Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Gilceava intre organizatiile pensionarilor braileni

Andrei Novac, presedinte al Sindicatului Liber al Pensionarilor, contesta componenta Consiliului Judetean al Persoanelor Virstnice (CJPV), organism reprezentativ cu care autoritatile discuta lunar probleme cu care se confrunta persoanele de virsta a treia din Braila. Acesta spune ca, potrivit legislatiei in vigoare, din acest organism trebuie sa faca parte numai presedintii asociatiilor locale ale pensionarilor, dar in consiliu numarul membrilor este mult mai mare, pe linga sefii organizatiilor fiind prezenti si vicepresedinti sau simpli membri.
Andrei Novac spune ca vinovat de toata aceasta situatie este Ion Petrea, actualul presedinte al CJVP care nu a respectat reprezentarea proportionala a organizatiilor de pensionari. Astfel, in Braila exista 8 organizatii ale virstnicilor: Uniunea Judeteana a Pensionarilor, Sindicatul Liber al Pensionarilor, Asociatia Veteranilor de Razboi - MAPN, Asociatia Judeteana a Cadrelor Militare in Rezerva si Retragere, Asociatia Veteranilor de Razboi - Ministerul de Interne, Asociatia Judeteana a Fostilor Detinuti Politici, CAR - CFR Expres si Asociatia Vaduvelor de Razboi. "Potrivit articolului 5 al Legii nr. 16/2000 care reglementeaza activitatea acestui consiliu, la nivel national acesta este alcatuit din presedintii organizatiilor centrale ale pensionarilor, iar la nivel judetean, conform regulamentului cadru de organizare, la sectiunea 2, articolul 3, CJVP este alcatuit din presedintii filialelor locale ale organizatiilor centrale ale pensionarilor. Acest consiliu era alcatuit la data de 25 ianuarie 2007 din nu mai putin de 25 de persoane, in conditiile in care numarul presedintilor asociatiilor locale ale pensionarilor este de trei ori mai mic. Dupa ce am atras atentia asupra acestei situatii, a fost restructurat consiliul, dar nici de data aceasta nu a fost bine. Numarul membrilor s-a redus la 17. Dintre aceste persoane nu mai putin de 5 sint din Uniunea Judeteana a Pensionarilor al carei presedinte este Ion Petrea. Acesta este si presedintele Consiliului Judetean al Persoanelor Virstnice. La o sedinta ulterioara, cind a fost hotarita si retragerea mandatului meu, componenta CJPV s-a modificat din nou. Astfel, dintre cei 16 membri prezenti la discutii, nu mai putin de 10 erau din Uniunea Judeteana a Pensionarilor. Nu pot spune ca a fost asigurata reprezentativitatea echitabila a organizatiilor", ne-a declarat Andrei Novac.
In sprijinul celor afirmate, presedintele Sindicatului Liber al Pensionarilor, Andrei Novac, ne-a prezentat nota de constatare privind controlul efectuat la Uniunea Judeteana a Pensionarilor Braila de catre comisia Prefecturii. Verificarile au fost realizate la data de 11 iunie 2007. "Din acestea reiese ca a fost modificata componenta Comitetului Director si a Biroului Executiv fara ca aceste schimbari sa fie inregistrate in Registrul persoanelor juridice fara scop patrimonial, asa cum prevad articolele 33 si 34 din OUG nr. 26/2005 completata si modificata prin Legea nr. 246/2005. In aceste conditii este posibil ca toate hotaririle care au fost luate dupa ce au fost operate schimbarile sa fie lovite de nulitate", a mai adaugat Novac. Ion Petrea, presedintele Uniunii Judetene a Pensionarilor (UJP) si al Consiliului Judetean al Persoanelor Virstnice respinge acuzatiile lui Andrei Novac si invoca prevederile articolului 18 din Legea nr. 16/2000 potrivit caruia "regulamentul de organizare si functionare poate fi modificat si completat potrivit hotaririi Consiliului Judetean al Persoanelor Virstnice". Afirmatia potrivit careia schimbarile in ceea ce priveste CJPV nu au fost trecute in Registrul persoanelor juridice fara scop patrimonial a fost combatuta de Calin Constantin, consilier juridic al UJP care a tinut sa precizeze ca "se fac acte aditionale numai atunci cind se schimba obiectul, scopul activitatii asociatiei sau organizatiei, nu si dinamica din Biroul Executiv". La rindul lor, membrii UJP spun ca Andrei Novac nu a venit prea des la sedintele Consiliului Judetean al Persoanelor Virstnice. Dosarul privind aceste disensiuni a fost depus la Prefectura si urmeaza sa fie discutat in cadrul Comisiei de Dialog Social. Daca nu se va gasi o solutie, conflictul dintre Andrei Novac si Ion Petrea va ajunge in instanta.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii