Goana dupa milionul de la SIF-uri | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Goana dupa milionul de la SIF-uri

De citeva luni, Punctul de Lucru local al Registrului actionarilor "Regisco" SA Bucuresti este asaltat de mii de cereri din partea brailenilor care doresc sa verifice daca au calitatea de actionar indirect la cele 5 Societati de Investitii Financiare (SIF), foste FPP-uri (Fonduri ale Proprietatii Private). Asta pentru ca oamenii au auzit de la vecini sau prieteni ca, daca se prezinta la acest birou, care se afla in acelasi sediu cu cel al SIF Moldova si completeaza citeva formulare, poate obtine peste un milion de lei vechi. Putini stiu insa ce se intimpla, de fapt: pentru acest milion de lei isi vind actiunile obtinute indirect la SIF-uri. Asa cum au explicat surse din piata de capital, calitatea de actionar la cele 5 foste FPP a fost dobindita indirect prin subscrierea Carnetului cu Certificate de Proprietate la una dintre societatile comerciale cuprinse pe lista celor circa 4.000 de unitati scoase la privatizare in 1996. Pentru perioada de timp in care fostele FPP au avut activitate, pina la transformarea lor in SIF-uri, dividendele aferente subscrierii carnetelor cu certificate de proprietate au fost convertite in actiuni, dupa cum urmeaza: 6 actiuni la SIF Banat Crisana, 5 actiuni la SIF Moldova, 8 actiuni la SIF Transilvania, 38 actiuni la SIF Muntenia si 10 actiuni la SIF Oltenia.
Reprezentantii biroului local al "Regisco" au spus ca la 100 de cereri inregistrate, circa 20 dintre acestea sint solutionate cu raspuns negativ, intrucit solicitantii nu au subscris cuponul cu certificate de proprietate. In plus au subliniat ca cea mai buna metoda de verificare a calitatii de actionar in acest caz particular, inainte de a se prezenta la ghiseu, este aceea de a verifica certificatul de actionar obtinut in urma subscrierii. In acest document, in partea de jos, apare in clar ce titluri de valoare a depus fiecare actionar. O alta metoda pentru a evita pierderea de timp la ghiseu este de a verifica acelasi lucru pe recipisa de confirmare a subscrierii primita prin posta in urma cu 10 ani. "Asadar, daca in aceste acte nu apare mentionat faptul ca actionarul ar fi subscris si carnetul cu certificate de proprietate, nu are rost ca respectiva persoana sa mai solicite verificarea in baza noastra de date", au incheiat sursele citate.
Brokerii braileni au punctat ca interesul pentru aceste actiuni a crescut in ultima perioada ca urmare a cresterii cotatiei celor 5 SIF-uri, "pentru ca imediat dupa momentul transformarii fostelor FPP in SIF-uri, valoarea unei actiuni era mica, iar suma care ar fi putut fi obtinuta in urma vinzarii neinteresanta ca valoare. Intre timp, cotatia unei actiuni la SIF-uri a crescut, iar trendul de crestere se pastreaza", au spus sursele citate, recomandind totusi aminarea vinzarii acestor actiuni pentru trimestrul III al anului in curs cind se estimeaza o cotatie mult mai avantajoasa.
Reamintim ca in cadrul Programului de Privatizare in Masa lansat in urma cu mai bine de 10 ani, au fost emise doua titluri de valori: carnetul cu certificate de proprietate cu valoare de 25.000 lei, acordat persoanelor care implinisera 18 ani pina in anul 1995 si un cupon nominativ cu valoare nominala de 975.000 lei. Valoarea ambelor titluri era de 1.000.000 lei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro