Goana dupa urmariti | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Goana dupa urmariti

De la inceputul anului, politistii braileni au reusit sa dea de urma a peste 150 de persoane date in urmarire nationala, care fie fugeau de lege fie fusesera semnalate disparute. Alti citiva braileni cautati prin Interpol au fost capturati si trimisi in tarile unde au comis infractiuni, in locul lor ajungind dupa gratii cei ce au fost prinsi in strainatate. Zeci de ore de munca au fost depuse pentru gasirea minorilor teribilisti, care au vrut sa se razbune pe parinti fugind de acasa, cazuri rezolvate cu "brio" in proportie de 90%.
Astfel, pe parcursul acestui an, politistii de la Compartimentul Urmariri al Serviciului de Investigatii Criminale Braila au depistat 90 de persoane date in urmarire nationala, din care 31 sint minori. Acestia au fost gasiti si redati familiilor sau au fost reintegrati in cadrul apartamentelor de tip familial ale Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului. Restul, de 59, este reprezentat de cei care se sustrag unor mandate de executare a pedepsei cu inchisoarea ori de arestare preventiva, pentru savirsirea de diverse infractiuni. Cei mai multi au reusit sa fuga din tara inainte sa fie condamnati sau chiar in faza de urmarire penala, ceea ce implica un volum mare de munca pentru a descoperi unde se ascund. In pofida bunelor rezultate obtinute in acest an, politistii braileni mai au inca de prins 134 de infractori fugiti si de gasit 15 persoane disparute, dintre care cinci sint minori.

Numarul disparutilor a crescut ingrijorator

In acelasi interval, politistii de la "Urmariri" au reusit sa descopere 94 de persoane semnalate disparute, multe dintre acestea, respectiv 46, avind virste de pina in 18 ani. Dintre minori, 15 au fost prinsi in doar 24 de ore, fara sa ajunga sa fie dati in urmarire. Comparativ cu anul trecul, numarul disparutilor s-a dublat. In cazul minorilor cu virste cuprinse intre 15 si 18 ani, cel mai mult "evadeaza" fetele. "La Braila nu am avut disparitii in conditii suspecte, cum ar fi rapire, santaj sau omor. Aproximativ 90% din cazurile cercetate s-au dovedit a fi plecari voluntare. Printre motivele pe care le-am identificat de-a lungul timpului se numara faptul ca parintii nu sint de acord cu prietenii lor sau diverse alte conflicte intre ei, neintelegeri cu parintele vitreg si chiar lipsa de supraveghere a copiilor care au parintii plecati in strainatate si sint lasati in grija bunicilor. Acestia din urma nu ii pot supraveghea, le dau bani si ei intra in tot felul de anturaje nepotrivite. Mai exista si situatii in care parintii sint despartiti in fapt, dar nu exista si o decizie a instantei, iar unul dintre parinti pleaca cu copilul, fara sa anunte", ne-a precizat subcomisar Marcel Dragan, seful Serviciului de Investigatii Criminale.
Un alt motiv pentru care copiii fug de acasa este si situatia lor scolara care, culmea, nu este neaparat proasta. De exemplu, o minora care avea numai 10 pe linie a fugit de acasa pentru ca a luat intr-o zi o nota de 7. Fata a plecat pe jos pina la Galati, unde a fost si gasita, a doua zi. In ceea ce priveste majorii, cei mai multi disparuti sint din rindul batrinilor sau al persoanelor cu afectiuni psihice. Pe de alta parte, majoritatea disparutelor cu virsta de peste 18 ani pleaca din tara fara stirea parintilor si suna acasa dupa citeva zile sa le spuna ca sint bine si sa-si retraga plingerile. Totusi, daca sint suspiciuni ca nu ar fi asa cum le spun parintilor si ca, de fapt, ele ar fi tinute fortat acolo, datele sint transmise formatiunilor specializate, pentru efectuarea cercetarilor.

21 de braileni, urmariti prin Interpol, au fost extradati

Desi au comis infractiuni grave, fie pe teritoriul Romaniei, fie in Spania, Italia sau Franta, iar apoi au fugit in alte tari in speranta ca vor scapa de inchisoare, zeci de braileni au ajuns pina la urma tot dupa gratii. In urma colaborarii cu autoritatile altor state, prin intermediul Centrului de Cooperare Politieneasca Internationala- Biroul National Interpol, s-a reusit localizarea si arestarea pe teritoriul altor state a 14 persoane urmarite de autoritatile romane. Astfel, 8 dintre acestea au fost depistate pe teritoriul Spaniei, 5 in Italia, 3 in Germania si una in Franta.
In luna februarie, Iulian Robertino Costache, care si-a abuzat sexual propria fiica in virsta de 10 ani, dat in urmarire internationala, a fost prins in Spania. Individul, care era condamnat la sase ani de inchisoare pentru viol si incest, a fost adus sub escorta si incarcerat in Penitenciarul de Maxima Siguranta Rahova. Violatorul a fugit din tara imediat dupa pronuntarea sentintei, in aprilie 2007, cind Tribunalul Braila a emis mandat de executare a pedepsei pe numele sau, profitind de faptul ca nu a fost arestat preventiv.
Ultimul brailean extradat din strainatate este Gheorghita Lambru, urmarit din 2005 pentru ca se sustragea executarii unei pedepse de 7 ani inchisoare pentru lovituri cauzatoare de moarte. Fapta a fost comisa in localitatea Baraganu unde, intr-o seara, s-a luat la bataie in discoteca cu un localnic care, in urma unei lovituri primite, a suferit leziuni la cap ce i-au provocat moartea. Braileanul a fost prins in Spania la sfirsitul anului trecut si trimis in Romania in luna aprilie.
De asemenea, alti sapte braileni au fost localizati si retinuti, deoarece instantele altor state au emis pe numele acestora mandate de arestare pentru comiterea unor infractiuni pe teritoriul lor. Infractorii au fost sau urmeaza sa fie extradati, trei in Spania si cite doi in Franta si Italia. Astfel, in luna februarie, doi proxeneti din comuna Viziru au fost retinuti de politistii braileni in baza unor mandate internationale, fiind extradati in Franta. Radu G., de 46 de ani si Arun G., de 30 de ani faceau parte dintr-o retea care a dus la "produs" 14 fete cu virste cuprinse intre 15 si 29 de ani, din cinci judete ale tarii. O luna mai tirziu, in martie, un brailean de 26 de ani, cautat prin Interpol pentru o tilharie comisa in Spania, urmata de moartea victimei, a fost prins de politistii braileni si ulterior arestat. Marius Gansar este acuzat ca a lasat fara suflare un galatean, despre care a precizat ca ii datora o suma de bani. Suspectul a fost extradat pentru a fi judecat de autoritatile spaniole.
La inceputul lunii aprilie, in plasa politistilor braileni au picat alti doi proxeneti pe numele carora erau emise mandate europene de arestare emise de autoritatile spaniole. Marius Mircea Benescu si Otilia Nicoleta Marin erau cautati prin Interpol, deoarece se sustrageau unor pedepse de 15 respectiv 14 ani de inchisoare. Brailenii fusesera condamnati pentru trafic de persoane si lipsire de libertate, pentru ca au sechestrat doua romance si le-au obligat sa se prostitueze. In luna mai, un alt brailean, in virsta de 24 de ani, cautat de autoritatile italiene pentru o tentativa de omor si proxenetism, a fost prins de politistii din cadrul Compartimentului Urmariri al Serviciului de Investigatii Criminale Braila si extradat in Italia. Nelu Manolache era urmarit international pentru ca, impreuna cu alte persoane, a injunghiat grav un cetatean albanez si a obligat o minora sa se prostitueze.

Disparuti de la domiciliu

In ultimele 10 zile, doua persoane au fost declarate disparute de catre familii, politistii efectuind inca cercetari pentru identificarea acestora. Ion Florica, in virsta de 50 de ani, din comuna Chiscani, a plecat de acasa in dimineata zilei de 22 iunie si nu a mai revenit. Dupa doua zile, cumnatul sau a mers la Postul de Politie din comuna Chiscani si a reclamat disparitia. Oamenii legii au stabilit ca persoana data disparuta a mai plecat de la domiciliu si a revenit dupa citeva zile. Aceasta a fost luata in evidentele Compartimentului Urmariri al Serviciului de Investigatii Criminale.
Pe data de 13 iunie, Adriana Rotaru, in virsta de 17 ani, din satul Cuza Voda, comuna Stancuta, a plecat spre scoala, dar nu s-a mai intors. Disparitia fetei a fost semnalata chiar de mama sa, care pe data de 19 iunie s-a prezentat la sediul Inspectoratului de Politie al Judetului Braila. Politistii au demarat cercetarile pentru identificarea acesteia si incredintarea familiei.
In prezent, politistii braileni mai cauta o minora, in virsta de 15 ani, care a fost data disparuta de la domiciliu in urma cu trei luni. Raluca Jalba a plecat de acasa in ziua de 14 martie si nu a mai revenit. In urma cercetarilor s-a stabilit ca fata a mai plecat de la domiciliu, in mod voluntar, fara stirea parintilor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro