Mergi la conţinutul principal

Goana după înălţime

După Arabia Saudită şi China, Japonia şi-a anunţat şi ea intenţia de a construi cea mai înaltă clădire din lume. Provocarea e cu atât mai mare, cu cât arhipelagul nipon este recunoscut pentru multitudinea seismelor care au loc aici. Turnul va fi amplasat într-un complex construit în apropierea ţărmului, numit Emerald City. CNN notează că, atunci când va fi gata, clădirea va face să pară un pitic actualul deţinător al recordului de înălţime, Burj Khalifa din Dubai. Mai precis, turnul japonez va avea aproape de două ori înălţimea acestuia, respectiv 1600 de metri, faţă de 828, câţi are Burj Khalifa.
„Sky Tower Mile" va fi un zgârie-nori rezidenţial. El va face parte din „Next Tokyo 2045", un joint-venture al unor firme de cercetare şi dezvoltare a căror intenţie este de a proiecta un mega-oraş construit pe o infrastructură rezistentă.
Tokyo, la fel ca alte oraşe de coastă vulnerabile din cauza altitudinii joase la care se află, se confruntă cu factori de risc precum creşterea nivelului mării şi ameninţarea taifunurilor. Noul cartier va fi amplasat pe un teren recuperat din Golful Tokyo, care urmează să devină zonă de locuit pentru o jumătate de milion de rezidenţi.

Provocări structurale

Pentru a apăra noile construcţii de inundaţiile cauzate de furtuni, sunt prevăzute inele hexagonale de dimensiuni diferite (între 150 şi 1500 de metri în diametru/ lăţime), poziţionate în aşa fel încât să rupă valurile puternice, dar permiţând în acelaşi timp navelor să treacă prin ele. Unele ar putea avea chiar rol de rezervoare de apă dulce, în timp ce altele ar putea găzdui spaţii verzi sau chiar terenuri agricole „urbane". Nu vor lipsi plajele, debarcaderele şi chiar mici porturi.
Design-ul turnului, „vedeta" viitorului complex rezidenţial, este o replică avangardistă la tendinţele migraţiei urbane. Prognozele arată că populaţia urbană mondială se va dubla până în 2050. „Next Tokyo" vizează extinderea capitalei nipone mai degrabă pe verticală decât spre exterior.
La această înălţime, cerinţele de proiectare vor fi dominate mai mult de riscurile eoliene decât de cele ridicate de cutremure. Turnul, menit să asigure găzduirea a 55.000 de ocupanţi, va avea în mod inevitabil perioade lungi de vibraţie, dar cauzate în primul rând de vânt. Prin urmare, structura turnului a fost aleasă una cu spaţii largi în el, pentru a opune o rezistenţă cât mai mică curenţilor de aer. De asemenea construcţia va fi întreruptă de punţi în aer liber.
Distribuţia apei într-un turn de 1600 de metri înălţime este, de asemenea, o provocare. Pomparea apei direct de la sol ar fi foarte costisitoare şi consumatoare de timp, astfel că cercetătorii s-au gândit la colectarea apei din nori, ceaţă sau ploaie, care să fie stocată la anumite niveluri ale clădirii.

Cele mai înalte clădiri din lume

Prima clădire care a depăşi înălţimea de 300 de metri a fost construită cu 100 de ani în urmă la New York. În prezent, trei construcţii cu destinaţie rezidenţială sau de birouri depăşesc 600 de metrui înălţime: Burj Khalifa din Dubai, Turnul Shanghai - China şi Abraj Al-Bait (Turnul cu ceas) din Mecca - Arabia Saudită. Dar alte patru clădiri de peste 600 de metri înălţime se află deja în stadiu de construcţie şi urmează să fie inaugurate până în 2021. Printre acestea se numără Turnul Jeddah din Arabia Saudită, care urmează să fie prima construcţie ce va depăşi pragul celor 1000 de metri în înălţime.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro