Gratuitate la WC pentru pieţari | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Gratuitate la WC pentru pieţari

• consilierii locali împreună cu Administraţia Pieţelor au cedat în faţa presiunii comercianţilor pe subiectul acces la toaletele din pieţele municipalităţii şi le-au acordat acestora gratuitate • singurii care vor plăti în continuare 1 leu taxă de acces sunt brăilenii care vin la cumpărături, dar şi tarabagiii care închiriază mesele respective cu ziua • la fel, a fost eliminată şi taxa de acces în piaţa de păsări • noile reguli vor intra în vigoare imediat ce Hotărârile Consiliului Local Municipal vor primi avizul de legalitate

 

Consiliul Local Municipal a tranşat într-un final problema taxei de utilizare a toaletelor din pieţe de către comercianţi şi tarabagii, în sensul aprobării unei hotărâri care le conferă acestora din urmă gratuitate. Practic, la şedinţa CLM de luni, 20 februarie, consilierii au avut suplimentar la mapă un proiect în acest sens care vine să dezamorseze situaţia tensionată apărută pe acest subiect culminând cu izbucnirea unui scandal pe reţelele de socializare după ce o parte dintre pieţari au relatat faptul că au fost puşi să plătească 1 leu pentru fiecare intrare la toaletă. Săptămâna trecută, subiectul a fost abordat şi de primarul Marian Dragomir, în cadrul conferinţei de presă, concluzia fiind aceea că pieţarii trebuie să beneficieze totuşi de o gratuitate în contul taxelor, chiriilor şi concesiunilor pe care le plătesc lunar în relaţia contractuală cu Administraţia Pieţelor. Discuţia de atunci s-a concretizat într-un final la şedinţa CLM de luni, în sensul că au fost promovate şi aprobate fără prea multe discuţii două modificări de taxe practicate de APT: unul vizând taxa de acces la toalete, iar a doua, privind taxa de acces în piaţa de păsări. “Apreciem că perceperea tarifului în valoare de 1 leu/intrare/zi nu este oportună având în vedere faptul că activitatea de expunere şi comercializare animale vii în piaţa denumită generic «piaţa de păsări» nu reprezintă o activitate distinctă, de sine stătătoare, ci este parte componentă a întregii activităţi specifice şi generale ce se desfăşoară în punctul de lucru Piaţa Hala Centrală astfel încât considerăm că nu se impune perceperea unui tarif de intrare, tarif care nu există pentru niciunul dintre punctele de lucru apoarţinând SC APT SA Brăila. Singurele puncte de lucru pentru care se percepe un astfel de tarif sunt Târgul Obor şi Parcul Zoologic, puncte de lucru care, prin natura activităţii desfăşurate impun perceperea unui tarif de intrare. (...) În ceea ce priveşte inaplicabilitatea art. 11 pct 1 Anexa nr. 1 la HCLM nr. 675/21.12.2017 (referitoare la taxa de acces la toaletele din pieţe - n.r.) pentru chiriaşii SC APT SA Brăila care şi-au îndeplinit obligaţiile contractuale apreciem că având în vedere calitatea acestora de client ai SC APT SA Brăila accesul la grupul sanitar să fie unul gratuit”, se punctează în expunerea de motive înaintată de Administraţia Pieţelor pentru susţinerea celor două proiecte de hotărâre CLM introduse suplimentar pe ordinea de zi a şedinţei CLM de luni, 20 februarie.

 

Salariaţii de la APT s-au plâns PNL-ului că se simt ameninţaţi

În altă ordine de idei, dar referitor tot la activitatea APT Brăila, un alt subiect fierbinte este cel referitor la un preuspus abuz din partea conducerii companiei reclamat de salariaţii Administraţiei Pieţelor care au cerut sprijinul PNL Brăila. Iar liberalii au reacţionat: “Un abuz mai puţin cunoscut opiniei publice se petrece în aceste zile la Administraţia Pieţelor şi Târgurilor (APT), unde majoritatea angajaţilor sunt zilnic ameninţaţi cu desfacerea contractului de muncă, dacă nu vor face pe placul conducerii. Angajaţii de la piaţă, care au cele mai mici salarii din sistemul public, cei mai mulţi fiind retribuiţi cu salariul minim pe economie, sunt somaţi să-şi schimbe încadrarea, altfel, îşi vor pierde locul de muncă. Indiferent de meseria pentru care au calificare, toţi cei care lucrau până acum ca electricieni, zugravi, dulgheri etc, ar trebui peste noapte să devină paznici, deşi nu au cursuri de specialitate şi poate nici abilităţile necesare. Personalul APT este supus la tot felul de presiuni şi se aruncă asupra lor responsabilitatea rezultatelor financiare slabe ale societăţii. Cei care au curajul să aducă argumente în favoarea lor, sunt trecuţi pe o aşa-zisă «listă neagr㻓, se arată într-un comunicat al PNL Brăila.

În completare, preşedintele organizaţiei, Alexandru Dănăilă somează conducerea companiei să renunţe la intimidarea propriilor salariaţi: “Îi atrag atenţia doamnei director Drăguţ că ceea ce se întâmplă acum este un abuz şi că îşi depăşeşte atribuţiile de manager. Am informaţii din partea celor care lucrează acolo că au fost şantajaţi cu desfacerea contractelor de muncă, dacă nu acceptă reîncadrarea pe alte funcţii pentru care nici nu au calificarea necesară. Cel mai probabil, acesta este doar primul pas spre concedierea colectivă pe care doamna Drăguţ o pregăteşte, urmare şi a managementului defectuos care a făcut ca APT să renunţe în ultima perioadă la mai multe spaţii pe care le administra”.

 

Explicaţia APT Brăila

De cealaltă parte, conducerea APT Brăila a explicat că reconversia profesională a unor categorii de salariaţi face parte din strategia curentă a oricărei firme, şi este menită să crească eficienţa utilizării capitalului uman din companie, în strânsă concordanţă cu nevoia internă de forţă de muncă şi eficientizarea cheltuielilor. “Compania a fost recent evaluată pe parte de riscuri, iar recomandarea a fost aceea ca să avem în pieţe, în afară de camere de luat vederi, şi pază umană, altfel riscând amenzi consistente. În acest context, se pune problema suplimentării contractului pe parte de pază pe care îl avem cu o firmă specializată, dar asta presupune nişte costuri substanţiale pentru APT. De aceea ne-am gândit să încercăm să acoperim din sursă internă, aşa cum, de altfel, ne-a recomandat chiar Poliţia, astfel că firma le-a propus - şi subliniez că a fost o propunere nimeni nu le-a impus nimic oamenilor - unor salariaţi care nu au încărcare 100% să urmeze cursurile de recalificare în domeniul pază şi protecţie, suportate de unitate, astfel încât să putem economisi sumele pe care, altfel, ajungem să le achităm către firme specializate selectate în urma unor licitaţii publice. Acesta este mobilul propunerii şi nimic altceva”, ne-a declarat Meluţa Drăguţ, directorul APT Brăila. De asemenea, sursa citată a punctat că salariaţii care ar accepta această ofertă ar beneficia de un spor la salariu pentru nopţile lucrate la pază.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro