Mergi la conţinutul principal

Grecia cere ajutorul UE în fața valului de imigranți

Guvernul grec a cerut Uniunii Europene activarea mecanismului de protecție civilă pentru a primi ajutor în gestionarea afluxului de refugiați, solicitare venită după ce mai multe state europene au acuzat Grecia că a gestionat necorespunzător această criză, în timp ce presa a evocat posibilitatea suspendării ei din spațiul Schengen, relatează Agerpres.
„Am făcut solicitarea astăzi și nu în urmă cu câteva luni pentru că atunci nu am avut posibilitatea să evaluăm necesitățile exacte", astfel a motivat întârzierea acestei cereri ministrul grec al Imigrației, Yanis Mouzales, deși în ultimele luni Grecia a fost traversată de sute de mii de migranți veniți mai ales din Orientul Mijlociu și Asia.
Mecanismul european de protecție civilă este folosit pentru oferirea de asistență țărilor afectate de catastrofe naturale și dezastre umanitare. Conform oficialului grec, pentru gestionarea afluxului de migranți autoritățile de la Atena au nevoie în special de autobuze, ambulanțe, generatoare de electricitate, corturi, pături și de îmbrăcăminte pentru iarnă.
Aceste echipamente sunt destinate taberelor de refugiați din așa-numitele hotspoturi, unde migranții vor fi înregistrați și apoi separați în imigranți economici - care în mod normal ar trebui repatriați în țările lor - și refugiați care vor fi redistribuiți către statele Uniunii Europene conform planului de cote obligatorii.
Referindu-se la informațiile despre posibila suspendare a Greciei din spațiul Schengen, ministrul Yanis Mouzales a declarat că această inițiativă nu a venit din partea Comisiei Europene, ci de la „unele state membre, precum Ungaria, care tratează refugiații așa cum știm cu toții".

Ce reproșează grecii Uniunii Europene

Dar el a criticat și Uniunea Europeană în ansamblu, reproșându-i că nu a sprijinit suficient Grecia pentru a gestiona valul de migranți, menționând că din cei 1.600 de agenți Frontex (Agenția europeană pentru supravegherea frontierelor) solicitați de Grecia au fost trimiși numai 40. Oficialul grec a insistat că este nevoie de aceștia la frontierele maritime ale Greciei, nu la cea terestră cu Macedonia, unde sunt blocați peste 1.500 de migranți veniți din alte țări decât Siria, Irak și Afganistan, cărora autoritățile macedonene le-au refuzat intrarea întrucât au puține șanse să primească azil în Europa.
Migranții care ajung în Grecia pornesc din Turcia, traversând cu bărci pneumatice o porțiune din Marea Egee, și debarcă în insulele grecești. Cei mai mulți trec prin insula Lesbos, situată la circa 20 de kilometri de coastele Turciei, iar de acolo sunt transportați organizat de autoritățile grecești cu feriboturile către portul Pireu, la Atena, și apoi către granița cu Macedonia, de unde își continuă călătoria prin Europa pe așa-numita rută a Balcanilor, destinația preferată a celor mai mulți fiind Germania.
Guvernul grec a fost adesea acuzat că nu își protejează granițele și că ajută migranții să ajungă mai departe în Europa, mai ales că, în conformitate cu regulamentul de la Dublin (ce reglementează examinarea cererilor de azil în Europa), refugiații trebuie să ceară azil în prima țară unde ajung în spațiul comunitar. În intervenția sa, ministrul Yanis Mouzales a susținut că țara sa nu poate opri migranții sosiți pe mare, pentru că acest lucru ar însemna să-i „înece".
Activarea mecanismului european de protecție civilă a fost cerută și de Ungaria în luna septembrie, tot din cauza valului de migranți. Odată decisă activarea acestuia, statele vor transmite executivului comunitar cu ce pot contribui, iar Comisia va informa Grecia cu privire la ajutorul disponibil, urmând ca apoi guvernul de la Atena să decidă asupra ajutorului la care va apela și va intra în contact direct cu statele ce furnizează acest ajutor.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro