sistemului financiar.

Presiuni asupra leului

„Câteva ţări din regiune, în special Bulgaria, dar şi România, sunt expuse direct la Grecia, prin legăturile comerciale şi bancare solide", a apreciat, la rândul său, analistul Neil Shearing, de la Capital Economics Ltd. Riscurile ridicate s-au reflectat pe pieţele de capital. Randamentul obligaţiunilor guvernamentale din Bulgaria, scadente în septembrie 2024, a crescut semnificativ luni, iar leul românesc s-a depreciat cu 0,6% faţă de euro. Randamentul obligaţiunilor guvernamentale din România, scadente în octombrie 2024, a urcat la nivelul record de 3,02%. Principalele bănci din Grecia - Piraeus Bank, Eurobank Ergasias, National Bank of Greece şi Alpha Bank - au subsidiare în România.
E adevărat, BNR afirmă că băncile greceşti din România nu vor fi afectate de nicio decizie ce va fi luată de Atena în legătură cu sistemul bancar din Grecia, deoarece sunt persoane juridice române, a declarat purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României, Dan Suciu. Cu toate acestea, presiunile de depreciere asupra leului ar trebui să continue în restul săptămânii, în condiţiile în care riscul ieşirii Greciei din zona euro este în creştere, este de părere ING Bank România.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro