Campania agricolă la grâu a fost una foarte bună pentru producătorii locali. O demonstrează datele statistice prezentate de Direcţia Agricolă Brăila, la încheierea recoltării. La o suprafaţă mai mică decât anul trecut, producţia medie înregistrată este mai mare. Şi din punct de vedere al calităţii stăm bine, pentru că recolta a primit din partea specialiştilor o notă peste 8. Există şi un revers al medaliei: producţie multă înseamnă şi tendinţă de speculare a momentului, de unde rezultă preţ mai mic. Totuşi, preţul mediu, acum după recoltare, s-a ridicat cu 100 lei pe tonă faţă de oferta de pe piaţă din perioada dinaintea secerişului. Oricum, deocamdată, aproape tot grâul este depozitat în silozuri şi magazii, în aşteptarea stabilizării pieţei. Procesatorii nu se înghesuie să lanseze oferte, în speranţa că într-o lună, două vor obţine un preţ bun la achiziţiile pentru morărit-panificaţie.
Producătorii agricoli brăileni pot spera într-un profit frumuşel la finalul acestei campanii. Au terminat de recoltat grâul şi l-au adunat în silozuri şi magazii autorizate în aşteptarea unui preţ bun. Datele statistice centralizate la nivelul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Brăila arată că grâul a fost cultivat pe o suprafaţă de 69.876 ha, a fost finalizată recoltarea, iar producţia medie raportată de cultivatori este de 4,31 tone la hectar. "Dacă ne raportăm la datele obţinute anul trecut la cultura de grâu, se poate observa că, deşi avem o suprafaţă în scădere cu aproximativ 10.000 de hectare, producţia este mai mare. Plus că şi calitatea recoltei este bună, iar asta întrucât a fost respectată şi aplicată tehnologia, condiţiile meteo au fost favorabile, dar şi pentru că producătorii au ales soiuri care se pretează tipului de soluri pe care le lucrează şi n-au mai mers pe varianta în care alegea soiurile cele mai ieftine ca preţ la sămânţă", ne-a declarat Traian Cişmaş, directorul executiv al DADR Brăila. Întrebat ce s-a întâmplat cu recolta de grâu din acest an, Cişmaş a explicat că producătorii locali au ales să o depoziteze în silozuri şi magazii proprii autorizate la nivelul judeţului. "Doar mici cantităţi au fost vândute ori au plecat la export. Strategia producătorilor agricoli este de a o depozita în aşteptarea stabilizării pieţei şi obţinerea unui preţ bun la valorificare", a completat sursa citată. Informaţia a fost confirmată şi de către Asociaţia Producătorilor Agricoli (APA) Brăila, care a explicat că pe fondul concurenţei între depozitari, cantităţile de grâu au fost preluate în custodie cu titlu gratuit pe o perioadă de o lună de la recoltare. Toate acestea pentru a favoriza centralizarea cantităţilor de grâu, atu pe care să-l folosească în negocierile cu diverşi cumpărători. Informaţii din piaţa grâului arată că la acest moment, după finalizarea recoltării, preţul unei tone este de 560 lei, cu 100 lei mai mult decât înainte de recoltare, când grâul se vindea cu 460 - 470 lei tona. "Acum nici nu se vinde, nici nu se cumpără. Toţi suntem în aşteptarea stabilizării pieţei şi implicit a preţului. Noi, ca producători, ne aşteptăm să obţinem un preţ bun la vânzare", ne-a declarat Costică Măcelaru, preşedintele APA Brăila. Specialiştii în domeniu spun că deşi acum piaţa este în expectativă, preţul de 560 lei/tonă este unul bunicel şi acoperitor pentru cheltuielile pe care fermierii le-au avut cu această cultură.
Reamintim că, în vara trecută, grâul a fost cultivat pe o suprafaţă de 81.978 ha, iar producţia medie înregistrată la DADR Brăila a fost de 3.393 kg/ha, de unde a rezultat o producţie totală de 278.151 tone.