Mergi la conţinutul principal

Grecia: Europenii au un „plan de urgenţă" pentru a evita o panică bancară

Europenii au stabilit un plan de urgenţă pentru a evita o panică bancară în Grecia dacă Atena nu ajunge la un acord cu creditorii ei până la sfârşitul săptămânii, afirmă Süddeutsche Zeitung. Planul are ca scop să pregătească un „control al fluxurilor financiare" provenind din Grecia pentru a opri scurgerea de capital, după modelul restricţiilor decise în Cipru în timpul crizei financiare din 2013, ridicate complet începând din martie, explică ziarul german, fără a cita surse.
Dacă negocierile pentru salvarea Greciei de la un default rămân în impas, ar fi vorba ca „începând de săptămâna viitoare să se închidă băncile greceşti câteva zile" pentru a le pregăti în vederea acestei limitări a tranzacţiilor, măsură ce ar trebui încă să fie aprobată de parlamentul grec. În această ipoteză, adaugă Süddeutsche Zeitung, retragerile de la bancomate ar putea fi apoi limitate, chiar şi plăţile electronice realizate în Grecia şi în afara ţării.
Până ieri, poziţiile Greciei şi creditorilor săi au rămas de neclintit, în ciuda unei urgenţe financiare duble cu care se confruntă Atena - plata funcţionarilor săi publici şi a pensionarilor şi rambursarea a aproape 1,6 miliarde de euro către FMI până la 30 iunie.
În caz de nerambursare, guvernul grec se va confrunta cu consecinţele unui default (faliment n.r.), o premieră în zona euro şi un scenariu ce alimentează de luni de zile spectrul ieşirii Greciei din moneda unică.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro