Grădinița nr. 36 “Furnicuța” a fost modernizată prin fonduri europene | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Grădinița nr. 36 “Furnicuța” a fost modernizată prin fonduri europene

* reabilitarea grădiniței a costat 421.000 euro, din care 353.000 fonduri europene, la care se adaugă alți 68.000 euro alocați de Primăria Brăila pentru dotări suplimentare * în noul an școlar, 120 copii vor învăța în clădirea proaspăt modernizată

 

O nouă grădiniță din Brăila a fost reabilitată și adusă la standarde moderne. Este vorba despre Grădinița cu program prelungit nr. 36 Furnicuța, reabilitată prin fonduri europene în cadrul unui proiect de eficientizare energetică.

În cadrul unei conferințe de presă organizată, ieri, de primarul Marian Dragomir la sediul grădiniței proaspăt modernizate, acesta a precizat că valoarea totală a investiției a fost de 421.023 euro, din care 353.023 euro (1.726.284 lei) reprezintă fonduri europene (1.346.284 lei suma nerambursabilă și 380.000 lei contribuția Primăriei Brăila) și 68.000 euro (333.092 lei) au fost alocați din bugetul Primăriei Brăila pentru dotări suplimentare.

Obiectivul general al proiectului „Eficientizare energetică Grădinița cu program prelungit nr. 36 Furnicuța” a constat în creșterea eficienței energetice a clădirii, scăderea consumului anual de energie primară, precum și scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră. Potrivit managerului de proiect, Cristina Dosuleanu, printre lucrările realizate în cadrul proiectului de modernizare se numără:

îmbunătățirea izolației termice a anvelopei clădirii - placarea cu polistiren expandat ignifug de 10 cm grosime a fațadelor, a subsolului, termoizolarea terasei și schimbarea tâmplăriei exterioare cu tâmplărie din PVC cu geam termopan alcătuit din 3 foi de geam și grile de aerisire; reabilitarea și modernizarea instalațiilor pentru prepararea și transportul agentului termic pentru încălzire și a apei calde menajere, dotarea cu 4 aparate de aer condiționat; utilizarea surselor regenerabile de energie pentru asigurarea necesarului de energie termică pentru încălzire și prepararea apei calde de consum  - principala măsură de eficientizare energetică pe partea de încălzire o constituie montarea unei pompe de căldură aer-apă. Sursa principală de energie pentru prepararea apei calde menajere în clădire, o reprezintă cele două panouri solare prevazute cu un sistem de pompare – automatizare. De asemenea,

au fost înlocuite corpurile de iluminat fluorescent și incandescent cu corpuri de iluminat LED cu eficiență energetică ridicată și durată mare de viață, s-au refăcut instalațiile electrice și s-au realizat instalațiile de curenți slabi – detecție și semnalizare incendiu, precum și dotarea cu instalații PSI. Nu în ultimul rând,

s-au refăcut hidroizolațiile și sistemele de scurgere ale clădirii pentru prevenția infiltrațiilor de apă și a fost realizată o scară exterioară de evacuare, din beton armat.

“Rezultatele, după cum arată acum energetic, sunt încurajatoare, pentru că ne-a scăzut consumul de energie de aproape patru ori, iar emisiile de dioxid de carbon au scăzut de trei ori”, a precizat Cristina Dosuleanu, managerul de proiect.

Cu cei 68.000 euro alocați din bugetul Primăriei pentru dotări s-au realizat, printre altele, înlocuirea parchetului în cinci săli de clasă, modernizarea grupurilor sanitare, refacerea gardului exterior. De asemenea, s-a achiziționat mobilier.

“Primăria Municipiului Brăila finalizează încă o grădiniță modernizată cu fonduri europene. Această grădiniță avea nevoie într-adevăr de reabilitare. Când am venit în urmă cu mai mulți ani, subsolul era inundat, acoperișul avea de asemenea probleme și sălile de clasă, holurile, grupurile sanitare și bucătăria nu arătau în cea mai bună stare, chiar dacă toate cadrele didactice s-au străduit din puținul pe care îl avea să asigure necesarul pentru ca grădinița să funcționeze. După alocarea finanțării constatăm astăzi că grădinița s-a schimbat cu totul. Urmează să primească și fonduri pentru asfaltarea aleilor din curtea interioară, reabilitarea spațiilor verzi care o va face Seroplant, dar va fi amenajată și zona din spatele clădirii astfel încât copiii să aibă posibilitatea să se joace în timpul orelor și în aer liber”, a precizat primarul Marian Dragomir în cadrul conferinței de presă.

Acesta a precizat că are însă și un regret legat de Grădinița nr. 36, și anume că unitatea și-a pierdut personalitatea juridică și din acest nou an școlar va fi o structură a Școlii nr. 32 “Dimitrie Cantemir”.

“Am un regret legat de faptul că noi am depus pentru finanțare această grădiniță dar Inspectoratul Școlar a desființat-o ca și structură de învățământ. Asta în timp ce clădirea se afla în proces de reabilitare pe fonduri europene, fără să țină cont de faptul că grădinița va fi modernizată și va avea un grad de atracție mult mai mare pentru copii. Deși Primăria Municipiului Brăila s-a opus acestei desființări, pentru că noi avem un rol consultativ Inspectoratul Școlar a luat această decizie și a emis un ordin în acest sens pe care l-am primit acum o săptămână și jumătate. Putem spune cu tristețe astăzi că avem o grădiniță care arată foarte bine, modernizată cu fonduri europene, dar care a fost deființată de Inspectoratul Școlar și mutată în subordinea Școlii nr. 32”, a mai declarat Dragomir.

În anul școlar 2022-2023, la Grădinița cu Program Prelungit nr. 36 “Furnicuța” își vor desfășura activitatea 120 de preșcolari împărțiți în șase grupe (patru grupe cu program prelungit, o grupă cu program normal dimineața și o grupă program normal după-amiaza). Colectivul grădiniței este format din 10 cadre didactice, patru angajați în rândul personal nedidactic și un asistentă medicală.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro