Glaucomul - “hoţul vederii” | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Glaucomul - “hoţul vederii”

• în perioada 12-18 martie, în lume este marcată Săptămâna Mondială a Glaucomului, eveniment ce are ca scop conştientizarea populaţiei asupra importanţei şi riscului acestei boli • în lume, în fiecare minut, glaucomul provoacă orbirea unei persoane, iar în România este a doua cauză de orbire • pentru a avea o viaţă normală şi activă, fără riscul de a ne pierde vederea, medicii recomandă se ne prezentăm periodic la consultaţii

 

În lume, în fiecare minut, glaucomul provoacă orbirea unei persoane. Mai mult, statisticile arată că în Europa această afecţiune este principala cauză de orbire. Glaucomul reprezintă un grup de afecţiuni caracterizate prin distrugerea progresivă a fibrelor nervului optic, responsabil de transmiterea informaţiilor de la ochi la creier, producând astfel îngustarea treptată a câmpului vizual şi, în final, se poate ajunge la orbire. Fiind o afecţiune cu o evoluţie asimptomatică de lungă durată, cu pierderi ireversibile ale funcţiilor vizuale şi cu costuri importante, boala necesită o atenţie particulară sporită permanentă.

Săptămâna aceasta, între 12-18 martie, în lume se desfăşoară Săptămâna Mondială a Glaucomului. Pentru a marca acest eveniment, Asociaţia Mondială a Glaucomului (WGA) şi Asociaţia Mondială a Pacientului cu Glaucom (WGPA) au lansat campania “BIG - Beat Invisible Glaucoma” pentru a extinde gradul de conştientizare la nivel mondial al glaucomului, acest “hoţ al vederii”, deoarece, chiar şi în anul 2017, oamenii nu sunt conştienţi că suferă de această boală şi nu beneficiază de nici un tratament. 

“Glaucomul este o afecţiune pentru care nici în momentul de faţă nu se cunosc cauzele precise şi pentru care nu există încă un tratament bine definit. Este o boală invalidantă, o boală care costă societatea şi pe membrii ei pentru că, trebuie să fim realişti, orbirea nu este un lucru plăcut. A nu vedea lucrurile pe care le faci, lucrurile pe care le înghiţi, este extraordinar de grav. Şansa noastră, în România, este că avem medici bine pregătiţi, aparatură de înaltă performanţă şi, încă o şansă foarte importantă, tratament de ultimă generaţie asigurat prin contract cu Casa de Asigurări. Aşadar, singurul lucru pe care trebuie să-l facă pacientul este să vină la medic. Să vină la control”, ne-a declarat dr. Alina Neacşu, medic oftalmolog şi director medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Brăila.

Potrivit Societăţii Române de Glaucom, medicii oftalmologi au ajuns la concluzia că anumite persoane au şanse sporite de a dezvolta această boală. Este vorba despre persoanele care au peste 40 ani, persoanele care au rude de sânge cu glaucom, cele cu presiune intraoculară crescută, precum şi cele care suferă de diabet zaharat, hipertensiune arterială, hipotensiune arteriala, dureri de cap de tip migrenos, sindrom Raynaud sau au miopie avansată.

De aceea, echipa de medici oftalmologi de la Centrul de Glaucom din cadrul Spitalului Judeţean îndeamnă brăilenii care fac parte din categoriile de risc enumerate anterior să vină la control. Programările se fac telefonic, pe baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie, la nr. 0239.692.222.

“Glaucomul este asemenea unui iceberg. Ce vedem la suprafaţă e doar mică parte. Este a doua cauză de oribire din lume şi asta pentru că diagnosticul se pune târziu, deja când lucrurile nu mai pot fi ţinute sub control. De asemenea, este un anumit tip de glaucom care este specific sud-estului Europei, un glaucom exfoliativ care răspunde cel mai greu la tratament şi dă numeroase complicaţii. O altă caracteristică specifică populaţiei din România este lipsa de vedere la un ochi, cam 70% din pacienţii se prezintă la consultaţii doar când funcţia la un ochi este deja pierdută. De aceea, această Săptămână Mondială a Glaucomului este un strigăt de alarmă. Pacienţii trebuie să vină la consultaţii, trebuie să înţeleagă că există acest risc şi că este o maladie care poate fi tratabilă. În ultima vreme, am întâlnit foarte mulţi tineri cu această boală, boală ce poate să apară de la 0 la 100 ani. În general, aceste manifestări încep cu durerile de cap. Acestea sunt singurele lucruri care pot să atragă atenţia: durerea de cap sau vederea cu halouri la lumina becurilor. La nivelul oraşelor încă nu există o statistică în România, dar pot să vă spun că în Brăila sunt mulţi. Foarte mulţi”, a explicat dr Neacşu.

Glaucomul este “hoţul vederii” pentru că în stadiile iniţiale boala nu prezintă simptome, iar pacientul află că suferă de această afecţiune când deja 40% din nervul optic este afectat. Orbirea este cunoscută ca fiind una dintre cele mai severe dizabilităţi, ce poate afecta un individ, familia sa şi, nu în ultimul rând, societatea. De aceea, este important să reţinem că prin intermediul unor consultaţii periodice şi a unui tratament eficient, orice persoană poate duce o viaţă normală şi activă, fără riscul de a-şi pierde vederea.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro