Mergi la conţinutul principal

Goana după restanţe de acum 10 ani

Serviciul de Utilitate Publică, Administrare şi Gospodărire Locală (SUPAGL) din cadrul Primăriei Brăila încă nu a reuşit să recupereze de la brăileni toate restanţele la taxele de salubritate aferente anilor 2003 şi 2004. În perioada respectivă, SUPAGL, denumită atunci Direcţia de Administrare şi Gospodărire Locală (DAGL) primise sarcină din partea Primăriei să colecteze în sistem centralizat taxele de salubritate, apoi să redistribuie banii către prestatorii de servicii "Eco", "Braicata" şi RER. Încasările au mers, însă, foarte prost, fiindcă brăilenii nu se grăbeau să meargă la sediul DAGL pentru a-şi achita taxele. În plus, au apărut şi câteva încurcături în sistemul informatic al instituţiei. În consecinţă, din 2005 s-a renunţat la acest sistem, revenindu-se la cel clasic, în care operatorii de salubritate trimit încasatori din poartă în poartă pentru a colecta taxele pentru serviciul prestat. Restanţele aferente anilor 2003 şi 2004 au rămas însă pe rol, înregistrându-se, la vremea respectivă, nu mai puţin de 76.700 de brăileni datornici. În prezent, după 8 ani, încă mai sunt de recuperat bani de la 9.841 de restanţieri, cu un debit total de 788.762 lei (7,8 miliarde de lei vechi n.n.). Pentru a finaliza cât mai repede acţiunea de colectare, în ultima perioadă SUPAGL a întocmit dosare fiscale, ameninţându-i pe restanţieri cu executarea silită, dacă nu vin să îşi achite datoriile. Problema e că unii dintre cei somaţi susţin că ei au plătit taxele de salubritate încă din perioada 2003 - 2004, chiar dacă în baza de date a SUPAGL figurează ca fiind restanţieri. "Pun o grămadă de oameni pe drumuri degeaba, fiindcă ei nu au fost în stare să ţină o evidenţă exactă a celor care şi-au plătit taxele deja. Eu am găsit chitanţele din 2004 şi o să le demonstrez că am plătit. Dar cei care n-au mai păstrat chitanţele atât timp ce fac, mai dau banii încă o dată?!", se întreabă retoric brăileanul Vasile Sârbu, unul dintre cei care au primit somaţie zilele trecute.
Conducerea SUPAGL susţine, însă, că bazele de date sunt cât se poate de exacte şi că somaţii li se trimit doar celor care figurează ca datornici. "Întâlnim tot felul de situaţii. Unele persoane le-au dat banii pentru salubritate administratorilor de bloc, însă administratorii nu au mers mai departe la DAGL să plătească. Aşa se face că persoana în cauză, deşi are o chitanţă eliberată de asociaţia de proprietari, se trezeşte acum cu somaţie că trebuie să plătească salubritatea aferentă anului 2003 sau 2004. Am avut un astfel de caz, iar administratorul a recunoscut că n-a achitat la timp şi a venit să plătească, astfel că persoana somată iniţial a fost scoasă din discuţie. În alte cazuri, cum este cel al domnului Vasile Sârbu, s-a făcut o schimbare de domiciliu la vremea respectivă, fără a preciza exact noua adresă în declaraţia pe propria răspundere depusă la DAGL. Din acest motiv, persoana respectivă nu figurează în baza noastră de date că ar fi plătit taxa la noua adresă, motiv pentru care a fost chemată la sediu pentru a clarifica problema", ne-a explicat Dan Apostol, directorul SUPAGL Brăila.
Reamintim că, săptămâna trecută, în cadrul unei sedinţe CLM, consilierii municipali au discutat despre propunerea primarului ca, începând de anul viitor, municipalitatea să revină la sistemul de plată din 2004, adică cetăţenii să plătească serviciul de salubritate ca obligaţie fiscală. Dacă propunerea va trece de votul aleşilor locali, brăilenii nu vor mai face aceste plăţi lunare la asociaţiile de locatari/proprietari sau direct către agenţii de salubritate (cei care locuiesc la curte), ci le vor achita la ghişeele de taxe şi impozite ale Primăriei. Totul, pentru a se încasa cât mai mulţi bani la bugetul local şi, implicit, pentru a se evita situaţiile în care preşedinţii asociaţiilor de locatari "uită" să-şi achite datoriile către prestatorii de servicii de salubritate. În plus, aceeaşi propunere prevede şi ca de anul viitor taxa de salubrizare să fie rotunjită de la 6,80 lei la 7 lei/pers/lună.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro