Goana după funcţii | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Dezvăluiri incendiare despre negocieri după perdea dintre partidele brăilene

Goana după funcţii

• un nou scandal a acaparat, recent, scena politico-administrativă brăileană • după ce a făcut o serie de dezvăluiri şi a semnalat zeci de probleme la modul în care sunt conduse Spitalul Judeţean şi HC Dunărea, consilierul judeţean PND, Cătălin Iordache vine cu un atac şi la adresa şefei sale de partid, Simona Drăghincescu • acesta a povestit cu detalii picante, modul în care a negociat PND-ul o serie de funcţii la nivelul administraţiei brăilene şi cum acestea au fost respinse pe bandă rulantă de PSD-işti • de cealaltă parte, Drăghincescu susţine că a verificat o serie dintre acuzaţiile lui Iordache pe temele abordate anterior şi că nu se confirmă • aceasta a punctat că nu înţelege de ce este supărat colegul său din CJ şi că nu reprezintă niciun secret că partidele negociază funcţii la nivel politic

 

Tensiuni maxime pe scena politică brăileană pentru împărţirea “caşcavalului” între partide. Consilierul judeţean al Partidului Naţional Democrat, Cătălin Iordache, a făcut, ieri, o serie de dezvăluiri interesante, în cadrul unei conferinţe de presă, privind modul în care negociază partidele politice brăilene funcţii administrative remunerate din bani publici, în spatele cortinelor şi a protocoalelor oficiale. Acesta a folosit ca exemplu tocmai modul în care s-a încheiat protocolul de colaborare dintre PSD şi PND la nivel local, după alegerile din iunie 2016, declarându-se nemulţumit de rezultat şi aducând o serie de acuzaţii la nivelul şefei sale de partid, Simona Drăghincescu, pe care o consideră mai nou o “portavoce” a social-democraţilor.  

Pe scurt, Iordache a explicat că pe lângă protocolul oficial care a fost prezentat public la vremea respectivă, PND-iştii au semnat un alt document, în secret, unde erau înşirate printre alte planuri legate de comunitate şi o serie de funcţii administrative importante, care în cele din urmă, au rămas doar vorbe în vânt sau mai bine zis doar trecute pe o listă a dorinţelor. Acesta a precizat că nimeni în afară de Drăghincescu nu s-a ales cu vreo funcţie importantă, însă cu precizarea că nici aceasta nu a primit tocmai ceea ce a cerut în cadrul protocolului. Iordache susţine că liderul PND Brăila a dorit să fie viceprimar al municipiului, manager la Pieţe, la Spitalul Sf. Pantelimon, chiar şi vicepreşedinte al CJ Brăila, însă PSD-iştii au spus “NU” la toate propunerile, la fel cum s-a întâmplat în cazul tuturor membrilor PND. În ceea ce îl priveşte, acesta a afirmat că a dorit să fie preşedintele Consiliului de Administraţie de la Spitalul Judeţean şi liderul clubului HC Dunărea, însă nu a primit decât poziţii cu jumătăţi de măsură.

Iordache a povestit în acest context cu ceva amănunte “picante” modul în care s-a desfăşurat negocierea dinaintea semnării protocolului cu PSD, atât cu social-democraţii, cât şi cu liberalii brăileni.

 

Iordache: «Doamna Drăghincescu taie frunză la câini la Zona Liberă»

Cătălin Iordache susţine că la fiecare partid există tot soiul de liste cu directori, solicitări de posturi şi cotizaţii în urma cărora se iau decizii. Acesta a afirmat că săptămâna viitoare are în plan să prezinte un acord secret între PSD şi PNL pentru împărţirea funcţiilor de directori înainte de înfiinţarea USL-ului. Plecând de la această idee, consilierul judeţean a ajuns să vorbească şi despre protocolul semnat dintre PND şi PSD.

“Cu siguranţă că a existat un acord între PSD şi PND pentru diverse funcţii. Din ce ţin minte, au fost o mulţime de funcţii. În ceea ce mă priveşte, nu am primit nicio funcţie din ceea ce s-a promis. Doamna Drăghincescu, care insista să primească funcţia de director la Piaţă sau viceprimar... nu le-a primit. A primit altceva. Pentru că trebuie să fii - celebra mea vorbă -, ori prost, ori beat să crezi că te duci la Zona Liberă la concurs, concurezi singur şi câştigi postul. Despre ce vorbim?! Poate să mă dea în judecată doamna Drăghincescu dacă se simte din nou jignită. Dar domnule, când e un singur post şi un singur candidat? Vă închipuiţi că nu voia nimeni să mai fie director adjunct sau de marketing la Zona Liberă. De altfel, marketingul Zonei Libere este în dezvoltare. Cred că aţi văzut zgârie-norii de la intrare în Brăila. Sau nu i-aţi văzut?! Despre ce vorbim? Doamna Drăghincescu taie frunză la câini la Zona Liberă. Ca şi domnul Mircea Florin”, a declarat Iordache, ironic.

Acesta a afirmat că au existat două forme ale protocolului semnat de PSD şi PND Brăila, unul destinat publicului şi unul secret, care viza acele funcţii solicitate de PND-işti.

“Erau cerute acolo poziţiile de director la Spitalul Judeţean din ce ţin eu minte, viceprimar, director la Spitalul Sf. Pantelimon - pe care doamna Drăghincescu şi-l dorea foarte mult. Erau şi cele două funcţii dorite de mine: preşedintele Consiliului de Administraţie de la Spital şi preşedintele Clubului de handbal HC Dunărea. PND-ul a cerut ceea ce vă spun eu. PSD-ul a semnat acest protocol, dar a oferit ceea ce ştiţi că a oferit. Adică nu vă închipuiţi că PSD-ul e un partid chiar de proşti care să dea orice pentru două voturi”, a mai adăugat sursa citată.

Mai mult, acesta a povestit că înainte de semnarea protocolului de colaborare, Simona Drăghincescu i-a chemat pe toţi PND-iştii la sediul partidului şi le-a spus că trebuie să se ia o decizie dacă vor merge singuri în consilii sau vor colabora cu PSD sau PNL, exprimându-şi clar opinia împotriva liberalilor. Deşi în cele din urmă aproape toţi PND-iştii au votat pentru protocolul cu PSD, inclusiv Iordache, după cum recunoaşte, au avut surpriza să constate că negocierile fuseseră deja făcute de Drăghincescu, acuză acesta.

“Alianţa cu PSD fusese deja negociată  de doamna Drăghincescu, fără să le spună celorlaţi. Pentru că la 5-6 minute a apărut domnul Ion Rotaru într-o vizită de lucru la sediul PND, ca să ne cunoască. Parcă era domnul diriginte care îşi vedea clasa de boboci. A venit să îşi vadă şi el marionetele. Şi a zis: «Uite, noi vă susţinem în proiectele dumneavoastră, în ceea ce vreţi să faceţi. Sunteţi un partid mic, dar cu ajutorul nostru veţi putea realiza diverse lucruri pentru comunitate». Ceea ce nu era rău. În principiu, discuţia era corectă. Numai că ea nu a mai devenit asta. PND nu a mai fost în sprijinul comunităţii şi în niciun caz în sprijinul votanţilor PND care erau clar împotriva PSD. Dar s-a votat. După ce 2-3 au trântit uşa, a rămas numărul suficient ca să treacă. Dar a fost un vot din ăsta de 5-6 persoane. Nu vă închipuiţi că a fost vreun congres pentru chestia asta. Nu. Eu am votat «pentru» alianţa cu PSD. Au fost şi persoane care au avut alte opinii. Toţi aleşii locali actuali au votat «pentru» alianţa cu PSD. Toţi, fără excepţie”, a mai adăugat Iordache, cu precizarea că nu s-a aşteptat niciodată ca pesediştii să se ţină de cuvânt.

 

Ce a cerut Drăghincescu şi zidul refuzurilor

Consilierul judeţean s-a arătat extrem de nemulţumit de actuala conducere a partidului şi a afirmat că are de gând să candideze la preşedinţia PND Brăila cu proxima ocazie. Acesta a precizat că ar avea susţinerea membrilor. Mai ales că sediul PND Brăila zace închis şi că cei care vor să se înscrie în partid trebuie să dea o fugă până la Bucureşti. De asemenea, Iordache a precizat că nu va putea fi demis de Drăghincescu, după ultimele declaraţii, deoarece regulile PND spun că la Bucureşti se tratează totul.

“Eu să fiu dat afară din partid? Dar de ce? Doamna Drăghincescu să mă reclame? Haideţi să ne înţelegem. Potrivit statutului PND doamna Drăghincescu nu mă poate da afară din partid la nivel local. Trebuie să mă reclame sau să propună Biroului Permanent Naţional un astfel de lucru. Şi probabil că o să o facă. Dar acolo se va vota daca voi fi sau nu voi fi dat afară din partid. Dacă doamna Drăghincescu va motiva cererea de excludere a mea pe considerentul că am încălcat protocolul cu PSD se va auzi un hohot de râs de acolo până aici. Dacă doamna Drăghincescu va invoca faptul că am fost împotriva unui membru PND se va auzi un hohot de râs şi mai mare. De ce spun asta? Doamna Drăghincescu în urmă cu nu mult timp a participat la o întrunire de la Piteşti în care, împreună cu alţi câţiva colegi din PND,  a încercat să schimbe conducerea partidului. Adică s-a îndreptat împotriva unor membri ai PND, ceea ce ar putea să spună şi ea despre mine. Şi nu a fost dată afară din partid, în ciuda faptului că ea voia să fie prim-vicepreşedinte al PND la nivel naţional. Ba mai mult, a fost o situaţie haioasă, ca să zic aşa. Pentru că, de fapt, doamna Drăghincescu încearcă să o schimbe din funcţie pe sora domnului Fenechiu, senatorul PNL, care este preşedinta PND”, a mai adăugat Iordache.

PND-istul a continuat critica la adresa şefei sale de partid, precizând că s-a evidenţiat în politică tocmai pentru atacurile la adresa PSD-iştilor locali, cu care în prezent a început să colaboreze.

Mergând pe aceeaşi linie, Iordache a povestit o scenă din culisele negocierilor ce au avut loc între PND şi PSD înainte de a lua vreo decizie privind colaborarea în plan local.

“Am să vă dau un detaliu, dar fără să vă dau toate numele prezente acolo. Când cei de la PNL au încercat să negocieze cu doamna Drăghincescu, aceasta a fost de acord să negocieze cu «golanii din PNL», ca să fim bine înţeleşi. De altfel, există o înregistrare între ea şi domnul Boboc, extrem de agitată. Aceasta punea condiţia ca ea să fie preşedintele CJ Brăila. Mai multe persoane din PSD bine informate au aflat despre aceste negocieri şi în timp ce noi ne duceam către întâlnirea cu domnul Vasile Blaga la Bucureşti, am fost oarecum deturnaţi către Palatul Parlamentului în biroul unui demnitar de rang înalt al României. Care era PSD, bineînţeles. Au fost invitaţi şi domnul Fenechiu, cred că era şi domnul Rotaru. Nu vreau să implic pe nimeni de acolo, povestesc doar ce a făcut doamna Drăghincescu. Erau membri PSD, membri PND, eu şi doamna Drăghincescu. Iniţial, doamna Drăghincescu a dorit să discute singură. Lucru cu care nu am fost de acord şi am ajuns şi eu în acea încăpre. Acolo ea a cerut aşa: «vreau funcţia de viceprimar». I s-a spus «NU! Cu trei voturi ale tale, poţi să pleci!» I s-a spus un «NU» din ăla greţos aşa. «Vreau director la Piaţă». «Nu»; «Vreau la Spitalul Judeţean». «Nu»; «Vreau la Spitalul Sf. Pantelimon». «Nu». «Păi», zice, «şi ce îmi daţi?» Şi acum poate că o să recunoaşteţi personajul: «Nimic. Nu vă dăm nimic!» Şi personajul respectiv a mai zis aşa: «Facem altfel. Îi dăm lui Cătălin Iordache funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, dar ţie nu îţi dăm nimic. Eşti de acord?» Şi doamna Drăghincescu a spus următorul lucru: «Adică cum? Eu, care fac  politică de 25 de ani, care sunt recunoscută, care am zeci de mii de voturi în spate, să cedez pentru ăsta?» Eu eram colegul ei. Adică «ăsta». «Nu, nu sunt de acord!» Şi de aceea nu am ajuns eu vicepreşedinte. Ca să înţelegeţi”, a povestit Iordache.

Consilierul judeţean PND s-a arătat destul de deranjat şi de intervenţiile Simonei Drăghincescu, după ce a făcut publice o serie de nereguli de la nivelul Spitalului Judeţean şi a echipei HC Dunărea, deoarece aceasta i-a imputat că a folosit termenul “cocină” pentru unitatea spitalicească. Acesta a numit-o pe Drăghincescu “mironosiţa politicii brăilene” şi a ţinut să precizeze că a mai folosit termenul respectiv şi în şedinţele de CJ, unde alături de el se afla şefa de partid, care nu a avut nimic de obiectat la vremea respectivă.

Întrebat dacă i-ar cere demisia Simonei Drăghincescu din partid în cazul în care ar ajunge preşedintele PND Brăila, acesta a afirmat că nu s-ar pune problema.

“Nu i-aş cere dimisia. Şi ştiţi de ce? Pentru că tot timpul trebuie să existe pentru populaţie un element de comparaţie care să arate că servilismul, inconsecvenţa, faptul că te pricepi la politică aşa cum te-ai priceput şi la Piaţă sunt lucruri care nu au ce căuta acolo. Întotdeauna trebuie să pui şi un prost lângă deştepţi ca să vezi diferenţa, să se vadă contrastul. Şi nu aş putea să îi las pe unii dintre prietenii mei din PSD fără purtătorul lor de cuvânt. Adică aş fi chiar nesimţit. Nu. Doamna Drăghincescu face ce a făcut din totdeauna: e şi cu ruşii şi cu nemţii, dar e un lucru pe care nu şi l-a asumat niciodată. Niciodată nu a avut curaj. Niciodată! Eu nu spun că eu sunt vreo uşă de biserică, nu spun că n-am pendulat. Ba da. Şi poate că o să o mai fac. Dar când am vrut să spun ceva, am spus-o!”, a conchis Iordache.

 

Drăghincescu: «Nu îl dau afară din partid. Îl dau în judecată»

Contactată telefonic de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei”, Simona Drăghincescu, preşedintele organizaţiei judeţene a PND, s-a arătat nedumerită în privinţa atitudinii colegului său de partid. Aceasta a afirmat că nu se pune problema vreunui scandal la nivelul partidului, ci doar de nemulţumirile lui Cătălin Iordache, pe care nu le înţelege. Drăghincescu a ţinut să puncteze că într-adevăr a comentat după ce acesta a făcut unele declaraţii publice la adresa neregulilor de la nivelul Spitalului Judeţean, dar asta pentru că a folosit termeni nepotriviţi şi pentru că a jignit-o pe managerul Delia Râşnoveanu. Chiar şi aşa, PND-ista susţine că a verificat cele spuse de acesta în cazul HC Dunărea şi nimic nu s-a confirmat, prin urmare nu prea mai are încredere în declaraţiile colegului său.

Drăghincescu a ţinut să precizeze că nu îl va da afară din partid pe Iordache, dar că are de gând să îl dea în judecată cel mai probabil pentru atacurile la persoană.

Cât despre negocierile dintre PND şi PSD, Drăghincescu a afirmat că nu a ascuns niciodată că a solicitat poziţii importante în administraţie, însă nici nu îi condamnă pe social-democraţi pentru că nu le-au pus pe tavă, deoarece au majoritatea în Consilii.

“Normal că am vrut funcţii. Funcţia de viceprimar este una politică. Mi se pare normal să fiu viceprimar. Problema este dacă şi poţi să fii viceprimar şi ai susţinerea necesară. Că a venit Rotaru la sediu este adevărat. Şi am discutat la PND cu cine votăm. Din cei prezenţi 12 sau 14, nu mai ştiu câţi au fost, au existat 2 abţineri şi restul «pentru». Inclusiv domnul Iordache, care a susţinut foarte tare protocolul cu PSD. Eu am spus doar că am nişte probleme cu PNL-ul, dar se ştia. Au fost discuţii. L-au deranjat. Nu ştiu ce a înţeles el. Dar cert este că atunci când s-a supus la vot protocolul a fost o abţinere şi toată lumea a votat «împotriva» asocierii cu PNL-ul şi «pentru» la PSD. Eu le-am citit ce vreau să scrie în protocol şi seara m-am dus la ora 20:00 şi am încheiat protocolul. Dar în baza aprobării lor. Nu este adevărat ce spune cu cele două documente. A fost un singur protocol pe care l-am făcut public pe pagina mea de Facebook şi pe pagina partidului. A mai existat un document, e adevărat, dar a fost un draft de protocol în care am scris ce dorim, cum să participăm noi în actul administrativ. În sensul: vrem să participăm la Spitalul de Psihiatrie. Am primit politic membru în Consiliul de Administraţie acolo. Este doamna dr. Gina Ilie. Am vrut la Spitalul de Pneumoftiziologie. Acolo sunt eu membru. Mi s-a oferit postul de acolo. A vrut Iordache preşedinte la CA la Spitalul Judeţean? Eu n-am fost de acord, pentru simplul motiv că nu avea niciun studiu ca să îl califice. Dar a fost membru supleant. Şi a mai vrut în conducerea Clubului de Handbal. PND a mai vrut la conducerea SC APT, ni s-a oferit postul politic. A fost domnul Adrian Traian, dar a plecat. Nu a vrut să rămână. S-a dus la Braicar. Nu e nicio chestie în neregulă. Totul s-a făcut foarte transparent. Ce am discutat aia s-a întâmplat. Aşa cum am hotărât”, a declarat la rândul său Drăghincescu.

Cât despre concursul dat la Zona Liberă, aceasta a afirmat că nu este vorba despre niciun cadou politic. Pur şi simplu nu a avut contracandidat, deoarece era vorba despre un post pe perioadă determinată, până în 2019 astfel că toţi cei care s-au interesat au renunţat ulterior. În privinţa acuzaţiilor legate de sediul închis al PND, Drăghincescu a precizat că într-adevăr locaţia a fost mai mult cu lacătul pe uşă în timpul iernii, dar asta pentru a face unele economii. Însă a ţinut să puncteze că Iordache nu prea a venit pe la sediu nici când era deschis. Cât despre dorinţa acestuia de a prelua preşedinţia partidului, Drăghincescu susţine că nu are nimic împotrivă ca acesta să candideze, dar cu precizarea că: “Şi eu am vrut fiu viceprimar şi nu s-a putut. Am vrut să fiu şi vicepreşedinte de Consiliu Judeţean, dar negocierile politice nu au fost favorabile. Vreau să fiu şi eu prefect, dar nu îndeplinesc condiţiile. Vreau să fiu şi preşedintele României, dar nu mă ţine punga. Aşa că distanţa de la dorinţă până la putinţă este foarte mare. Eu nu o să îl dau afară din partid pentru simplul motiv că m-a ajutat. Dar asta nu înseamnă că mă identific cu persoana lui sau cu prostiile pe care le debitează”.

Drăghincescu a afirmat că este total mulţumită de protocolul semnat cu PSD, pe care îl susţine în continuare.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro