Mergi la conţinutul principal

Graur ramine in puscarie

Dupa ce, pe 8 septembrie, judecatorii au decis liberarea inainte de termen a lui Ionel Graur - individ considerat cap al unei retele de trafic de carne vie ce actiona in mai multe zone ale tarii, arestat inca din 2004 si trimis in judecata pentru comiterea a patru infractiuni, inclusiv trafic de persoane -, saptamina trecuta, Tribunalul Braila a decis prelungirea cu inca sase luni a detentiei, dind astfel cistig de cauza procurorilor braileni, care declarasera recurs. Nu intimplator magistratii i-au spulberat lui Graur si ultima speranta. Respectivul, in loc sa se indrepte, a continuat sa se comporte la fel ca atunci cind facea legea in Braila, desi acum se afla dupa gratii. Condamnat pentru proxenetism, Ionel Graur s-a manifestat violent fata de cadrele din penitenciar, a fost gasit cu cutit si cu alte obiecte interzise asupra lui si nu a dat dovada in vreun fel ca-i place munca. In plus, afiseaza un aer de "superioritate". Oamenii legii i-au dat ragaz pina in mai 2009, cind Comisia din cadrul Penitenciarului Braila va analiza daca va fi eliberat sau nu.

S-a imbatat si a rupt catusele

Comisia de propuneri pentru punere in libertate conditionata din cadrul Penitenciarului Braila s-a adresat, pe data de 2 septembrie 2008, Judecatoriei Braila, pentru a propune liberarea inainte de termen a lui Ionel Graur, din executarea pedepsei de 5 ani si 3 luni la care a fost condamnat. Pe data de 8 septembrie, instanta a admis propunerea, dispunind eliberarea conditionata a condamnatului. Parchetul a declarat recurs si, cu citeva zile in urma, a cistigat confruntarea, Tribunalul Braila respingind, practic, propunerea de liberare conditionata. Argumentele acuzarii, covirsitoare, bine puse la punct, i-au convins pe judecatori ca locul lui Graur este dupa gratii. Potrivit acuzarii, la data de 1 septembrie 2008, din cele 1.917 zile, Graur executase efectiv 1.443 si i se considerau ca executate prin munca 81 de zile.
Staruinta in munca pe timpul executarii pedepsei denota ca, in stare de libertate fiind, condamnatul are aptitudinea de a-si asigura in mod cinstit existenta prin munca. Pe linga acestea, este necesar ca persoana condamnata sa respecte regulile de conduita, de ordine interioara si obligatiile ce le are in timpul executarii pedepsei. "Din datele existente la dosar nu se deduce ca Ionel Graur sa fi fost staruitor in munca pe perioada detentiei, din moment ce timp de 4 ani a cistigat ca urmare a muncii prestate, doar 81 de zile", precizeaza procurorii. De asemenea, pe perioada detentiei, lui Ionel Graur i-au fost intocmite 6 rapoarte de incident, ca urmare a detinerii de obiecte interzise (brici, lama, resou improvizat), atitudine necuviincioasa fata de cadrele penitenciarului (insulte, amenintari), consum de alcool si comportament violent pe fondul acestui consum. Printre altele, el a rupt catusele si a distrus obiecte din camera, in timpul unei betii. Mai mult, in ziua de 8 octombrie 2008, in urma unei perchezitii efectuate la camera 6, unde isi executa pedeapsa si Graur, s-au gasit 5 telefoane mobile, trei incarcatoare de telefon, 3 mufe de incarcator, 2 dispozitive handsfree, doua bare din fier, doua caramizi si un cutit. In prezent, se fac cercetari pentru identificarea detinatorului bunurilor de mai sus, din cercul de suspecti facind parte si Ionel Graur.
"Indreptarea vizeaza formarea la condamnat a calitatilor morale care sa excluda posibilitatea comiterii de catre acesta a unor noi infractiuni. Sint considerate dovezi temeinice de indreptare participarea efectiva la activitatea de educatie civica si moral-crestina, modul de executare a unor sarcini care nu se remunereaza, interesul manifestat pentru calificarea sau recalificarea profesionala, buna conduita la locul de detinere. Din actele existente la dosar nu rezulta ca Ionel Graur a dat dovezi temeinice de indreptare in sensul celor mentionate anterior", concluzioneaza reprezentantii acuzarii. Acestia considera ca, desi a fost condamnat pentru infractiuni de violenta, Graur a avut un comportament violent, antisocial, pe perioada detentiei manifestind un "comportament de superioritate" in raport cu angajatii unitatii de detinere si cu ceilalti detinuti. De ce se crede Ionel Graur mai "macho" decit ceilalti detinuti, nu se spune. Cert este ca va mai sta dupa gratii.

Implicat intr-o adevarata "industrie a sexului"

Graur se afla dupa gratii din septembrie 2004, initial in stare de arest preventiv, fiind ulterior condamnat la o pedeapsa rezultanta de 5 ani si 3 luni inchisoare. Doi ani si 2 luni din aceasta reprezinta zilele ramase neexecutate dintr-o pedeapsa anterioara, pronuntata intr-un dosar de vatamare corporala grava. Graur a fost trimis in judecata pentru trafic de persoane, lipsire de libertate, proxenetism si spalare de bani, fiind considerat cap al unei retele de trafic de carne vie, ce actiona in Braila si nu numai. Virgil Graur, fratele respectivului, a fost dat pe mina instantei alaturi de Florin Cercel, pentru ca a trimis mai multe moldovence sa se prostitueze in Spania. Alaturi de fratii Tanase ("Clampi"), Cercel si altii ca ei, Ionel Graur a fost implicat, ani la rind, intr-o adevarata "industrie a sexului", bazata pe teroare si dispret fata de semeni, aflindu-se, vreme indelungata, in vizorul politistilor de la Crima Organizata. Din pacate, astfel de retele de trafic de persoane inca isi mai fac de cap in Braila, sub umbrela protectoare a legilor UE, prea permisive pentru asemenea practici.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu