Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat ieri că votul parlamentarilor privind încuviinţarea urmăririi penale şi a reţinerii Elenei Udrea, dar nu şi a arestării preventive a acesteia este urmare unei înţelegeri categorice între Victor Ponta, PSD, Udrea, Traian Băsescu (MP) şi Gabriel Oprea (UNPR).
„Rezultatul este unul care pe mine mă surprinde, suspectez şi eu ca şi mulţi alţii că rezultatul votului este urmarea unei înţelegeri categorice între Ponta, PSD, Udrea, Băsescu, Oprea. Indiferent de cine a fost condus PSD, să ştiţi că a avut acelaşi comportament şi aceleaşi metehne anti-justiţie şi pro-corupţie. Indiferent de variantă, PSD a apărat în Parlament în permanenţă interesele Elenei Udrea şi ieri la vot s-a văzut acest lucru, acesta fiind codul de conduită al PSD-ului", a spus Alina Gorghiu.
Problema nu este a PNL-ului
Întrebată cum comentează faptul că, potrivit unor surse politice, nu toţi parlamentarii PNL ar fi votat miercuri cu bilele la vedere, liderul PNL a afirmat că membrii partidului pe care îl conduce au avut un comportament corect şi nu a existat „niciun fel de emoţie" privind conduita acestora.
„Cam toţi parlamentarii liberali, eu am stat în prima bancă şi am văzut tot, nu ştiu cum se vede din spate, au votat cu bilele deasupra urnei. Problema nu este a PNL-ului (...) şi dacă toţi parlamentarii PNL ar fi votat pentru doamna Udrea şi împotriva cererilor Justiţiei, era insuficient pentru că noi suntem minoritate în Parlament. Dacă PSD-UNPR, ALDE ar fi votat aşa cum au anunţat, lucrurile erau în regulă, dar să ştiţi că parlamentarii PNL au avut de data aceasta un comportament corect şi nu a existat niciun fel de emoţie privitor la conduita noastră", a mai menţionat Alina Gorghiu.
Băsescu: „Probabil şi majorităţii parlamentarilor li s-a părut prea mult"
Pe de altă parte, Băsescu continuă să-i ţină palma Elenei Udrea, făcându-se că nu înţelege mecanismul unei cereri de arestare preventivă. Astfel, în ceea ce priveşte votul parlamentarilor în cazul Elenei Udrea, Băsescu l-a catalogat drept „o invitaţie la o oarecare decenţă" în condiţiile în care este vorba de o femeie care a fost arestată în mai multe rânduri.
„Probabil şi majorităţii parlamentarilor li s-a părut prea mult. A fost arestată o dată cu votul Parlamentului, pe urmă, într-o singură zi, după ce a făcut nişte declaraţii legate de SRI, de DNA, i s-au cerut trei arestări şi acum următoarea şi probabil că vor mai urma, nu-mi dau seama. (...) Cred că s-au uitat şi la celălalt aspect. Parcă e prea mult pentru o femeie, să o tot trimiţi înainte de a fi judecată, să o ţii la beci", a spus Băsescu
Judecătorii şi procurorii sunt acum răi pentru Băsescu
În plus, fostul preşedinte Traian Băsescu susţine că printre judecători şi procurori sunt, ca şi în politică, atât oameni buni, cât şi oameni fără caracter, şi că a discutat cu procurori care „îşi enumerau scalpurile de politicieni de la cingătoare".
„Eu am discutat cu procurori care, râzând, îşi enumerau numărul de scalpuri de politicieni pe care le au la cingătoare: eu l-am arestat pe ăla, eu l-am arestat pe ăla. Să nu credeţi că procurorii sunt nişte dumnezei şi că printre ei nu sunt şi oameni fără caracter şi oameni corupţi. Dar sunt şi oameni foarte buni, la fel ca şi în politică", a spus Băsescu la un post de televiziune, „uitând" din nou că nu procurorii arestează, ci o instanţă, pe baza unor probe aduse de procurori. În opinia lui, deşi în justiţie s-au făcut progrese, există încă „multă nedreptate" în sistem.
„Justiţia a făcut progrese enorme faţă de 2004, dar nu vă amăgiţi că justiţia este spectacolul pe care îl vedem televizat. Este multă nedreptate încă în justiţie în ţară la parchetele şi la judecătoriile mici. (...) Îmi aduc aminte câte zeci de mii de sesizări, de nedreptăţi, de tergiversări, de hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile nedrepte veneau la Preşedinţie şi le trimiteam şi eu la CSM", a precizat fostul preşedinte.
Cine este vinovat de moartea poliţistului
Băsescu este de părere că ministrul de Interne, Gabriel Oprea, trebuia să demisioneze în urma morţii poliţistului de la Rutieră iar şeful statului nu ar fi trebuit să-l cheme pe Oprea să discute despre această situaţie, ci pe prim-ministru. „Motociclistul ori avea vizetă şi nu vedea nimic, ori, dacă voia să vadă ceva, ridicându-şi vizeta, avea ploaia în ochi. Deci, a intrat în groapă fără să vadă", a estimat Băsescu.
„Nu de la Oprea a primit dispoziţia să se aşeze în faţa maşinii lui Oprea să-i deschidă calea, a primit-o de la şefii lui. Cel care i-a dat dispoziţie în condiţiile acelea să meargă să-i deschidă drumul viceprim-ministrului este primul care trebuie făcut răspunzător pentru că subofiţerul acela a executat ordinul. El ştia că, dacă nu-l execută, nu-i spune nimeni nimic (...), dar de a doua zi era în intersecţie la făcut cu mâna, nu mai era pe motocicletă", a susţinut fostul preşedinte.