Grădiniţele cu orar prelungit, cerere mare, bani puţini | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Grădiniţele cu orar prelungit, cerere mare, bani puţini

În grădiniţele cu orar prelungit, ultima lună a fost una extrem de agitată. Din cauza micşorării drastice a salariilor, mai multe bucătărese şi îngrijitoare au părăsit sistemul, făcând aproape imposibilă funcţionarea în condiţii normale a acestor unităţi. Şi mai grav, aceste posturi rămân blocate şi, dacă pe termen scurt s-au găsit cât de cât soluţii, adică munca peste program sau asumarea unor sarcini suplimentare de către personalul rămas, pe termen lung situaţia ar putea deveni de-a dreptul dramatică. Părinţii care au ales totuşi să îşi lase copiii în astfel de grădiniţe au fost nevoiţi să scoată din buzunar sume importante pentru asigurarea hranei micuţilor prin firmele de caterig şi plata unui ajutor de educator. Oricum, cea mai mare parte din cheltuielile curente cu întreţinerea şi asigurarea igienei se fac tot cu ajutorul financiar al părinţilor, ceea ce înseamnă că, uşor-uşor, grădiniţele din Brăila devin "cu plată". Situaţia este dramatică pentru că, de mai mulţi ani, instituţiile de învăţământ preşcolar lucrează peste capacitate, numărul de copii creşte în fiecare an, iar acum, din cauza blocării posturilor de îngrijitoare, educatoarele ajung să facă şi munca acestora, în dauna procesului instructiv.

00gradi1 Copiii se chinuie să doarmă în pătuţurile pliante Grupe de grădiniţă cu câte 33 de copii

Deşi Legea învăţământului spune că nu pot fi mai mult de 20 de copii la grupă, de ani de zile grupele se fac la 25 de copii în sus, în special la grădiniţele cu program prelungit, pentru că educatoarele nu au altă soluţie. "Când vine un părinte cu ochii în lacrimi şi îmi spune că nu are unde să-şi lase copilul cât merge la muncă, ce pot să fac? Le dau o speranţă, le primesc copilul, ca ei să se poată duce să muncească. Ne chinuim, ne este foarte greu, dar cu răbdare şi multă muncă reuşim să-i facem mari", a spus educatoarea Rădiţa Tănase, de la Grădiniţa nr. 36. La această grădiniţă sunt şi 29 de copii la o grupă, dar până săptămâna trecută nu au venit niciodată toţi, aşa că problemele sunt cele normale, apărute şi la celelalte grupe unde sunt câte 25. Cele mai numeroase grupe le-am întâlnit la Grădiniţa nr. 39. Aici sunt şi grupe de câte 33 de copii, pentru că în acest an au fost foarte multe solicitări pentru programul prelungit. Clasele în care învaţă dimineaţa copiii se transformă la prânz în sală de mese, iar după-amiaza în dormitor, după care din nou în sală de clasă. Acest lucru înseamnă muncă multă din partea îngrijitoarelor, care trebuie să aranjeze sălile de clasă, iar soluţia este folosită în toate grădiniţele. "Acum, în grădiniţă, avem 205 copii înscrişi, iar cea mai numeroasă grupă are 33. Chiar şi în aceste condiţii mai avem, totuşi, o listă de aşteptare cu 20 de copii. Avem nevoie de aprobarea inspectoratului ca să-i putem primi. Pentru somnul de după-amiază avem pătuţuri pliante fixe pentru 24 dintre copii, iar ceilalţi au pătuţuri pliante mobile", a explicat directoarea Aurica Ionescu. Pentru peste 200 de copii, aici este angajată o singură bucătăreasă, iar între orele 14.00 şi 16.00 nu mai este nicio îngrijitoare în grădiniţă. Nici la spălătorie nu mai este nimeni angajat, aşa că salariaţii existenţi fac suplimentar cu rândul şi spală lenjeriile pentru 200 de copii. O îngrijitoare, cu vechime, pleacă acasă lunar cu 450 de lei. Cele mai tinere iau şi mai puţin, în jur de 420 de lei. La Grădiniţa nr. 47, la 200 de copii sunt doar două îngrijitoare. Spaţii pentru o grupă suplimentară de program prelungit ar fi fost, dar din lipsă de îngrijitoare nu s-a făcut. "Primim mult sprijin de la părinţi. Ei plătesc un ajutor de educatoare la grupă, pentru că o singură educatoare cu 25 de copii se descurcă foarte greu. La program normal avem chiar şi o grupă de 31 de copii. Anul acesta, nici pentru igienizări nu am primit niciun leu de la Primărie, am făcut totul cu ajutorul părinţilor", a spus directoarea Paula Ştergărel. Aici, deşi există bucătărie dotată, nu mai este bucătar, iar copiii primesc masa în sistem de catering. Grădiniţa a avut bucătăreasă, dar a plecat, iar în locul ei nu s-a putut angaja altcineva pentru că postul a fost blocat. Aşa că problema meselor a fost rezolvată tot cu banii părinţilor, care plătesc acum şi profitul firmei de catering.

00gradi2 Multe dintre bucătării au intrat în "conservare" O îngrijitoare la 100 de copii - norma în grădiniţele brăilene

La Grădiniţa nr. 8 sunt tot cinci grupe de program prelungit şi o singură bucătăreasă. Cum îi este imposibil să se descurce cu tot ce are de făcut, mai este ajutată şi de educatoare la aşezatul mesei şi al pătuţurilor. "Grădiniţa a avut iniţial două grupe de program prelungit, dar, în fiecare an, datorită solicitărilor, am crescut numărul acestor grupe. Acum avem cinci grupe, dar personal de îngrijire pentru două grupe. Uneori, bucătăreasa vine şi de la patru dimineaţa ca să reuşească să facă tot ce trebuie pentru micul dejun", a spus directorul Angelica Surdu. Şi aici, problema pătuţurilor a fost rezolvată cu cele pliante, mobile. La Grădiniţa nr. 33, sunt cinci grupe de program prelungit. Aici există şi bucătar, şi cantină proprie, iar părinţii plătesc şapte lei pe zi masa. La Grădiniţa nr. 4, pentru grupele de prelungit nu se poate pregăti masa în grădiniţă, iar în sistem de catering părinţii plătesc 8 lei pe zi. "Educatoarele îi şi îngrijesc pe cei mici, pentru că îngrijitoarele au multe de făcut şi, oricum, stau peste program. La Grădiniţa 33 lucrăm în sistem step by step şi ajutoarele de educatoare sunt plătite de părinţi. Oricum, mai mulţi copii decât primim acum nu putem, ne-ar trebui mai mult personal de îngrijire, dar e greu. Şi femeile pe care le avem ar vrea să plece", spune directoarea Lenuţa Lascu. Ca totul să fie în regulă în grădiniţe, femeile de serviciu, administratorul, educatoarele fac muncă voluntară. În vacanţă au stat peste program ca să pregătească grădiniţa. "Grădiniţa noastră este cuprinsă în programul «Educaţia timpurie» şi urma să beneficiem de reparaţii capitale. Dar proiectul a îngheţat, iar din acest motiv noi nu am mai primit bani pentru reparaţii şi abia ne descurcăm să fie totul cum trebuie. Acum, cu reparaţiile de pe strada Griviţa, ne-au stricat şi poarta, iar seara, în weekend, intră tot felul de persoane în curte, care fac mizerie. Ar trebui poarta reparată şi nu ştiu cine o va face. Constructorii au promis că o repară ei, dar...", a explicat directoarea Lenuţa Lascu.

Există, totuşi, speranţa că posturile blocate se vor debloca şi se va mai relaxa puţin sistemul, dar, până când ministerul va lua această decizie, educatoarele, îngrijitoarele şi bucătăresele fac multă muncă voluntară, iar părinţii plătesc ei ce nu poate asigura statul. Aici a ajuns învăţământul de stat, gratuit, garantat prin Constituţie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro