Grădiniţă reabilitată pentru copiii săraci din Comorofca | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Grădiniţă reabilitată pentru copiii săraci din Comorofca

Aproape 5,5 miliarde lei vechi a primit Grădiniţa nr. 50 pentru a reabilita corpul B, fosta grădiniţă 31, situată în Comorofca. Clădirea a fost construită în 1954 de Comunitatea Ruşilor Lipoveni ca şcoală. Mai târziu, după ce s-a ridicat Şcoala nr. 21, "Puşkin", clădirea a fost transformată în grădiniţă. Are o suprafaţă de 360 de metri pătraţi şi o curte de aproape 4.000 de metri pătraţi, în care învaţă trei grupe de preşcolari, adică 60 de copii. Pentru că în zonă sunt părinţi cu o situaţie materială precară, grădiniţa nu s-a putut baza pe sprijinul lor în cei 20 de ani şi a ajuns într-o stare deplorabilă, care punea în pericol viaţa copiilor. "Avem copii săraci şi nu putem să solicităm părinţilor bani pentru grădiniţă. Ei au mai venit, ne-au mai ajutat cu un zugrăvit, dar pentru reparaţii serioase ne trebuiau bani mulţi. Am avut uneori surpriza să nu-i mai aducă la grădiniţă dacă insistam să cumpere rechizitele necesare la început de an şcolar. Clădirea are probleme serioase încă din 2005, după ce au fost ploi foarte mari. Pământul s-a tasat şi clădirea a început să se crape şi să se scufunde. Se bănuieşte că sub grădiniţă a fost cândva o gheţărie şi când s-a construit nu s-a tasat bine pământul. Am făcut nenumărate adrese către Primărie, către Inspectorat, şi am semnalat situaţia, însă până când nu a venit aici domnul primar Simionescu nu s-a mişcat nimic. Acum am primit bani şi de la bugetul de stat, prin Inspectoratul Şcolar, trei miliarde, iar de la bugetul local 2,4 miliarde lei vechi", a spus directorul Ionica Frumuz.

S-a organizat prima dată o licitaţie off-line, la care s-au înscris doar două firme, însă rezultatul a fost contestat, au apărut probleme şi s-a anulat licitaţia, organizându-se alta on-line. De această dată s-au înscris 16 firme, între care unele din Galaţi şi Tecuci, alături de cele din Brăila. S-au avut în vedere mai multe criterii la stabilirea câştigătorului, nu numai preţul oferit, iar licitaţia a fost câştigată de Grafitti Construct SRL din Brăila, deşi între cei 16 candidaţi au fost şi firme mai mari din Brăila, precum Concivia sau Repavil. Nemulţumită de rezultatul licitaţiei a fost firma din Tecuci, Majestic Comexim SRL, care a spus că va realiza lucrarea cu 68% din valoarea estimativă a contractului, mai puţin decât câştigătoarea licitaţiei, care a declarat că se va încadra în 75% din valoarea estimativă a contractului. Din fericire, acum s-a finalizat şi contestaţia, în favoarea firmei brăilene, iar lucrările au demarat. Termenul de finalizare ar trebui să fie martie 2011, însă, cum în timpul iernii nu se poate lucra, directorul Ionica Frumuz estimează că grădiniţa va fi gata până la începutul anului şcolar viitor.

Grădiniţa nr. 50 mai are un corp de clădire la parterul unui bloc din Vidin, însă, din cauza spaţiului impropriu, locaţia nu are autorizaţie sanitară. Pentru că în zonă este mare nevoie de o grădiniţă, mai ales cu program prelungit, în 2008 unitatea a primit fonduri pentru construirea unei grădiniţe noi, lângă Şcoala nr. 33. S-au dat bani şi s-a demarat construcţia. La subsol va fi bucătăria şi sala de mese, la parter vor fi două clase pentru program prelungit şi două dormitoare, iar la etaj vor fi trei clase pentru program normal şi o clasă multifuncţională. Aşa cum s-a întâmplat şi cu alte proiecte începute în 2008 şi acesta a îngheţat. Anul trecut au mai primit un miliard de lei, dar banii au vent în cont abia anul acesta. Oricum, pentru finalizare au nevoie de mult mai mult, însă, deocamdată, prioritar pentru conducerea unităţii este obiectivul de la fosta grădiniţă nr. 31, pentru că acolo copiii chiar erau în pericol.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro