Aplicarea obligatorie a sistemului de TVA la încasare pentru firmele cu cifre de afaceri de până la 500.000 de euro a creat distorsiuni în piaţă şi a dezavantajat întreprinderile mici şi mijlocii, a declarat ministrul delegat pentru IMM, mediul de afaceri şi turism, Maria Grapini.
"Se va renunţa la obligaţia TVA la încasare pentru firmele cu până la 500.000 de euro, care a creat distorsiuni în piaţă şi a creat dezavantaje pentru IMM", a declarat Grapini la conferinţa anuală a Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România.
Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice Dan Manolescu a declarat în mai multe rânduri că TVA la încasare pentru firmele cu până la 500.000 de euro va deveni opţională începând cu 1 ianuarie 2014, întrucât încalcă prevederile legislaţiei europene, iar România riscă declanşarea procedurii de infringement.
Guvernul a elaborat deja un proiect de ordonanţă care prevede eliminarea obligativităţii şi a termenului de 90 de zile.
Pe de altă parte, în primăvara acestui an, Grapini apăra decizia de introducere a TVA la încasare pentru IMM şi afirma că nu există niciun risc din perspectiva legislaţiei europene.
Sistemul TVA la încasare, introdus de la 1 ianuarie, presupune colectarea taxei la momentul încasării contravalorii livrărilor sau prestărilor efectuate, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data emiterii facturii.
Firmele obligate să aplice acest sistem sunt cele cu o cifră de afaceri anuală inferioară plafonului de 2,25 milioane de lei. TVA la încasare a fost implementat de către actualul ministru delegat pentru Buget, Liviu Voinea.