* numai anul trecut, în Arhiepiscopia Dunării de Jos s-au făcut donații de 6,8 milioane de lei, beneficiari fiind peste 60.000 de persoane, inclusiv asistații celor 48 de cantine sociale bisericești * parohiile au donat aparatură medicală, dezinfectanți și bunuri de strictă necesitate * totodată, preoții și-au donat o parte din salarii, au donat sânge și au împărțit mii de ghiozdane pentru copiii nevoiași, străbătând cartierele sărace cu desagii plini cu alimente
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopia Dunării de Jos continuă să ofere sprijin necondiționat spitalelor și centrelor sociale din județele Brăila și Galați, cărora li s-au distribuit, săptămâna aceasta, cantități însemnate de dezinfectanți, mănuși chirurgicale și alte materiale pentru igienă și protecție. Preoții și credincioșii care au distribuit aceste produse le-au oferit, totodată, beneficiarilor - bolnavi, asistați și cadre medicale - cărți de zidire sufletească, care să le dea speranță și credință.
”Beneficiarii acestor ajutoare sunt pacienții internați sau cei veniți în ambulatoriu în unitățile medicale, personalul medical și auxiliar, dar și asistații din cadrul unor așezăminte sociale din cele două județe ale Eparhiei Dunării de Jos, Brăila și Galați. De la începutul pandemiei, Arhiepiscopia Dunării de Jos a donat și a distribuit către unitățile medicale și așezămintele sociale atât produse alimentare și materiale igienico-sanitare, cât și aparatură medicală”, a precizat părintele consilier Rareș Bucur, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.
Demn de precizat este faptul că, numai anul trecut, în anul pandemic 2020, activitățile filantropice inițiate în Eparhia Dunării de Jos (județele Brăila și Galați) au însumat 6.862.400 lei, având ca beneficiari peste 60.000 de persoane, inclusiv asistații celor 48 de așezăminte bisericești (cantine sociale).
Potrvit părintelui Rareș Bucur, în ziua de miercuri, 20 octombrie, preoții și angajații Centrului Eparhial au distribuit Spitalulului Clinic de Boli Infecțioase ”Sfânta Cuvioasă Parascheva” din orașul vecin detergent, săpun lichid, mănuși chirugicale, manșete și încălțăminte de protecție în valoare totală de 11.600 lei. Această unitate sanitară asigură asistența medicală pacienților testați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2, fiind desemnat în întregime ca spital suport COVID.
În aceeași zi, trei așezăminte sociale din Brăila și Galați au primit donații din partea Centrului Eparhial. Este vorba de Grădinița parohială ”Familia” din Brăila, Centrul multifuncțional de servicii sociale ”Speranțe pentru vârsta a treia” din cadrul Parohiei ”Pogorârea Sfântului Duh” și Așezământul socio-filantropic ”Sfântul Vasile cel Mare” din Galați. Cele trei așezăminte au primit dezinfectanți, săpun lichid, clor, pastă și periuțe de dinți în valoare totală de 12.000 lei.
Reamintim că, încă de la începutul pandemiei, ierarhul Dunării de Jos a inițiat ample acțiuni de ajutorare a credincioșilor și a spitalelor din cele două județe ale Eparhiei. La începutul lunii aprilie 2020, ÎPS Părinte Casian și preoții din cele două județe au donat bani din propriile salarii pentru achiziționarea de aparatură medicală necesară spitalelor din Brăila, Galați și Tecuci. Concomitent, a fost înființat Fondul special eparhial pentru acordarea de sprijin în perioada pandemiei cu virusul SARS Cov2, în cadrul căruia au contribuit cu sume de bani membrii Adunării Eparhiale a Dunării de Jos, ai organismelor parohiale, precum și toți cei care au fost de acord să-și ajute semenii.
Preoții s-au înscris pe listele de vaccinare încă de la demararea Etapei a II-a de vaccinare și au donat, de mai multe ori, sânge pentru spitale, în cadrul Campaniei ”O picătură de sânge salvează o viață!”. Ei au fost cei care, încă de la debutul pandemiei, au străbătut cartierele sărace ale Brăilei și au bătut la ușile nevoiașilor din sate, cu desagii plini cu alimente, riscându-și viața și sănătatea. Preoții au donat mănuși chirurgicale, măști, viziere și dezinfectanți și au stat la căpătâiul celor suferinzi, ca să le dea ultima împărtășanie. Tot ei le-au împărțit bolnavilor din spitale și medicilor aflați la datorie agheazmă și coșuri cu ouă și cozonaci, de Sfintele Paști, i-au vizitat pe bătrânii rămași singuri și pe copiii ai căror părinți sunt plecați în străinătate și au donat mii de ghiozdănele și tablete pentru micuții care nu aveau ce pune pe masă la prânz. Și lista poate continua.