Mergi la conţinutul principal

Goana pentru plata impozitelor și taxelor locale

* peste 30.000 plăți au fost făcute în prima lună din acest an, dovadă că brăilenii au vrut să profite de reducerea de 10% ce se aplică până la data de 31 martie 2024 * pe de altă parte, există numeroși restanțieri - peste 30.000 - care nu și-au achitat nici până acum obligațiile la bugetul local pentru anii anteriori, însă Primăria precizează că sumele datorate de aceștia sunt ”mici și foarte mici”

 

 

Brăilenii s-au grăbit să-și plătească taxele și impozitele locale încă din prima lună din 2024! Cum dările către stat au crescut cu 13,8% (efectul indexării cu rata inflației), cetățenii au vrut să profite de reducerea de 10% ce se aplică până la data de 31 martie 2024.

Potrivit datelor solicitate Direcției Finanțelor Publice Locale Brăila, până la data de 29 ianuarie 2024 s-au efectuat peste 30.000 încasări (28.518 încasări în cazul persoanelor fizice și 1.996, în cazul persoanelor juridice). Dacă ne referim la ziua de 8 ianuarie 2024, prima zi când s-au deschis ghișeele Primăriei, peste 1.200 brăileni au vrut să scape de grija impozitelor.

Reamintim că persoanele care își achită taxele și impozitele locale până la finalul lunii martie beneficiază de o bonificație de 10% reducere pentru plata cu anticipație a impozitului pe clădiri, 10% pentru pentru plata cu anticipație a impozitului pe teren și 5% pentru plata cu anticipație a impozitului pe mijloacele de transport.

 

Tot mai mulți brăileni preferă să își plătească online impozitele

Numărul cetățenilor care nu vor să piardă timpul la cozi și preferă să își achizite online taxele locale, prin platforma ghișeul.ro, a crescut de cinci ori în ultimii cinci ani. Concret, dacă în ianuarie 2020 s-au făcut doar 1.445 plăți online, în ianuarie 2024 numărul a crescut la aproape 6.000. De altfel, Primăria recomandă plățile online pentru ca brăilenii să nu piardă vremea cu deplasări, așteptare la ghișeu, dar mai ales pentru rapiditate și comoditate.

Plățile se pot face prin intermediul site-ului www.ghișeul.ro, iar pe site-ul Primăriei municipiului Brăila chiar este publicat și un ghid despre cum vă puteți crea cont și plăti impozitele. De reținut că și în cazul plăților online până la data de 31 martie se aplică bonificația de 10%.

Pentru contribuabilii care preferă totuși metoda tradițională de plată, ghișeele la care se achită obligațiile fiscale către bugetul local sunt: Bulevardul Independenței nr. 65, Bulevardul Al. I. Cuza nr. 105; în cartierul Radu Negru, pe strada Grigore Alexandrescu, bloc V1 - parter; în cartierul Brăilița - str. Dumbrava Roșie nr. 32, Cămin Cultural Chercea, Strada Comuna din Paris.

Programul detaliat de funcționare al acestora precum și numerele de telefon de contact sunt disponibile pe site-ul Primăriei Brăila.

 

Aproape 35.000 brăileni sunt datori la bugetul local

Tot potrivit datelor Direcției Finanțelor Publice Locale Brăila, în anul 2023 gradul de încasare a taxelor și impozitelor locale a fost de 92%. În municipiu, în evidența fiscală există 193.470 roluri persoane fizice și 8.940 roluri persoane juridice. Precizăm că rolul fiscal se deschide pentru orice plătitor, chiar și pentru plăți ocazionale și nu reflectă numărul de persoane sau proprietăți, ci numărul de plăți.

Din acest total, la finalul lunii decembrie 2023 era înregistrat un număr de 31.569 roluri persoane fizice și 3.020 roluri la persoane juridice care prezintă restanțe. Majoritatea reprezintă însă sume mici sau foarte mici, după cum informează municipalitatea.

Ce se întamplă cu cei care nu își achita taxele și impozitele locale la timp? Răspunsul la această întrebare ni l-a oferit primarul Marian Dragomir.

În cazul neachitării impozitelor și taxelor locale la termenele stabilite de Codul fiscal se calculează majorări de întârziere, se declanșează procedura de executare silită, urmată de aplicarea măsurilor de executare silită. Azi, când evidențele sunt computerizate, orice restanță se încasează mai devreme sau mai târziu. Din păcate cei care întârzie la plată vor avea de achitat penalități și acest lucru nu este în avantajul lor. Mai există și unele persoane care vor să beneficieze de drepturi, dar consideră că nu au obligații și nu își plătesc taxele și impozitele locale. În momentul în care vor să vândă sau să cumpere un bun sunt nevoite să plătească și sumele restante actualizate cu penalități”, ne-a declarat acesta.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro