Încă sunt mulţi aceia care, în momentul în care îşi preschimbă o serie de documente, constată că din cauza unor greşeli făcute acum 40- 50 de ani în actele de stare civilă ale părinţilor, întâmpină greutăţi în obţinerea cărţilor de identitate ori a paşapoartelor.
O brăileancă de 74 de ani a trecut printr-o asemenea experienţă atunci când şi-a depus actele pentru preschimbarea documentului de călătorie.
Cazul ne-a fost relatat, chiar cu indignare, de către fiul femeii, Mihai Sorin Dorobanţu, medic pediatru brăilean stabilit în Brazilia, căsătorit cu o avocată din ţara respectivă şi cu care are o fetiţă în vârstă de doi ani şi jumătate.
"Vă scriu în disperare de cauză, din Brazilia, indignat de bătaia de joc la care este supusă mama mea, Maria Dorobanţu, la 74 de ani, hipertensivă, de către funcţionarii Serviciului de Paşapoarte. Mama mea are plătit un bilet de avion în valoare de 816 dolari, nerambursabili, pentru a veni în vizită în Brazilia, de unde împreună vom călători spre Cancun, Mexic (excursia, hotelul şi avionul sunt deja plătite, totalizând peste 3.800 de dolari USA/persoană). Serviciul de Paşapoarte Brăila refuză a reînnoi paşaportul mamei mele, pe motivul stupid că numele bunicului meu ar fi scris "Gheorghi" (aceasta era grafia pe vremea aceea) şi numele localităţii de naştere ar fi la fel diferit ca grafie, fiind totuşi evident corect", ne-a relatat într-un e-mail dr. Mihai Sorin Dorobanţu.
Legea obligă titularul să rezolve situaţia
În fapt, în actele de identitate ale femeii apar două prenume diferite pentru tată, iar localitatea în care aceasta s-a născut are, după anii 1990, altă denumire. Potrivit legii, în condiţiile în care datele de stare civilă diferă dintr-un document în altul, titularul trebuie să-şi rezolve situaţia mai înainte de a solicita un document nou.
Practic, de aproximativ cinci ani se tot aliniază bazele de date din România, or femeia, fiind născută acum 74 de ani, n-a mai trecut pe la starea civilă de vreo zece, de când are şi paşaportul vechi. Actul ei de călătorie expiră în iunie, dar fiindcă multe state nu acceptă cetăţeni cărora le expiră paşapoartele mai devreme de şase luni, femeia s-a gândit să-şi reînnoiască documentul.
"O trimit aşadar acum, înainte de plecare, să caute în nu ştiu ce arhive, pentru a corecta. Mama mea deja are un paşaport model nou, din 2006. El este încă valabil, dar va expira înainte de 6 luni, şi Brazilia cere condiţia aceasta. Este inadmisibil într-o ţară civilizată, europeană să fie impuse asemenea condiţii unei bătrâne bolnave, de 74 de ani, care nu dispune de timpul necesar pentru a-şi procura documentul de călătorie internaţională, cauzându-mi, astfel, o pagubă pur şi simplu gratuită, de 4.000 de USD!!! Să fi fost numele greşit sau data naşterii sau CNP-ul, n-aş fi comentat. Dar aşa? Ce diferenţă este între "Gheorghi" şi "Gheorghe", decedat acum 46 de ani??", a adăugat Dorobanţu.
Medicul a şi făcut dovada că a achiziţionat deja bilete de avion pentru mama sa şi chiar a plătit o excursie în Mexic. Întrebarea firească este de ce a fost cumpărat biletul de avion mai înainte de a avea garanţia că va fi obţinut paşaportul. Şi apoi, legea, aşa cum e ea, trebuie respectată, după cum ne-au transmis angajaţii Serviciului Paşapoarte de la Brăila.
Pe 25 martie, femeia va pleca liniştită în Brazilia
Am semnalat cazul şi şefului Serviciului Paşapoarte, cms. şef Puiu Boboc, care ne-a dat asigurări că va încerca să soluţioneze acest caz cu celeritate şi în termenii legali, chiar dacă femeia nu i s-a adresat niciodată şi nici nu a făcut dovada urgenţei obţinerii actului de călătorie.
Miercuri şi joi, femeia a fost chemată la Paşapoarte, dar dintr-un motiv care ne scapă ea n-a fost de găsit, nici n-a răspuns la nr. de telefon furnizat de către fiul său. Abia vineri, brăileanca a ajuns la şeful Serviciului Paşapoarte, unde, ţinându-se cont de documentele puse la dispoziţie de redactorii noştri (care demonstrau urgenţa), i s-au procesat documentele pentru obţinerea unui act de călătorie valabil.
"În actul de identitate şi certificatul de naştere există o serie de date care nu concordă, iar pentru elucidarea lor am desfăşurat mai multe activităţi de verificare suplimentară. După clarificarea situaţiei privind datele de stare civilă s-a procedat la procesarea documentelor persoanei respective, astfel încât eliberarea paşaportului să se realizeze în timp util efectuării călătoriei", ne-a declarat cms. şef Puiu Boboc, şeful Serviciului Paşapoarte din Brăila.
Adevărul este că nu sunt puţine cazurile în care apar astfel de probleme, mai ales atunci când vorbim despre vârstnici născuţi în perioade în care actele de stare civilă se procesau de mână, de către un funcţionar care acoperea toate registrele vremii. În asemenea situaţii, fie prin cereri scrise, on-line sau directe, titularii documentelor respective sunt singurii îndrituiţi să remedieze greşelile istorice. Alteori, când aceste erori sunt verificabile doar de către operatorii de date cu caracter personal, remedierea se poate face şi pe cale judecătorească sau direct prin confruntarea documentelor dintre instituţii. Procedura este, într-adevăr, mai greoaie şi dă bătăi de cap atât celor direct afectaţi, cât şi funcţionarilor. Totuşi, aceasta trebuie parcursă.