Mergi la conţinutul principal

Graffiti, gălăgie şi… catran în zona Hexagoanelor

* deși situată în ”buricul târgului”, zona parcă este blestemată să suporte la nesfârșit tupeul și mârlănia unor găști de tineri lipsiți de cel mai elementar bun simț

 

 

 

Fenomenul graffiti la Brăila, nu are stavilă, această manifestare care se doreşte a fi una artistică fiind mai degrabă una bolnăvicioasă şi de prost gust. Chiar deranjantă, prin sluţirea aspectului unor clădiri, faţade, mobilier stradal, vitrine ș.a.m.d.  Ca să nu mai vorbim de imaginile şi mesajele cu conţinut obscen ori pornografic, alternând cu declaraţii amoroase, numere de telefon etc - ce însoţesc partea grafică a unei atitudini total necivilizate și care în alte ţări a fost descurajată prin amenzi drastice şi chiar puşcărie. (Zice-se  că şi parlamentarii români ar pune în dezbatere o lege în acest domeniu).        
Dar lucrurile nu se opresc aici. De exemplu, în zona Hexagoanelor se adună permanent, până noaptea târziu, grupuri de câte 5 - 10 - 15 sau chiar peste 20 de tineri. Foarte gălăgioşi, de la râsete şi, crescendo, până la ţipete, urlete şi înjurături, aceștia consumă fel de fel de băuturi şi lasă în urma lor parapeţi şi baluştri din beton distruşi, gunoaie etc. Asta spre disperarea multor locatari şi a salubriştilor.

 Au loc, când şi când, intervenţii ale Poliţiei şi Jandarmeriei, însă, perseverenţi, tupeiştii revin după un timp şi îşi fac mai abitir numărul. Pentru descurajarea lor, cineva a trecut serios la un gest (tot reprobabil) şi anume mânjirea cu ulei ars sau catran a parapeţilor, treptelor şi jardinierelor! Chiar dacă efectul negrelei începe să se diminueze, deoarece amintitele reziduuri petroliere intră în beton, găştile parcă nu își mai fac de cap la fel de tare ca înainte, însă chiar și așa nu se poate spune că locatarii au parte de mult dorita liniște.

“Nu ştim ce să mai  facem. Nici spaţiile comerciale nu mai funcţionează, că poate îi mai îndepărtau vânzătorii pe gălăgioşi. Uitaţi, au mânjit cu graffiti fiecare centimetru de faţadă. Cu spray de vopsea dat peste altă vopsea.  Jalnic arată şi vitrinele fostelor magazine Romarta şi zona  spre sediul ANAF. Cine este bolnav ori are nevoie de linişte sau odihnă trebuie neapărat să închidă, pe căldura asta, ferestrele. Oricum, aşa ceva nu se mai poate accepta, într-o lume care se vrea civilizată şi cu respect faţă de semeni”, ne declara, exasperat și fără prea mari speranțe de mai bine, un locatar din zonă.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro