Giulia, fetiţa cu voce de aur | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Giulia, fetiţa cu voce de aur

• micuţa interpretă de doar 7 ani i-a cucerit cu vocea sa pe membrii emisiunii-concurs “Zestrea Neamului” iar aceştia au trimis-o din gale direct în finală • “Eşti un butoiaş mic de dinamită!”, i-a spus Maria Cîrneci • Giulia Orăşanu s-a apucat de cântat în urmă cu doi ani şi de atunci cucereşte premiu după premiu • recent, fetiţa a cântat alături de maestrul Nicolae Botgros • în spatele glasului melodios se ascunde însă o poveste de viaţă emoţionantă

 

Giulia Orăşanu, o fetiţă de numai 7 ani din Brăila, a făcut spectacol cu vocea sa în emisiunea „Zestrea neamului” de la Etno Tv, un concurs de muzică populară ce are ca scop promovarea tinerelor talente din România. După ce a trecut fără probleme de preselecţii, sâmbătă, 28 iulie, micuţa interpretă i-a impresionat pe cei trei membri ai juriului - Maria Cîrneci, Petrică Mâţu Stoian şi Valentin Sanfira, aceştia fiind cuceriţi de energia şi de prezenţa ei scenică. “Eşti un butoiaş mic de dinamită”, i-a spus Maria Cîrneci, care a luat-o apoi în braţe pentru a o felicita. Desigur, nici ceilalţi doi membri ai juriului nu s-au lăsat mai prejos şi au îmbrăţişat-o la rândul lor pe micuţa artistă. Iar pentru că vocea Giuliei este una specială, Maria Cîrneci a hotărât că merită o şansă şi a trimis-o direct în finală.

“Au fost foarte impresionaţi de ea, de cum a cântat, cum a dansat şi cum s-a prezentat ea în acest concurs. Au văzut că e talentată şi au zis că nu mai trebuie să treacă prin semifinale. Şi Giulia, şi noi, ne bucurăm nespus”, ne-a spus Luiza Orăşanu, bunica fetiţei.

Giulia s-a apucat de cântat în urmă cu mai puţin de doi ani şi de atunci e nelipsită de pe podiumul competiţiilor. Însă povestea prin care a ajuns ea să cânte este una amuzantă pentru că, iniţial, s-a înscris la Palatul Copiilor la cursuri de dans. Acolo a fost descoperită de profesor Gigi Dogărescu care i-a auzit glasul şi i-a spus că locul ei este pe scenă. Iar de atunci şi până în prezent Giulia colindă ţara în lung şi-n lat la toate concursurile şi festivalurile. Numai anul trecut a câştigat şapte premii, printre care amintim: premiul I la Concursul Regional de Folclor Tradiţional şi Obiceiuri “Pe-o gură de rai” Focşani; premiul I, Festivalul-Concurs Naţional de Folclor “Lină Chiralină”, Brăila şi premiul II la Festivalul Internaţional de Muzică Populară şi Dans pentru Copii “Moineşteanca”, Bacău. Anul acesta, fetiţa şi-a adăugat în palmares alte două premii la Festivalul Naţional de Muzică Uşoară şi Muzică Populară “Cununa Petrolului” Moreni: un premiu II şi premiul “Art Canto Morena”. Iar în luna august, solista noastră se va “duela” cu alţi copii talentanţi din ţară pentru trofeul “Zestrea Neamului”.

 

Invitată să cânte din nou alături de maestrul Nicolae Botgros şi orchestra Lăutarii

Anul trecut, Giulia a avut ocazia să îl întâlnească pe maestrul Nicolae Botgros în cadrul Festivalului Internaţional de Folclor “Cântec de dragoste de-a lungul Dunării” Brăila, marele dirijor fiind impresionat de talentul ei. Din acest motiv, la ediţia din acest an a evenimentului, maestrul Botgros a dorit să o aibă invitată specială iar fetiţa a urcat din nou pe scena de pe Esplanadă şi a cântat alături de orchestra “Lăutarii”. Iar calităţile vocale ale Giuliei sunt recunoscute de toţi marii artişti de muzică populară cu care intră în contact, aşa cum ne-au mărturisit bunicii: “Toţi cei care o ascultă spun că e un talent rar. A cântat în duet şi cu Aneta Stan şi mi-a spus că este incredibilă. A zis că este un mare talent şi că ar vrea-o pentru pepiniera lor de Dobrogea”, ne-a spus bunica fetiţei.

Pe lângă muzica populară, Giulia iubeşte şi sportul, ea mergând la cursuri de înot de aproape un an. Dacă pregătitoarea a făcut-o la Liceul cu Program Sportiv, din clasa I fetiţa ar vrea să urmeze o şcoală de arte pentru că ne-a spus că îşi doreşte să devină o solistă profesionistă. 

 

Emoţionanta poveste de viaţă din spatele glasului melodios

Toţi cei care o întâlnesc pe Giulia o îndrăgesc imediat. E o fetiţă veselă şi voioasă care pur şi simplu te molipseşte cu energia ei. Zâmbeşte mereu, îţi povesteşte câte-n lună şi-n stele, iar când îţi cântă îţi atinge sufletul cu vocea ei. Puţini ştiu însă că micuţa solistă ascunde o poveste de viaţă emoţionantă. La vârsta de aproape 3 ani, Giulia a fost diagnosticată cu o formă gravă de miopie, iar medicii se temeau că aceasta îşi va pierde în timp vederea.

“Am început să îmi pun semne de întrebare. Am văzut că stă prea aproape de televizor şi dacă îi dădeam ceva la care să se uite ea lua acel obiect şi îl ducea foarte aproape de ochi. Am fost la un control oftalmologic şi medicul a rămas blocat. A zis că nu a văzut în cariera lui un asemenea caz. Avea plus 10 miopie şi apoi s-a dus la plus 12. Iar Giulia nu avea nici 3 ani. Am fost şocaţi când am auzit. Am împietrit pur şi simplu. La momentul acela vedea în proporţie de 20%. Doctorul îmi spunea ceva de o şcoală de nevăzători, ne-a zis că nu o să mai vadă. Însă eu am pus mâna mea pe mâna doctorului şi l-am întrebat ce e de făcut că eu nu o las aşa. Aşa am mers la investigaţii la Bucureşti şi acolo i-a dat tratament. I-au dat ochelari şi o dată pe lună mergem şi facem nişte exerciţii optice iar acum miopia a coborât la plus 8. Când va împlini 18 ani se va opera”, ne-a explicat bunica fetiţei.

Iar povestea nu se opreşte aici. Tot la vârsta de aproape 3 ani, micuţa Giulia a fost abandonată de mama ei, ea fiind crescută de atunci doar de tată şi de bunicii paterni.

“Când avea fata cam 3 ani mama ei a părăsit-o. Mama nu s-a împăcat cu gândul că copilul ei nu vede. A mers la notar, a semnat că renunţă la copil şi a lăsat-o în grija tatălui şi a noastră, a bunicilor. De atunci şi până acum nu a dat niciun semn, nici măcar un telefon de ziua ei de naştere să îi zică «La mulţi ani!» sau un mesaj de Crăciun. Însă tătal ei şi noi o iubim foarte mult şi încercăm să îi oferim tot ce are ea nevoie. Tatăl ei munceşte în străinătate pentru a ne susţine financiar, mai ales că nu e uşor să mergi peste tot în ţară la concursuri. Că din pensiile noastre... nu ne putem mişca. Însă niciun efort nu e prea mare când o vedem pe ea fericită”, ne-a declarat bunica fetiţei.

Impresionat de povestea de viaţă a Giuliei a fost şi solistul de muzică populară Valentin Sanfira. Imediat după ce a cunoscut-o pe fetiţă acesta a compus un cântec pe care l-a dedicat tuturor mamelor care îşi abandonează copiii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro