Grădiniţe supraîncărcate | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Grădiniţe supraîncărcate

Grădiniţele cu program prelungit şi săptămânal sunt la mare căutare şi în acest an. Numărul de copii înscrişi depăşeşte deja numărul maxim de 20 într-o grupă, stabilit prin lege. La nivelul judeţului Brăila sunt aprobate în planul de şcolarizare 484 de grupe, adică 9.680 de copii pot frecventa grădiniţa. Cu toate acestea, deja sunt înscrişi aproape 11.000 de copii, adică mai mult cu 15%. Situaţia cea mai gravă este la grădiniţele cu program prelungit, unde în medie numărul de copii la grupă este cu 30% mai mare. S-au aprobat 98 de grupe de câte 20 de copii, adică 1.960 de locuri şi sunt înscrişi 2.538. Unele grădiniţe au înscris chiar peste 30 de copii într-o grupă, în timp ce în altele numărul de înscrişi este puţin peste 20 şi conducerile grădiniţelor sunt dispuse să mai primească micuţi.
"Nu va rămâne niciun copil pe afară, aş vrea să asiguraţi părinţii de acest lucru, avem intenţiile cele mai bune şi încercăm să le venim în ajutor. Situaţiile s-au rezolvat întotdeauna. Noi mereu spunem părinţilor că este mai bine să nu se uite că o grădiniţă este mai departe, că e mai important ca în grupă să fie mai puţini copii, nu 30, pentru că aşa se poate face învăţământ de calitate", a explicat inspectorul responsabil cu învăţământul preşcolar, instit. Ecaterina Palade.

Dacă timp de două săptămâni după ce începe şcoala un copil nu vine şi nici nu anunţă de ce lipseşte, îşi pierde locul

În luna februarie, în grădiniţe s-au reînscris copiii care frecventau deja unitatea, apoi, din 10 martie au început înscrierile pentru cei care vor intra în sistem în anul şcolar viitor. Au fost situaţii când locurile libere s-a ocupat în doar câteva ore. Au avut prioritate copiii care aveau deja un frate sau o soră în grădiniţă. Următorii cu prioritate au fost copiii care locuiau în apropierea unităţii. Părinţii care voiau să-şi înscrie copilul la program prelungit trebuia să aducă şi adeverinţă de salariat, adică să motiveze faptul că nu puteau avea grijă de micuţ până după-amiază.
La Grădiniţa nr. 39, anul acesta s-au format două grupe mici, care deja au câte 25 de copii, iar înscrierile s-au încheiat. Educatoarele spun că, în timp, unii copii mai renunţă, iar când începe şcoala nu vin decât foarte rar toţi, aşa că în medie la grupă se lucrează, totuşi, cu 20 de copii. Deja, la doar o zi de la încheierea înscrierilor erau trei copii pe lista de aşteptare. Şi la Grădiniţa nr. 37, foarte solicitată, deja înscrierile s-au închis şi se fac liste de aşteptare. "Dacă timp de două săptămâni după ce începe şcoala un copil nu vine şi nici nu anunţă de ce lipseşte, îşi pierde locul, care îi revine unui copil de pe lista de aşteptare. Deşi noi am anunţat şi pe site-ul grădiniţei şi la avizierul de aici că au început înscrierile şi că au prioritate cei care locuiesc în apropiere, şi acum mai vin copii din zonă. Noi nu puteam să nu înscriem copii din alte zone doar pentru că era posibil să vină copii din zona noastră. Şi copiii din zonă trebuia să vină să se înscrie la timp", a explicat directorul Grădiniţei nr. 37, Nuţa Mazîlu.
Şi la Grădiniţa nr. 10, cu program săptămânal, este aglomerat, sunt înscrişi tot aproximativ 25 de copii în grupă. Aici programul este mai lung cu şase ore decât la grădiniţele cu program prelungit. "Aici sunt aduşi copii necăjiţi, cei ai căror părinţi lucrează din zori până noaptea. Unii copii sunt luaţi chiar şi la ora 20.00 acasă. După această oră nu se mai poate pentru că micuţii rămân doar cu supraveghetorii", a explicat directorul Lilica Condruţ.
Pe ansamblu, numărul de copii în grădiniţele cu program normal este depăşit cu doar 10%, dar dacă luăm în considerare faptul că dintre cele 146 de grădiniţe cu program normal 109 sunt în mediul rural, unde numărul de copii, de cele mai multe ori, este mai mic, atunci vedem că presiunea şi asupra grădiniţelor cu program normal este destul de mare.
Inspectorul de specialitate Ecaterina Palade a mai precizat că, deşi înscrierile s-au încheiat pe 1 mai, conform legii, copiii vor mai fi primiţi în grădiniţe până în ultima zi de vacanţă, dacă vor fi locuri în unitatea solicitată. Dacă nu, părinţii vor fi îndrumaţi către alte grădiniţe, unde mai pot fi primiţi copii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro